Ακροδεξιές και εθνικιστικές αθλιότητες με δεκάδες τραυματίες, ο απολογισμός του συλλαλητηρίου (Photos+Video)

Ακροδεξιές και εθνικιστικές αθλιότητες με δεκάδες τραυματίες, ο απολογισμός του συλλαλητηρίου (Photos+Video)

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν διάφορες μακεδονικές οργανώσεις με την αγαστή υποστήριξη της ΝΔ, αλλά και ακροδεξιών οργανώσεων, ακόμα και της Χρυσής Αυγής. Παρά τις εκτιμήσεις των διοργανωτών για την προσέλευση χιλιάδων λεωφορείων και… εκατομμυρίων διαδηλωτών, η επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ κάνει λόγο για περίπου 60.000 διαδηλωτές που απλώς γέμισαν σχετικά την πλατεία Συντάγματος. 

Όσο για τα λεωφορεία, για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική (326) λεωφορεία, από τα οποία (253) από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, (71) από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και (2) από την Κρήτη.

Διαβάστε σχετικά: 

Πόσο κόσμο είχε τελικά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα;

Η πλατεία Συντάγματος γέμισε από νωρίς με τρικάκια της Χρυσής Αυγής αλλά και της Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, ενώ ακούγονταν συνθήματα για τον Κώστα Κατσίφα, όπως “δεν σε ξεχνάμε ποτέ” και “Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς”. Στην εξέδρα ήταν και η αδερφή του ενώ οι παριστάμενοι ζήτησαν να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Λίγο μετά τις 2 έφτασε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, συνοδευόμενος από 50 χρυσαυγίτες με κράνη και κουκούλες. Η ομάδα αυτή παρατάχθηκε μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Λίγο αργότερα ήρθαν όλοι οι βουλευτές με επικεφαλής τους Παππά και Κασιδιάρη.

Επίσης ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα επεισόδια

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ξεκίνησαν τα πρώτα επεισόδια, από ομάδες ακροδεξιών με ρόπαλα που έφεραν ελληνικέ ςσημαίες, σιδερολοστούς, καρέκλες, πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν ή είχαν φέρει μαζί τους, τα οποία εκτόξευαν προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ στα σκαλιά της βουλής, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Η αστυνομία απάντησε με χημικά, ενώ ακολούθησαν συμπλοκές σώμα με σώμα. Η συγκέντρωση αραίωσε από την Λ. Αμαλίας και άρχισε πολύ νωρίς να φυλλορροεί.

Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι δεν στράφηκαν μόνο κατά των ΜΑΤ αλλά και κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Χτυπήθηκαν εικονολήπτης της ΕΡΤ αλλά και φωτογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, του οποίου μάλιστα έκλεψαν και τον εξοπλισμό.

Δέκα τραυματίες αστυνομικοί

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν συνολικά 25 αστυνομικοί. 

Δώδεκα άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Καταδίκη από Μαξίμου

Σκληρή απάντηση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σχετικά με τις δηλώσεις της ΝΔ για τα σημερινά επεισόδια.

«Η ΝΔ σήμερα δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή. Δεν είδε τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς. Δεν είδε ότι για άλλη μία φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε την παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο. Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν.»

Από τη μεριά της, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, αναρωτήθηκε  σε tweet της εάν «θα καταδικάσει ο κ.Μητσοτάκης τις σημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, φωτορεπόρτερ ακόμα και στελέχη της ΝΔ ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει; «Όταν εκτρέφεις το τέρας…» Θα καταδικάσει η ΝΔ την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter