Ακτοπλόοι προς ΠΝΟ: Να ανασταλεί η απεργία

Ακτοπλόοι προς ΠΝΟ: Να ανασταλεί η απεργία

Σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές αναμένεται να προκαλέσουν οι δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-2017 έως στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Η ένωση των ακτοπλόων, με σημερινή ανακοίνωσή της, ζητά από την ΠΝΟ την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς έχει καθηλώσει την επιβατική και εμπορευματική μεταφορά προς και από τα νησιά.

«Βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου και εκατομμύρια συμπολίτες μας προσδοκούν να κερδίσουν τα προς τα ζην στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα», αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και προσθέτει ότι «η αδυναμία μεταφοράς επιβατών αλλά και εμπορευμάτων για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες σε αυτήν την κρίσιμη για τον τουρισμό και την οικονομία στιγμή, θα πρέπει να αποφευχθεί».

Εν τω μεταξύ, αύριο, Πέμπτη 18 Μαϊου, το απόγευμα, μετά τη συνάντησή της στις 15:30 με τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεων.

Τα κεντρικά αιτήματα των απεργών είναι το κοινωνικοασφαλιστικό, το εργασιακό, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η ΠΝΟ, σε γραπτό υπόμνημά της προς τον υπουργό, έχει θέσει το θέμα του μη προσδιορισμού του συντελεστή αναπλήρωσης στα συντάξιμα χρόνια των ναυτικών, (σ.σ: ένας ναυτικός με 20 χρόνια πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας να μπορεί να λαμβάνει την ανώτατη σύνταξη), τη ριζική επανεξέταση των διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες μειώθηκαν οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας στις διεθνείς γραμμές, αλλά και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2016 στις κατηγορίες πλοίων που εκκρεμούν. Επίσης, ζητά καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και της υπερεργασίας στα πληρώματα των πλοίων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ ζητά την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση, τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, καθώς, όπως αναφέρει, «ο αγώνας που διεξάγεται δεν αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter