Ακροδεξιά τζιχάντ κατά Παυλόπουλου –Ιερώνυμου

Ακροδεξιά τζιχάντ κατά Παυλόπουλου –Ιερώνυμου

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ ανακάλυψε, μετά πολλών βασάνων, τους «εσωτερικούς εχθρούς» της. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια τουλάχιστον που το συντηρητικό κόμμα τα βάζει, με διάφορους τρόπους, τόσο με τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας και κατ’ επέκταση με την ίδια όσο και με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εμπνευστές αυτού του πολιτικού σχεδίου είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ και ο προηγούμενος. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή την τρομερή ανακάλυψη των «εσωτερικών εχθρών» βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς και απλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε τον πολιτικό του μέντορα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σαμαράς – Κυριάκος VS Παυλόπουλος

Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει την υπέρβαση και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει για πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μετριοπαθές στέλεχος της κεντροδεξιάς, τον Πρ. Παυλόπουλο. Και, ω του θαύματος, ο βουλευτής τότε της Β΄ Αθήνας Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγει να μην τον ψηφίσει. Το σοκ ήταν μεγάλο για το κόμμα της Δεξιάς. Οι εξηγήσεις που έδωσε τότε χαρακτηρίστηκαν από στελέχη της ΝΔ –κυρίως κεντροδεξιά και καραμανλικά– «υποκριτικές» και «ανερμάτιστες». Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό τους τρεις λόγους που κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Πρ. Παυλόπουλος ήταν «ακατάλληλος» για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή ότι είναι ο πιο κατάλληλος για πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις λόγους» ανέφερε τότε στην επιστολή του.

«1. Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους.

2. Χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Δεκέμβριο του 2008.

3. Δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».

Μνήμη ελέφαντα για την προσβολή

Την προσβολή αυτή δεν την ξέχασε ποτέ ο Πρ. Παυλόπουλος. Σύμφωνα με σχετικό πολιτικό μύθο, την πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε επίσημα ως πρόεδρος της ΝΔ στο προεδρικό μέγαρο προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την πολιτική επιλογή του στην προεδρική εκλογή του 2015. «Κύριε πρόεδρε, θέλω να γνωρίζετε ότι σας εκτιμώ και ευελπιστώ να έχουμε μια καλή συνεργασία. Οσο για τις διαφορές μας κατά το παρελθόν, τις έχω ξεχάσει». Μόλις ολοκλήρωσε το λογύδριό του πήρε πληρωμένη απάντηση από τον Πρ. Παυλόπουλο, την οποία θα θυμάται για πάντα. «Κύριε πρόεδρε, είμαι βέβαιος ότι θεσμικά θα έχουμε μια καλή συνεργασία. Οσο για τα παλιά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσο είμαι πρόεδρος θα τα ξεχάσω. Μετά, όμως, θα τα θυμηθώ ξανά…». Τόμπολα.

Του το κρατάει μανιάτικο

Η ΝΔ συκοφαντεί μέσω των παπαγάλων της τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με κάτι αστεία και ανυπόφορα… σχόλια, του τύπου ότι «βάζει πλάτη στην κυβέρνηση», ότι δήθεν «συμπεριφέρεται ως υπουργός του Τσίπρα», ότι «ξημεροβραδιάζονται στο γραφείο του οι καραμανλικοί βουλευτές» (υπονοώντας ότι απεργάζονται σχέδια εναντίον του Μητσοτάκη), καθώς και ότι «παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη» για διάφορες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται «γαλάζια» στελέχη. Το τελευταίο… επιχείρημα οι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη φροντίζουν κατά διαστήματα να το παρουσιάζουν και ως «είδηση» στα φιλικά τους Μέσα, άλλοτε με δηλητηριώδη υπονοούμενα και άλλοτε με τη μορφή ύπουλων παραπολιτικών. Γενικώς δεν ορρωδούν προ ουδενός στην Πειραιώς.

Η ΝΔ δεν στηρίζει τον Παυλόπουλο

Πριν από μερικές ημέρες στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη έλεγε, δήθεν εμπιστευτικά, σε γεύμα που παρέθεσε σε φίλους του δημοσιογράφους, ότι στην περίπτωση που το 2020 θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος ο Πρ. Παυλόπουλος, η ΝΔ δεν θα τον προτείνει ούτε θα τον ψηφίσει. «Ο Παυλόπουλος μπορεί να ελπίζει μόνο στη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ως κόμμα θα κάνουμε άλλη επιλογή, η οποία εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τα εκλογικά αποτελέσματα» εξηγούσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, να προτείνουν πρόσωπο από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Την (ακατανόητη) απόφαση Μητσοτάκη φέρεται να επιδοκιμάζει ο Αντ. Σαμαράς. Σύμφωνα με «γαλάζιο» βουλευτή που συνομιλεί τακτικά με τον τέως πρωθυπουργό, ο Σαμαράς φέρεται να λέει ότι «είχε δίκιο ο Κυριάκος που δεν τον ψήφισε το 2015». Στελέχη και βουλευτές που μιλούν με τον τέως πρωθυπουργό λένε ότι είναι έξαλλος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς του αποδίδει διάφορα κακεντρεχή σχόλια για το πρόσωπό του. Κύκλοι της Προεδρίας διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις Σαμαρά. «Αποκυήματα της φαντασίας» επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Ωστόσο από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά ισχυρίζονται ότι ο Πρ. Παυλόπουλος εκφράζεται με απαξιωτικά σχόλια για τον τέως πρωθυπουργό για διάφορα θέματα, με αποκορύφωμα, όπως λένε, το θέμα της Novartis. Μάλιστα του αποδίδουν ιδιαίτερο ζήλο για την υπόθεση, ενώ όπως υποστηρίζουν είναι πεπεισμένοι ότι έχει «απευθείας ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας για τη Novartis» από τον (διαχρονικό) φίλο του αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν «ανάξιες σχολιασμού» όλες αυτές τις θεωρίες. Να τονιστεί, τέλος, ότι βουλευτές της ΝΔ και πρώην υπουργοί που γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμούν ότι πίσω από τα σενάρια περί εμπλοκής (και) του Πρ. Παυλόπουλου στην υπόθεση του C4I μπορεί να κρύβονται και κάποιοι σαμαρικοί βουλευτές, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και την εμπλοκή κάποιων εκ των συνεργατών του.

Στην πυρά ο αρχιεπίσκοπος

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί σύμπασα τη μετριοπαθή και κεντροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ είναι ο φανερός, αλλά κυρίως ο υπόγειος πόλεμος της ηγεσίας του κόμματος εναντίον του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Με αφορμή τη συμφωνία πολιτείας – εκκλησίας, η ηγεσία της ΝΔ θεώρησε σκόπιμο να εντάξει, ακατανόητα και αυθαίρετα, τον Ιερώνυμο στο πλευρό των «συντρόφων» του πρωθυπουργού και να τον αντιμετωπίζει όχι ως σεβαστό ιεράρχη που είναι και αναγνωρίζεται από λαό και κλήρο, αλλά ως πολιτικό πρόσωπο. Κοντολογίς, να τον φέρουν στα μέτρα τους. Οι εξηγήσεις για την αλλοπρόσαλλη τακτική της ηγετικής ομάδας της ΝΔ είναι πολλές, αλλά όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο «στρατηγός» που έδωσε το σάλπισμα για επίθεση στον αρχιεπίσκοπο ήταν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αντ. Σαμαράς. Οπως λέγεται στην Πειραιώς, ο τέως πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος από τους Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ανάγκασε τον πρόεδρο της ΝΔ να ακυρώσει την αρχική δήλωση του κόμματος, που μιλούσε για μια «καλή συμφωνία» μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας, και να εξαπολύσει πυρά εναντίον του Ιερώνυμου. Μάλιστα φημολογείται ότι και οι τρεις πολιτικοί επικοινώνησαν με αρκετούς ιεράρχες και τους έπεισαν –κατ’ άλλους το απαίτησαν– να κάνουν ό,τι μπορούν για να ακυρώσουν τη συμφωνία. «Οι σκοταδιστές δεσποτάδες συμμάχησαν με την ακραία και ακροδεξιά ΝΔ με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση» δήλωσε στο Documento πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή. Πάντως αυτό που συμβαίνει στη ΝΔ επί ημερών Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Οι αθεόφοβοι δεν διστάζουν να εμπλέξουν στα μικροκομματικά τους σχέδια ακόμη και τον αρχιεπίσκοπο και κατ’ επέκταση και τον κόσμο της εκκλησίας. Ωστόσο για τους μυημένους των «γαλάζιων» μυστηρίων αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: από τη στιγμή που δεν στηρίζουν ούτε τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος είναι σαρξ εκ της σαρκός της συντηρητικής παράταξης, στον αρχιεπίσκοπο θα σταματούσαν, τον οποίο παρεμπιπτόντως θεωρούν από πασόκο μέχρι κρυφοσυριζαίο; Αλαλα τα χείλη των ασεβών ή άλλως η πολιτική επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια με τα καμώματα του προέδρου της ΝΔ.

Δυσφορία Καραμανλή για την αφωνία του κόμματος

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη δυσφορία του στον πρόεδρο της ΝΔ για την «αφωνία» του κόμματος απέναντι στη σπουδή και τις κατηγορίες του ΚΙΝΑΛ για τους πρώην υπουργούς Πρ. Παυλόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη σχετικά με την παραλαβή του C4I. Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να υπάρξει ανακοίνωση από τη ΝΔ για τις «έωλες κατηγορίες που εκτοξεύει το ΚΙΝΑΛ» για τους τρεις πρώην υπουργούς, εκ των οποίων ο ένας είναι σήμερα πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπως μάθαμε, την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στην Πειραιώς για το θέμα αυτό. Τελικά η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε αντί ανακοίνωσης να κάνει μια διαρροή, μέσω κύκλων της, με την οποία παρείχε χλιαρή στήριξη στον Πρ. Παυλόπουλο αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στους Πολύδωρα και Μαρκογιαννάκη, υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς τις κατηγορίες που εκτοξεύει το ΚΙΝΑΛ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter