Ακρίβεια: Η Ισπανία του Σάντσεθ εκθέτει ξανά τον Μητσοτάκη, καταργώντας τον ΦΠΑ σε βασικά είδη

Ακρίβεια: Η Ισπανία του Σάντσεθ εκθέτει ξανά τον Μητσοτάκη, καταργώντας τον ΦΠΑ σε βασικά είδη

Έκθετη είναι ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή τη φορά εμμέσως, μετά τις ανακοινώσεις Σάντσεθ στην Ισπανία για αντιμετώπιση της ακρίβειας και κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, που αποδεικνύουν πως υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από αυτόν που επιλέγει να ακολουθεί εμμονικά το Μαξίμου. Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το διάστημα, η Ισπανία έχει θέσει σε εφαρμογή μία σειρά από πιο τολμηρά μέτρα, εν αντιθέσει με την Ελλάδα όπου επιδοτείται η κερδοσκοπία.

Χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε και μείωση του ΦΠΑ, που είχε προαναγγείλει, σε βασικά είδη διατροφής, ενώ επεκτείνει τις διευκολύνσεις για πληρωμή ενοικίων και τις αναστολές εξώσεων, στον απόηχο των παρεμβάσεων στα Μέσα Μεταφοράς και την Ενέργεια.

Δείτε επίσης: Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ καταργεί τον ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης

Συγκεκριμένα, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κάνει «μασάζ» στη λαϊκή δυσαρέσκεια με… food pass, «καλάθι του νοικοκυριού» και διαφόρων ειδών επιδοτήσεις – «πυροτεχνήματα», στην Ισπανία μειώνεται ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Στη χώρα που ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται σε περίπου 1.160 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Σάντσεθ βάζει τα «γυαλιά» στον Μητσοτάκη καθώς τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε δωρεάν μετακινήσεις για τους πολίτες τα τρένα της RENFE και στον προαστιακό για διαδρομές έως 300 χιλιόμετρα αλλά και μειώσεις 50% στα εισιτήρια για όλα τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς.

Δείτε επίσης: Στην Ισπανία δωρεάν μετακινήσεις, στην Ελλάδα επιδότηση στα… κέρδη των επιχειρηματιών ενέργειας

Όσον αφορά το κομμάτι της ενέργειας, οι στοχευμένες κινήσεις της Ισπανίας ώστε να κρατηθεί η τιμή της μεγαβατώρας σε χαμηλά επίπεδα (τουλάχιστον έως τώρα), ενώ στην Ελλάδα ουσιαστικά επιδοτούσε και επιδοτεί το κέρδος των επιχειρηματιών ενέργειας. Κοντολογίς, ενόσω στην Ισπανία αλλά και την Πορτογαλία, η τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει σε μη εξωφρενικά επίπεδα μετά τη σχετική πρωτοβουλία που έλαβαν το περασμένο διάστημα, επιτυγχάνοντας να διατηρούν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε «λογικά», θα έλεγε κανείς, επίπεδα.

Δείτε επίσης: Στην Ισπανία φορολογούν τράπεζες και εταιρείες ενέργειας, στην Ελλάδα επιδοτούνται οι πάροχοι

Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα της Ισπανίας

Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε χθες, Τρίτη, μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας και της εργατικής τάξης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ:

 • Μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά)
 • Μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια
 • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ
 • Μείωση κατά 30% των αστικών και υπεραστικών μέσων μαζικής μεταφοράς στις περιοχές όπου η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση τη συμπληρώνουν έως και 50%
 • Παράταση για έξι μήνες της μείωσης του φόρου ρεύματος και φυσικού αερίου. Πάγωμα της μέγιστης τιμής του βουτανίου
 • Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του ορίου 2% στην ετήσια ενημέρωση ενοικίου
 • Εξάμηνη παράταση της αναστολής εξώσεων για ευάλωτα νοικοκυριά
 • Απαγόρευση για όλο το 2023 περικοπής βασικών προμηθειών και παράταση του κοινωνικού μπόνους
 • Διατηρείται η κατά 15% αύξηση του κατώτατου ζωτικού εισοδήματος και των μη ανταποδοτικών συντάξεων
 • 300 εκατομμύρια σε άμεση ενίσχυση στους αγρότες , για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων
 • Έκπτωση καυσίμων για επαγγελματίες οδικές μεταφορές, αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες και ψαράδες
 • Επέκταση της έκπτωσης 20 λεπτών ανά λίτρο για επαγγελματικές οδικές μεταφορές. Θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα
 • Για τους αγρότες άμεση ενίσχυση έως 20 λεπτά το λίτρο, μέσω επιστροφής του ειδικού φόρου υδρογονανθράκων. Έχει κόστος 240 εκατ. ευρώ
 • 120 εκατ. σε άμεσες ενισχύσεις για τους αλιείς
 • Υποστήριξη για τη βιομηχανία εντάσεως αερίου: νέα γραμμή ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τον κλάδο της κεραμικής και άλλους υποτομείς. Επιπλέον, 3,1 δισεκατ. δημόσιες επενδύσεις μέσω του νέου προγράμματος για βιομηχανική απανθρακοποίηση.
 • Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης το πράσινο φως στην αναπροσαρμογή του 8,5% των συντάξεων το 2023 , σύμφωνα με την αύξηση του πληθωρισμού, διασφαλίζοντας την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.

Προκειμένου να συνεχιστεί η ενσωμάτωση νέων γιατρών και η ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εγκρίθηκε βελτιωμένη ενεργός συνταξιοδότηση, η οποία θα επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τους οικογενειακούς γιατρούς και τους παιδιάτρους ηλικίας συνταξιοδότησης να συνεχίσουν για τα επόμενα 3 χρόνια να εργάζονται.

Τα μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter