Ακρόπολη για πλούσιους και φτωχούς

Ακρόπολη για πλούσιους και φτωχούς

Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος πλήρους εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την θεσμοθέτηση των πριβέ ξεναγήσεων στην Ακρόπολη.

Όλα για το κέρδος. Και για την τσέπη των tour operators βεβαίως, οι οποίοι εδώ και καιρό ζητούν ειδική μεταχείριση για τους πλούσιους πελάτες τους. Εις βάρος των τακτικών επισκεπτών στην Ακρόπολη που θα συνεχίσει να ξεροσταλιάζει στις ουρές κάτω από τον ανελέητο αττικό ήλιο του καλοκαιριού.

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού στις ντροπιαστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου με επισκέπτες να λιποθυμούν το περασμένο καλοκαίρι, ήταν να εφαρμόσει τις ζώνες επισκεψιμότητας το… περσυνό φθινόπωρο. Και να σχεδιάσει πριβέ επισκέψεις στον Ιερό Βράχο, εκτός του κανονικού ωραρίου, μόνο σε όσους έχουν να πληρώσουν 5.000 ευρώ για την ξενάγηση.

Και εκεί που μέχρι σήμερα μόνο αρχηγοί κρατών ή εξέχουσες προσωπικότητες ανέβαιναν στην Ακρόπολη εκτός ωραρίου τιμητικά και για λόγους ασφαλείας, τώρα θα μπορεί ο καθένας με παχύ πορτοφόλι να βγάζει σέλφι χαράματα ή μετά τη δύση του ήλιου με φόντο το μνημείο. Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού λεφτάδες.

Η μόνιμη δικαιολογία των αρμόδιων είναι η επαναπένδυση στον πολιτισμό. Ότι τα 40.000 ευρώ που αναμένεται, σύμφωνα με τον ΟΔΑΠ, ότι θα αφήνουν οι πριβέ επισκέπτες ημερησίως θα χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δηλαδή, οι πλούσιοι θα αναλάβουν την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει την κληρονομιά της. Με κόστος την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στο μνημείο. Για πρώτη φορά η κληρονομιά που υποτίθεται ότι προστατεύεται δεν θα είναι το ίδιο προσβάσιμη σε όλους. Θα γίνει Ακρόπολη για πλούσιους και Ακρόπολη για φτωχούς. Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος πλήρους εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο αποκλειστικά το κέρδος.

Δεν είναι το ίδιο να νοικιάσεις έναντι αδρής αμοιβής αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο για να φας με τους φίλους σου. Ένα μουσείο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποικιοκρατική λογική των μετόχων του και έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως ένα μουσείο που έχει μαζέψει παράνομα θησαυρούς που ανήκουν σε άλλους, λογικό είναι να διοργανώνει ταξικές βραδιές της ελίτ.

Αλλά να πληρώσεις για να έχεις «δική σου» την Ακρόπολη, το παγκόσμιο μνημείο-σύμβολο της δημοκρατίας, αποκλείοντας έστω για μερικές ώρες όσους δεν είναι πλούσιοι, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό, τι αυτό το μνημείο συμβολίζει. Με τη θέση του στον κόσμο, τον αρχαίο και τον σημερινό.

Αντί να επεκταθεί το ωράριο προς όλους τους επισκέπτες από πιο νωρίς το πρωί μέχρι πιο αργά το βράδυ, προκειμένου να μπορούν όλοι να το θαυμάσουν με καλύτερους όρους, το ΥΠΠΟ ακούει τους tour operators.

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη.

Μας πήρανε χαμπάρι όμως διεθνώς. Η αρχή έγινε προχτές, 15 Μαρτίου, από τον βρετανικό Guardian, με εκτενές ρεπορτάζ για τον ταξικό αποκλεισμό επισκεπτών στο μνημείο. Και σίγουρα δεν θα είναι ο μόνος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter