Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» σε καύσιμα και τρόφιμα καίνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό (Video)

Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» σε καύσιμα και τρόφιμα καίνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό (Video)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενώ η ακρίβεια με σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη ανάγκης να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση φαίνεται πως και η τιμή της βενζίνης μπαίνει ξανά σε ένα ράλι ανόδου καθώς πλέον έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ/λίτρο σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, στην Αττική έφτασε τα 2,011/λίτρο ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 2,008 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι υψηλότερες μέσες τιμές να καταγράφονται στον νομό Κυκλάδων (2,280 ευρώ/λίτρο), στον νομό Δωδεκανήσου (2,199 ευρώ/λίτρο), στον νομό Λευκάδας (2,122 ευρώ/λίτρο), στον νομό Κεφαλληνίας (2,115 ευρώ/λίτρο) και στον νομό Ευρυτανίας (2,117 ευρώ/λίτρο).

Έτσι ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος ήταν 2,043 ευρώ/λίτρο. Ταυτόχρονα ο μέσος όρος για τη βενζίνη 100 οκτανίων είναι 2,220 ευρώ λίτρο.

Για το diesel έφτασε τα 1,850 λίτρο ενώ το Υγραέριο κίνησης ήταν 0,897 ευρώ.

Ακρίβεια σε φρούτα και λαχανικά

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζουν και οι ανατιμήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι και τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όπως είπε τόνισε την Πέμπτη στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος, «Αν δεν ελέγξουν την αλυσίδα, πώς φεύγει από το χωράφι, πώς φτάνει στο ράφι, είναι χαμένη υπόθεση». 

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Γαναλόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος με προϊόντα μαναβικής επισήμανε πως υπάρχουν βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η αύξηση στις τιμές, όπως  η ακρίβεια σε φάρμακα και λιπάσματα που χρησιμοποιούνται, καθώς και η ακρίβεια στο ρεύμα, τα εργατικά χέρια και τους σπόρους.

Ωστόσο, ο κ. Ραυτόπουλος, υποστήριξε πως ο θεσσαλικός κάμπος στα κηπευτικά δεν επηρεάζει τη χώρα, καθώς παράγει το 7,5% της παραγωγής που είναι για κατανάλωση.

Μιλώντας για συγκεκριμένα είπε πως σε σχέση με πέρυσι τα μήλα από 1,10-1,70 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλούνται φέτος έως και 3 ευρώ το κιλό.

Και συνέχισε λέγοντας: «Να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει» και τόνισε: «Φεύγει π.χ. από την Καστοριά 3Α μαρούλια με 1 ευρώ το κιλό, 3Α ντομάτες με 1 ευρώ το κιλό. Φτάνουν στον θεσσαλικό κάμπο στα 3,8 ευρώ, σχεδόν τέσσερις φορές επάνω. Δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας, από τον παραγωγό στον μεσάζοντα, από τον μεσάζοντα στον χονδρέμπορο, από τον χονδρέμπορο στον λιανέμπορο, από τον λιανέμπορο στον καταναλωτή, έχει αυξηθεί το προϊόν τέσσερις φορές. Αν δεν ελέγξουν την αλυσίδα, πώς φεύγει από το χωράφι, πώς φτάνει στο ράφι, είναι χαμένη υπόθεση. Δεν πάνε να βγάλουν όχι τέσσερα μέτρα αλλά δεκατέσσερα, εικοσιτέσσερα, εκατόν τέσσερα. Δεν έχουν βγάλει οκτώ, εννιά, δέκα υπουργικές αποφάσεις από την έναρξη του “καλαθιού του νοικοκυριού”; Έχει εφαρμοστεί καμία; Τώρα δεν έβγαλαν ΦΕΚ που λέει για διατίμηση η τιμή του νερού στον θεσσαλικό κάμπο;»

Βενζίνη ξανά πάνω από 2 ευρώ

Μπορεί για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να ευθύνεται «το αυτό και το εκεινο» μαζί με τους Σαουδάραβες για την ακρίβεια στα καύσιμα, αλλά οι οδηγοί καλούνται πλέον να πληρώσουν τη βενζίνη πάνω από δύο ευρώ το λίτρο.

Σε μία διατύπωση που θύμισε περισσότερο τον πρώην πρόεδρο του… Εδεσσαϊκού, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως η βενζίνη έχει φτάσει στα 2 ευρώ εκείνος είπε το αμίμητο: «Για τη βενζίνη δεν μπορώ να σας πω, εξαρτάται από τους Σαουδάραβες, το αυτό και το εκείνο».

Μέτρα – ασπιρίνες

Τη στιγμή που οι καταναλωτές βλέπουν το διαθέσιμό  εισόδημά τους να «καίγεται» πολύ πριν τα μισά του μήνα από την ακρίβεια – «φωτιά» που καλπάζει ανεξέλεγκτη σε όλους τους τομείς, μόνο ως εμπαιγμός φαντάζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια στόματος Κώστα Σκρέκα την Τετάρτη. Με ένα επικοινωνιακό σόου, τέσσερα μέτρα – ασπιρίνες και τσιτάτα του τύπου «όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά» επιχείρησε να πείσει για την πάταξη της ακρίβειας…

Δείτε επίσης: Τσουνάμι ακρίβειας χωρίς Μarket Pass

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε «ταμπέλες» και μια εφαρμογή για τις καταγγελίες των πολιτών.

Αναλυτικά τα τέσσερα νέα μέτρα:

– Ειδική σήμανση – ταμπέλα. Εξασφαλίζεται η υποχρεωτική ταμπέλα στο ράφι για προϊόντα με «μόνιμη» μείωση τιμής, τουλάχιστον 5%, για βασικά προϊόντα για το νοικοκυριό – πέρα από άλλες προωθητικές ενέργειες – και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Η τιμή ραφιού που θα λαμβάνεται ως τιμή «βάσης» για την σύγκριση στους ελέγχους θα είναι η μέση τιμή που ίσχυε μέχρι χθες (19 Σεπτεμβρίου) και σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο θα είναι 20.000 ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι από επαφές που είχε με προμηθευτές και λιανέμπορους «έχει εκφραστεί ήδη η πρόθεση, από ορισμένους, να μειώσουν τις τιμές».

– Οι υπόχρεοι λιανέμποροι, με τζίρο άνω των 90 εκατ ευρώ, θα κοινοποιούν, στο υπουργείο Ανάπτυξης όλους τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους με τις αλλαγές των καθαρών τιμών αγοράς και να δηλώνουν τις τιμές λιανικής για να γνωρίζει ο καταναλωτής τις επικρατούσες τιμές για να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ

– Για τη διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά θα κοινοποιούνται από τα σούπερ μάρκετ οι τιμές σε βασικά φρούτα και λαχανικά θα αναρτώνται οι τιμές στο ekatanalotis και θα δημοσιοποιούνται. Επίσης θα συλλέγονται και στοιχεία για αγορές χονδρικής από ευρωπαϊκές αγορές για την καλύτερη σύγκριση τιμών.

– Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με αναβάθμιση υποβολής καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Ανάπτυξης 1520 και θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων.

Σημειώνεται ότι το μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού θα συνεχιστεί ενώ για το καλάθι των μαθητών, προκύπτει ότι είχε μεσοσταθμική μείωση μέχρι και 20% και οι πωλήσεις των ειδών που περιλαμβάνει ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter