Ακροδεξιό παιχνίδι της κυβέρνησης Μητσοτάκη; – Αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για πιθανό «βιολογικό πόλεμο» της Τουρκίας

Ακροδεξιό παιχνίδι της κυβέρνησης Μητσοτάκη; – Αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για πιθανό «βιολογικό πόλεμο» της Τουρκίας

Σενάρια για «βιολογικό πόλεμο» από την Τουρκία με μετανάστες μολυσμένους με κορονοϊό διακινούνται τα τελευταία 24ωρα από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να τα υποδαυλίζει (ή επιβεβαιώνει), αλλά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να τα θεωρούν υπερβολές. 

Αποστάσεις από τα δημοσιεύματα κράτησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. 

Όλα ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, με την «Καθημερινή» όπου σε εκτενές αλλά όχι ιδιαίτερα πειστικό ρεπορτάζ, ανέφερε πως η Τουρκία σχεδιάζει «απόβαση» προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά που είναι φορείς ή ακόμα και ασθενείς από τον κορονοϊο, στο πλαίσιο ενός «βιολογικού πολέμου», ως συνέχεια της επιθετική κίνησής της με τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο.

Η «Καθημερινή» μιλά για πληροφορίες από ανοιχτές πηγές (όπως ΜΚΟ) που ασχολούνται με την προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα χωρίς να αναφέρει ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ και αν υπάρχει ενημέρωση από την ΕΥΠ στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το in.gr, (με αναφορά στο τουρκικό μέσο Gazeteduvar), από τους καταυλισμούς της Τουρκίας, όπου παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι μετανάστες οδηγούνται μετά τη λήξη της στα παράλια απέναντι από τη Λέσβο, όπου ενθαρρύνονται από τους Τούρκους να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ορισμένες από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται προέρχονται από άγνωστη μάλιστα σελίδα στο facebook που δηλώνει πως ιδρύθηκε από Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν και ζουν στη Βιέννη.

Αν και το θέμα είναι σοβαρό, η κυβέρνηση επισήμως δεν το διαψεύδει, ούτε το επιβεβαιώνει ενώ αντίθετα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κράτησαν αντίθετη στάση.

Επιβεβαιώνει ο Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για πιθανή μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά (αφήνοντας να εννοηθεί πως εξετάζουν όσα λέγονται για «βιολογικό πόλεμο» με φορείς κορονοϊού)

Απέφυγε, μάλιστα, να απαντήσει εάν υπάρχει σχετική έκθεση της ΕΥΠ για θέληση της Τουρκίας να προωθήσει προς την Ελλάδα μετανάστες μολυσμένους με τον κορονοϊό, ενώ εκτίμησε πως η κίνηση της Τουρκίας, μπορεί να εκδηλωθεί και εν μέσω της εορτής του Πάσχα.

Δεν τα επιβεβαιώνει «ακριβώς», ο Μηταράκης

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης μίλησε για μη αξιόπιστη πληροφόρηση.

«Δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ας μην δημιουργούμε πανικό που κάνει κακό στα νησιά. Ακούμε όσα λέγονται, δεν έχουμε κάποια ειδική ενημέρωση», είπε, στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Realfm. Η απάντηση δόθηκε όταν του τέθηκε το ερώτημα σχετικά με ενημέρωση της ΕΥΠ (όπως δημοσιεύτηκε) ότι η Τουρκία έχει μετακινήσει μετανάστες με κορονοϊό στα μικρασιατικά παράλια που θα τους προωθήσει στα ελληνικά νησιά.

«Υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορονοϊού», διευκρίνισε σήμερα, Δευτέρα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Μελετούμε τα δημοσιεύματα», λέει ο Κουμουτσάκος

«Μελετούμε αυτά τα δημοσιεύματα πολύ προσεκτικά» ήταν το σχόλιο του κ. Κουμουτσάκου, ο οποίος επεσήμανε πως «οφείλουμε κάθε πιθανή νέα μεταναστευτική άφιξη να την αντιμετωπίζουμε με τη λογική της καραντίνας είτε υπάρχει σκοπιμότητα είτε όχι. Οποιοσδήποτε περνά παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας οδηγείται σε διαδικασία καραντίνας».

«Έχουμε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί πιθανού “ανοίγματος” των μεταναστευτικών πυλών. Οι δηλώσεις αυτές έχουν σαφή στόχευση πίεσης και εκβιασμού προς την Ευρώπη και ξεκίνησαν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο», προσέθεσε.

Αποστάσεις και από τον Πέτσα χωρίς διευκρινίσεις

«Η συνεχιζόμενη απειλή της Τουρκίας ότι θα εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη χρησιμοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες απέτυχε στον Έβρο. Εμείς παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο αυτό να επαναληφθεί και στα νησιά. Βλέπουμε μια κινητικότητα, είμαστε σε εγρήγορση». Για το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να είναι θετικοί στον κορωνοϊό ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «κανείς δεν δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει την κατάσταση των ανθρώπων αυτών», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι φορείς του ιού.

ΣΥΡΙΖΑ: Fake news ή αλήθεια;

Αντίθετα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ΣΥΡΙΖΑ πηγές κάνουν λόγο για fake news «ορμπανικού τύπου» ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά, μιλώντας για «ευφάνταστα σενάρια».

Κατρούγκαλος: Δεν έχουν καν το σθένος να στηρίξουν την ακροδεξιά τους ρητορική

Τα νέα κατασκοπικού χαρακτήρα σενάρια που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ δείχνουν πόσο χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, πόσο της δίνει ένα σουρεαλιστικό χαρακτήρα, καθώς τα δημοσιεύματα επικαλούνται ρητά κυβερνητικές πηγές και στη συνέχεια η κυβέρνηση όταν ερωτάται απαντά -διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου- ότι μελετά τα δημοσιεύματα, είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Κόκκινο.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό», πρόσθεσε. 

Θα απαντήσει η κυβέρνηση ή δεν ξέρει ακόμα;

Είναι τραγικό πάντως πως σε ένα τέτοιο σενάριο που δεν επιβεβαιώνει η ΕΥΠ ο ένας υπουργός το επιβεβαιώνει και ο άλλος το υποτιμά…

Ερωτήματα βέβαια προκαλεί και το γεγονός πως το ρεπορτάζ βγήκε σε εφημερίδα για να επιβεβαιωθεί άμεσα μόνον από έναν υπουργό.

Τελικά μήπως μόνον ένας κύκλος προωθεί αυτά τα σενάρια με συγκεκριμένους στόχους;

Μήπως να το πάρει λίγο στα σοβαρά η κυβέρνηση και να μην παίζει με το φόβο;

Ας μας πει τελικά, αν υπάρχει έκθεση της ΕΥΠ….

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter