Ακροδεξιά της ΝΔ: Όμηρος των εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ακροδεξιά της ΝΔ: Όμηρος των εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις πιθανές πρόωρες εκλογές όπως και σε έναν πιθανό ανασχηματισμό σε σχέση με την πανδημία, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την πρωτοφανή ακρίβεια, αναφέρεται άρθρο της ακροδεξιάς της Νέας Δημοκρατίας που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα που εκφράζει τις απόψεις της, το antinews.gr.

Οι ίδιοι παρουσιάζουν τις εξελίξεις που δεν εμφανίζονται καθόλου θετικές για τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας μάλιστα:

«Όλα κρίνονται, όμως, από την οικονομία. Οι πρώτες ανατιμήσεις προϊόντων είναι μεγάλες, όμως, κάποιοι μιλούν για την κορυφή του παγόβουνου», προσθέτοντας πως και αυτή η κυβέρνηση ισοπεδώνει τη μεσαία τάξη. Συμπληρώνουν μάλιστα για τη ν αναμενόμενη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος:

«Ο κ. Στουρνάρας θα προειδοποιεί για «μονιμοποίηση» του υψηλού πληθωρισμού, πάνω από 6% σε ετήσια βάση ή με ένα εφιαλτικό σενάριο να μιλά για κοντά στο 10%.»

Το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο antinews.gr

 

Εκλογές – ανασχηματισμός: Όμηρος των εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όμηρος των εξελίξεων, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών αλλά και τον ανασχηματισμό.

Θέληση του Μαξίμου ήταν, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, να γίνει μια μεγάλη αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, να δημιουργηθεί μια ομάδα «Ταλιμπάν» που θα τρέξουν το κυβερνητικό έργο και να πάμε σε εκλογές, όχι στις αρχές καλοκαιριού αλλά το φθινόπωρο.

Οι διαρροές περί εκλογών στις 22 Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου έγιναν από την ίδια την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συσπείρωση στη ΝΔ και να προκληθεί πανικός στα άλλα κόμματα που δεν είναι έτοιμα.

Όμως, η συνέχιση της πανδημίας, με τους 30-40 νεκρούς κάθε μέρα και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις επιπτώσεις στην οικονομία, βάζουν στον πάγο τα σχέδια της κυβέρνησης για να πάει σε εκλογές και να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και την έλλειψη δυναμικής από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί ο Μητσοτάκης να επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως, κάτι τέτοιο μάλλον πολύ δύσκολα μπορεί να συμβεί.

Κατ’ αρχάς τον Ιούνιο του 2023 έχουμε προεδρικές εκλογές και στην Τουρκία, και δε θέλουν στην Αθήνα να συμπέσουν οι κάλπες.

Επίσης, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η Άνοιξη του επόμενου έτους είναι ο καλύτερος χρόνος εφόσον βεβαίως υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία -και με κάποιες αναλύσεις να λένε ότι μπορεί να φτάσουμε στο καλοκαίρι και να μην έχουν τελειώσει οι εχθροπραξίες- κάλπες δε μπορούν να στηθούν στην Ελλάδα νωρίτερα.

Ενδεχομένως, ούτε και ανασχηματισμός διότι επικοινωνιακά θα «καιγόταν» μέσα στις πολεμικές εξελίξεις, ενώ θα δημιουργούσε την αίσθηση του…happy traveler που παίζει τις μουσικές καρέκλες την ώρα που καίγεται ο κόσμος.

Βεβαίως, θα μπορούσε, ίσως λόγω μια απρόσμενης εξέλιξης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, να επιλεγεί μέχρι το Πάσχα ο ανασχηματισμός προκειμένου να δείξει ο Μητσοτάκης ότι είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού κι ότι τα αλλάζει όλα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έρχονται τους επόμενους μήνες στην οικονομία.

Αλλά πώς να κάνεις ανασχηματισμό αν δε μπορείς να διώξεις τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, την ώρα που η οικονομία είναι στο προσκήνιο;

Πώς να κάνεις ανασχηματισμό αν θέλεις -και δε μπορείς- να διώξεις τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, ενώ είναι σε εξέλιξη σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές;

Ούτε μπορείς να κάνεις ανασχηματισμό παρωδία σαν κι αυτόν που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο μέτωπο των εκλογών, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα μπορούσαν αυτές να γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο έχοντας περάσει μια σχετικά καλή τουριστική περίοδος και με την ελπίδα να τελειώσει ο πόλεμος και να περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες.

Βεβαίως, υπάρχει ο κίνδυνος ενός… θερινού συμβάντος όπως π.χ. εκτεταμένες πυρκαγιές που θα θέσουν και πάλι σε αμφισβήτηση τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης.

Όλα κρίνονται, όμως, από την οικονομία. Οι πρώτες ανατιμήσεις προϊόντων είναι μεγάλες, όμως, κάποιοι μιλούν για την κορυφή του παγόβουνου.

Ειδικά αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μήνες και μπούμε σε μια επισιτιστική κρίση που θα αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ ή που θα καθιστά αδύνατη την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων.

Στις 6 Απριλίου παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος την ετήσια έκθεσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες τα καμπανάκια του Γιάννη Στουρνάρα θα είναι πολύ δυνατά και δραματικά.

Θα μιλά για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, θα κάνει λόγο για το κακό σενάριο της απώλειας 2 μονάδων του ΑΕΠ από την υπολογιζόμενη ανάπτυξη για φέτος. Δηλαδή να πέσει κάτω από το 3% από σχεδόν 5% που έβλεπαν πριν από τον πόλεμο.

Ο κ. Στουρνάρας θα προειδοποιεί για «μονιμοποίηση» του υψηλού πληθωρισμού, πάνω από 6% σε ετήσια βάση ή με ένα εφιαλτικό σενάριο να μιλά για κοντά στο 10%.

Τον Φεβρουάριο καταγράφηκε ρεκόρ απολύσεων, μεγάλες επενδύσεις αναβάλλονται, επιχειρήσεις κλείνουν, η οικοδομική δραστηριότητα περιορίζεται λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά, η κατανάλωση αρχίζει να υποχωρεί λόγω της ακρίβειας.

Η «πολεμική κρίση» βρίσκει τους Έλληνες καταρρακωμένους τόσο από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο όσο και από τα προβλήματα που έφερε η λαίλαπα της πανδημίας.

Με κατώτατο μισθό γύρω στα 660 ευρώ, με την ακρίβεια να είναι ήδη μεγάλη, με τους λογαριασμούς του ρεύματος να έχουν ήδη προκαλέσει σοκ, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μη μπορούν να αντέξουν τις νέες δραματικές αλλαγές που επέρχονται, η οικονομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων.

Οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις εκφράζουν τους φόβους τους για τους επόμενους μήνες και διάκεινται αρνητικά απέναντι στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, οι πολίτες ψηφίζουν με την… τσέπη τους. Μπορούν να ξεχάσουν πολλά όχι όμως, την οικονομική τους κατάσταση και το μέλλον των οικογενειών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε το 2015 όχι για το Μάτι ή γιατί πήγε με κότερο διακοπές ο Τσίπρας, αλλά γιατί εκείνη η κυβέρνηση ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη.

Μια παρόμοια κατάσταση ζούμε σήμερα και η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να προσέξει πολύ γιατί ο λαός τιμωρεί.

Έτσι, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όμηρος των εξελίξεων και δε μπορεί να βρει ουδέτερο χρόνο προκειμένου είτε να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση είτε να στήσει κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση όλα κρίνονται από το μέτωπο στην Ουκρανία. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι έτοιμη και στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

Μόλις αυτή πάει στη Βουλή τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter