Ακρίτα σε Φλωρίδη: Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας αντί για ποινικό λαϊκισμό

Ακρίτα σε Φλωρίδη: Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας αντί για ποινικό λαϊκισμό

Τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας αντί «για ποινικό λαϊκισμό» ζητά η Έλενα Ακρίτα, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον Γιώργο Φλωρίδη σε ερώτησή της στη Βουλή με αφορμή τη γυναικοκτονία 43χρονης στη Σαλαμίνα.

Στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, που συνυπέγραφαν άλλοι 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζονταν οι κραυγαλέες ευθύνες των κρατικών αρχών που δεν μερίμνησαν για την προστασία της άτυχης γυναίκας που βρισκόταν σε προφανή κίνδυνο, ενώ θίγονταν και οι γενικότερες ελλείψεις της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στην προστασία των θυμάτων.

Παράλληλα, γινόταν λόγος επίσης για την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης στη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, κατηγορία ενός ολοένα και συχνότερου εγκλήματος με συγκεκριμένα έμφυλα χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια τομέαρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «στην απάντησή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε να αναφερθεί στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη γενικότερη αυστηροποίηση των ποινών για τις δολοφονίες και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας».

Η Έλενα Ακρίτα σημειώνει μετά την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι είναι μάλλον αμφίβολο ότι οι γυναικοκτονίες θα εκλείψουν επειδή πλέον τιμωρούνται αυστηρότερα οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση. «Αντίθετα, η νομική αναγνώριση των γυναικοκτονιών ως ξεχωριστό αδίκημα του Ποινικού Κώδικα θα βοηθούσε στην ορατότητα και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για την ακραία έμφυλη ενδοοικογενειακή βία και θα συνέβαλλε στη σταδιακή αλλαγή συνειδήσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών από όλους: κρατικές αρχές, αστυνομικούς και πολίτες στις γειτονιές και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται το φαινόμενο».

Στην απάντησή του ο Γιώργος Φλωρίδης αποκάλυψε ότι θα γίνει για 6η φορά αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα «για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία».

«Είναι κρίμα που πρέπει να συζητηθεί μια ελλιπέστατη αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας σε ένα οπισθοδρομικό νομοσχέδιο-σκούπα, με ακραίες προβλέψεις ποινικού λαϊκισμού που θα πολλαπλασιάσουν τον πληθυσμό των ήδη ασφυκτικά γεμάτων φυλακών της χώρας, ακόμα και των φυλακών ανηλίκων», σχολίασε η Έλενα Ακρίτα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter