Ακρίβεια – φωτιά: Οι μισοί Έλληνες δεν βγάζουν τον μήνα – Δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί

Ακρίβεια – φωτιά: Οι μισοί Έλληνες δεν βγάζουν τον μήνα – Δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί

Χτυπούν ασύστολα τα νοικοκυριά για να πριμοδοτήσουν τον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας. Παρουσιάζουν φορομπηχτική υπερδιόγκωση του ΑΕΠ της χώρας που τους δίνει το έναυσμα να πανηγυρίσουν για την πορεία της οικονομίας. Την ίδια στιγμή ως αδίστακτοι πολιτικοί απατεώνες «πουλάνε» από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα συστημικά ΜΜΕ και τα social media ότι δήθεν πολεμούν την ακρίβεια με κυβερνητικά μέτρα («καλάθια» και λοιπές πομφόλυγες) που ουδεμία επίδραση έχουν στον πληθωρισμό της απληστίας. Ακόμη κι εκεί έχουν βρει ότι οι ευθύνες είναι εισαγόμενες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου της περασμένης εβδομάδας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν θα διστάσει να πάρει κι άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας αν χρειαστεί. Πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αδίστακτη, όχι όμως στο να πατάξει την αισχροκέρδεια αλλά στο να εξαντλήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ετσι όμως καταστρέφει τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν, αφού μειώνει τον τζίρο των μικρομεσαίων οι οποίοι μισθοδοτούν το 87% του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Πλέον έπειτα από τρία έτη άκρατης απληστίας τα αποτελέσματα είναι απτά. Ο πληθωρισμός ξεκίνησε να παίρνει την ανιούσα τον Ιούλιο του 2021, πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή, με κυρίαρχη αιτία την ωρίμανση του target model των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη στη διαμόρφωση των λογαριασμών ρεύματος, που έφερε κατακόρυφη αύξηση στους λογαριασμούς όχι μόνο των νοικοκυριών αλλά και των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα νοικοκυριά λυγίζουν μπροστά στα ράφια των σουπερμάρκετ αφού σχεδόν το σύνολο των εισοδημάτων τους κατευθύνεται σε τρόφιμα, είδη ευρείας κατανάλωσης, λογαριασμούς και καύσιμα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Είναι το αποτέλεσμα της απληστίας και της άρνησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει την εφοδιαστική αλυσίδα.

Από την άλλη, περίπου το 50% αδυνατεί να βγάλει τον μήνα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρώπης σε σχέση με τους απλήρωτους λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία στατιστική απεικόνιση του ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία το 50% κατά καιρούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, το 36% λέει ότι αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές, ενώ μόλις το 14% απαντά ότι δεν συναντά δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών του!

Δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί

Εχει μείνει ιστορική η φράση του Γεώργιου Παπανδρέου «Οταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι». Ειπώθηκε τη δεκαετία του 1960 όταν έρεε άφθονο το αμερικανικό χρήμα (σχέδιο Μάρσαλ) και το καρπώνονταν οι ολίγοι. Τότε αν κάποιος διάβαζε τους οικονομικούς δείκτες, θα μιλούσε για οικονομικό θαύμα. Ωστόσο η κοινωνία υπέφερε ακόμη και από πείνα… Τώρα ζούμε μια εποχή που το ευρωπαϊκό χρήμα (περίπου 70 δισ. ευρώ εισροές μέχρι το 2027) από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ ρέει άφθονο. Μόνο που το καρπώνονται περίπου 500 μεγάλες επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη ούτε οι αριθμοί ευημερούν, τουλάχιστον στους δείκτες που δεν απεικονίζουν τη φορομπηχτική πολιτική Μητσοτάκη. Αυτά που ακμάζουν και θεριεύουν είναι η παραπληροφόρηση, η μαύρη προπαγάνδα και η πολιτική απατεωνιά των κυβερνήσεων Μητσοτάκη που παράγουν διαστρεβλωμένη εικόνα μιας οικονομίας που σώθηκε το 2018 και πάλι έχει βάλει πορεία προς τα βράχια… Ολα αυτά προκύπτουν από όσα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή (Eurostat) καταγράφουν ως στατιστικές απεικονίσεις της κοινωνίας.

Αποκαλύπτουν οι στατιστικές

Στην Ευρώπη η Eurostat έχει εξαγάγει το συμπέρασμα ότι εφτά στους δέκα Ελληνες πολίτες νιώθουν φτωχοί. Πώς μπορεί να εξαχθεί διαφορετικό συμπέρασμα αφού κατατασσόμαστε εντός Ευρώπης στις τελευταίες θέσεις κάθε κοινωνικού δείκτη καθότι:

• Διατηρούμε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (μέχρι απολυτήριο γυμνασίου) στην ΕΕ που αισθάνονται φτωχοί (81,6%), κάτι που μεταφράζεται από τη Eurostat στο ότι τέσσερις στους πέντε Ελληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι υποκειμενικά φτωχοί.

• Εμφανίζουμε τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο (τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου) που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχοί, με ποσοστά 70% (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και 49% (απόφοιτοι τριτοβάθμιας) αντιστοίχως.

• Καταγράφουμε τον χαμηλότερο μέσο μηνιαίο μισθό στη χώρα μας για το 2023 με 1.038 ευρώ μεικτά (που σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθούν ασφαλιστικές εισφορές και φόρος) και έτσι ο καθαρός μισθός κυμαίνεται στη ζώνη των 780 ευρώ μηνιαίως.

• Είμαστε δεύτεροι από το τέλος στην Ευρώπη αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2022 (μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία με 38%).

• Τα έτη 2021, 2022 και 2023 το γενικό επίπεδο των μισθών αυξήθηκε σωρευτικά μόλις κατά 5,1%, παρόλο που στο ίδιο χρονικό διάστημα (2021-23) η πραγματική συνολική αύξηση του ΑΕΠ ήταν 14,6%.

Ολα αυτά τα στοιχεία μάς δείχνουν τα βασικό πρόβλημα των μισθωτών: την αγοραστική δύναμη. Αν μεταφραστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, τότε σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών εντός του 2023 είναι 18% σε σχέση με το 2020!

Αρα, με δεδομένο ότι οι βασικές βιοτικές ανάγκες απορροφούν το σύνολο σχεδόν του εισοδήματος, οδηγούμαστε στις περικοπές δαπανών για ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, πολιτισμό, αθλητισμό κ.λπ., με συνέπεια την καταβαράθρωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού τα εισοδήματα επαρκούν μόνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών και καταγράφεται η διεύρυνση της φτωχοποίησης των πολιτών.

Ο πληθωρισμός της απληστίας στα τρόφιμα

Εδώ εισέρχονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023. Μαζί με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2023 η ΕΛΣΤΑΤ ανέλυσε και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Εκεί όπου κατευθύνεται το μεγάλο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών. Εκεί όπου εστιάζεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς τα βράχια ελέω Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι οι αυξήσεις στις τιμές όλων των ειδών στα ράφια των σουπερμάρκετ συνδυαστικά με τις θυελλώδεις ανατιμήσεις σε ενέργεια (ρεύμα και υγρά καύσιμα) πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά (δηλαδή το 70% των νοικοκυριών), τα οποία διαθέτουν το εισόδημά τους σε όσα αγοράζουν για να τραφούν και στη στέγαση (περιλαμβάνεται και το κόστος ρεύματος). Για τα τρόφιμα ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο 2023 κυμάνθηκε (με έτος βάσης το 2020) στο 130,56. Κάτι που σημαίνει ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα ήταν αυξημένη κατά 30,56% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2020. Αν δούμε από την άλλη τον όγκο των πωλήσεων των σουπερμάρκετ, θα διαπιστώσουμε ότι σε σχέση με το 2020 μειώθηκε οριακά, αλλά αυξήθηκε ο τζίρος τους.

Αυτό σημαίνει ακρίβεια – αισχροκέρδεια – ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2022 ανήλθε σε 20,28 δισ. ευρώ. Είναι το 10,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Μόνο από αυτά τα είδη εισπράχθηκαν περί τα 3-5 δισ. ευρώ ΦΠΑ. Κατά απόλυτη αντιστοιχία, αυτά τα χρήματα έλειψαν από την αγορά αφού δεν κατευθύνθηκαν σε τζίρο αλλά σε έμμεσους φόρους. Μπορεί λοιπόν να χαίρονται οι φορομπήχτες της κυβέρνησης διότι έβαλαν περισσότερα στα ταμεία του δημοσίου, αλλά αυτό συνέβη επειδή οι αυξήσεις τιμών διογκώνουν τα έσοδα από ΦΠΑ. Από την άλλη, οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βουλιάζουν από το κόστος ζωής και λειτουργίας αφού εξαντλούν το εισόδημα και τον τζίρο τους αντίστοιχα σε φόρους. Αυτό μας φέρνει μπροστά στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Αλλωστε τα χρέη στην ΑΑΔΕ και στον ΕΦΚΑ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Τρομακτικές αυξήσεις σε ό,τι τρώμε καθημερινά

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει αποτυπώσει στατιστικά τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Συγκριμένα:

• Το 67,4% καταναλώνει μη επεξεργασμένα δημητριακά, όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κ.ά.

• Το 94,6% καταναλώνει γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά (τυρί, γιαούρτι, γάλα πλήρες).

• Το 62% καταναλώνει πατάτες μία έως τρεις φορές την εβδομάδα.

• Το 79,4% καταναλώνει ελαιόλαδο καθημερινά (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα).

Η ίδια υπηρεσία κατέγραψε και τις αυξήσεις στα τρόφιμα για το 2023 σε σχέση με το 2020.

Προκύπτει λοιπόν αύξηση σε σχέση με το 2020 της τάξης του 25,9% στην κατηγορία ψωμί – δημητριακά – ρύζι, 28,51% αύξηση στα κρέατα, 14,49% στα ψάρια, 33,18% στα γαλακτοκομικά – αυγά, 54,35% στα έλαια – λίπη, 21,52% σε καφέ – τσάι – κακάο, 12,31% στα φρούτα και 28,54% στα λαχανικά, με τις πατάτες να έχουν εκτοξευτεί κατά 40,27%.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας – Στο επίκεντρο οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα

Κατώτατος μισθός: Κυβερνητικές υποσχέσεις για αύξηση από… Απρίλιο ενώ η ακρίβεια «καλπάζει»

Τα κόλπα της ακρίβειας και το… τυράκι: Πώς μια τιμή απογειώνεται σε δύο ημέρες μέσω προσφοράς (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter