Ακροδεξιές ρηγματώσεις στη ΝΔ – Κεντρώες γέφυρες Γεραπετρίτη

Ακροδεξιές ρηγματώσεις στη ΝΔ – Κεντρώες γέφυρες Γεραπετρίτη

Κινητικότητα παρατηρείται στο Μαξίμου, σε επίπεδο ακόμα και αρμοδιοτήτων που πηγαινοέρχονται μεταξύ κορυφαίων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης. Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιφέρει ανακατατάξεις με το βλέμμα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή -η υπόθεση Μπογδάνου επιταχύνει αποφάσεις για το γαλάζιο ηγετικό επιτελείο- και στην λεγόμενη στρατηγική πρόβλεψης και εφαρμογής πολιτικών της ΕΕ στο πλαίσιο των ψηφιακών απαιτήσεων της εποχής μας.

Είναι ενδεικτικό ότι ενισχύεται με νέες αρμοδιότητες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μάλιστα τίθεται στην αιχμή του δόρατος ως προς την ενσωμάτωση στον κυβερνητικό σχεδιασμό πολιτικών που προσανατολίζονται στο μέλλον. Ουσιαστικά, μεταξύ άλλων, μπαίνει… σφήνα στην Ομάδα Εργασίας Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης (foresight) που έχει πρόεδρο τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίζεται για μια ακόμα φορά να αναλαμβάνει ενισχυμένα καθήκοντα συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Μόλις την περασμένη Δευτέρα (5.10.2021) δόθηκε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό να επέλθουν αλλαγές στις αρμοδιότητες που του είχε αναθέσει τον περασμένο Αύγουστο (Υ24/13.8.2021).

Έχουν ενδιαφέρον τα τρία πρόσθετα καθήκοντα που αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (Αριθμ. Υ 36 – ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 4621- 6 Οκτωβρίου 2021). Σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση είναι στις αρμοδιότητές του επίσης η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων επιτροπών, οργανισμών και φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό, και η ενσωμάτωση στον κυβερνητικό σχεδιασμό στρατηγικών προβλέψεων για τον προσδιορισμό και την εφαρμογή κυβερνητικών πολιτικών που προσανατολίζονται στο μέλλον (foresight).

Εν τω μεταξύ ενεργοποιείται πλήρως ως αρμόδιος υπουργός αναφορικά με την εποπτεία του συντονιστικού μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν. 4488/2017 (Α’ 137).

Στις εξελίξεις παίζει προφανώς ρόλο η στάση του Γιώργου Γεραπετρίτη σαν “επιστημονική ασπίδα” αλλά και σαν “σωματοφύλακας” στις επιθέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη. Πάντως, μένει να φανεί αν υπάρχουν νέα δεδομένα που συνδέονται με την “εμβληματική” παρουσία του στο γαλάζιο ηγετικό επιτελείο ως προερχόμενου από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο (πρώην ΠΑΣΟΚ), την ίδια ώρα που η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πρωθυπουργικό αφήγημα περί προσέγγισης του κεντρώου χώρου έχει ρηγματωθεί και από την υπουργική διεύρυνση της κυβέρνησης με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter