Ακρίβεια: Ηλεκτροσόκ στην κοινωνία

Ακρίβεια: Ηλεκτροσόκ στην κοινωνία

Όμηροι του target model που έστησαν Μητσοτάκης – Χατζηδάκης οι καταναλωτές

Είναι κάποιες καταστάσεις που δημιουργούν θλίψη. Στην Ελλάδα συντρίβεται το εισόδημα των νοικοκυριών προκειμένου να διατηρεί αισχρά κέρδη το καρτέλ του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη Eurostat o πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 11,2%. Το 68% αυτής της ακρίβειας οφείλεται στην ενέργεια (ηλεκτρισμός + καύσιμα). Το 50% όμως αυτού οφείλεται στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος! Είναι στην ουσία το target model που έστησαν οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης και λειτουργεί στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου 2020 και με τη σειρά του έστησε στον τοίχο την ελληνική οικονομία. Στην πράξη οι 3+1 πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αισχροκερδούν γιατί μετακυλύουν όλο το κόστος της πώλησης ρεύματος στον καταναλωτή.

Μέσα από αλγόριθμο ο οποίος ανεβάζει την τιμή του συνόλου των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην τιμή του καυσίμου που συμμετέχει με τη μεγαλύτερη ποσόστωση (το οποίο μετά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση είναι το φυσικό αέριο) οι μεγάλοι παρόχοι ηλεκτρικού ρεύματος αισχροκερδούν. Αισχροκερδούν διότι όλη αυτή η χρηματιστηριακή διαδικασία γίνεται στις ημερήσιες τιμές ρεύματος.

Γιατί όμως ο τελικός καταναλωτής ρεύματος πληρώνει λιγότερο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες εξ αυτών έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) με τους παρόχους σε συγκεκριμένες τιμές και από το Χρηματιστήριο Ενέργειας που αφορά τα ημερήσια συμβόλαια λαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό. Για παράδειγμα η Γερμανία δεν ξεπερνά το 20% σε αγορά ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ημερήσια συμβόλαια). Εδώ λοιπόν η σύγκριση γεννά θλίψη για τα εγκληματικά εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ευρωπαϊκή οικονομία φοβάται ένα φαινόμενο κατάρρευσης τύπου Lehman Brothers. Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης πρέπει να ενσωματώσουν εδώ και τώρα στους ισολογισμούς τους 1,5 τρισ. απαιτήσεων (margin call). Για να το κάνουμε λιανά, ακριβώς επειδή έχουν δεσμευτεί σε χαμηλές τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος με τα μακροχρόνια συμβόλαια, πολλοί όμιλοι βρίσκονται στο φάσμα της πτώχευσης. Ηδη σε Γερμανία, Ιταλία, αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν ενεργοποιήσει πακέτα διάσωσης δεκάδων δισ. ευρώ!

Στην Ελλάδα όμως δεν χρειάζεται να λειτουργήσουμε όπως οι «κουτόφραγκοι». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε γη και ύδωρ στους παρόχους, με αποτέλεσμα να παράγουν πέραν των δυσθεώρητων κερδών και αισχρά κέρδη που κάποιοι αποκαλούν «ουρανοκατέβατα» για να μη δημιουργήσουν αρνητισμό. Αρα δεν χρειάζονται διάσωση. Εμείς απλώς τους επιστρέφουμε την αισχροκέρδεια μέσω των επιδοτήσεων (pass).

Οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος έκλεισαν στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό έγινε χρηματιστηριακό προϊόν.

Το κενό στην ηλεκτροπαραγωγή το κάλυψαν οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παρόχων του. Η ΔΕΗ ως αντισταθμιστικός παράγοντας απώλεσε το γράμμα Δ και εισήχθη στο καρτέλ. Τη δουλειά της αισχροκέρδειας ανέλαβε το target model που στήθηκε και λειτούργησε από την 1η Νοεμβρίου 2020. Ηταν τότε που ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωνε έμπλεος κομπορρημοσύνης: «Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές της ΔΕΗ ούτε και στις τιμές των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας. Δεν υπάρχει ούτε μία στο τρισεκατομμύριο να ανεχθούμε τέτοια παιχνιδάκια»… Αργότερα έχοντας φτιάξει το «όπλο μαζικής καταστροφής» της κοινωνίας και της οικονομίας, έσβηνε κεράκια σε μια τούρτα που τον απεικόνιζε ως σούπερμαν. Τώρα η κυβέρνηση δηλώνει κυνικότατα ότι ή προσαρμόζεσαι ή πεθαίνεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter