Αλ. Τσίπρας για τις αποκαλύψεις του Documento: Να δώσει απαντήσεις ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αλ. Τσίπρας για τις αποκαλύψεις του Documento: Να δώσει απαντήσεις ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όλο το παρασκήνιο της σημερινής τετράωρης συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην 84η ΔΕΘ. Όσα έγιναν και όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κάμερες.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι απαντά σε όλες τις ερωτήσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι θα τις αποφύγει την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι περιμένουν να κάνει ότι κάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί σε αυτές τις περιπτώσεις, να «πετάξει την μπάλα σε άλλο γήπεδο».

Αυτό έκανε και στη σημερινή μαραθώνια συνέντευξή του στην 84η ΔΕΘ η οποία κράτησε περίπου τέσσερις ώρες και προκάλεσε πολλές φορές αρκετά γέλια στους παρευρισκόμενους.

Έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Χαρίστη και πίσω του σε κόκκινο φόντο το «είμαστε εδώ» τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Παπάς, Τσακαλώτος, Γεροβασίλη, Σκουρλέτης, Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Φάμελος, Δούρου, Σπίρτζης, Ξενογιανακοπούλου, Ραγκούσης, Μάρδας κ.α.) ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε για τα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς το δύσκολο πρώτο εξάμηνο, για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την ταινία του Γαβρά, για το σκάνδαλο Novartis και φυσικά για το σπίτι της Μαρέβας στο Παρίσι.

Στη σχετική ερώτηση του Documento (δείτε τι αποκαλύψεις στο σημερινό φύλλο) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα οικονομικά στοιχεία των πολιτικών πρέπει να είναι όλα διαφανή, να ελέγχονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Προσέθεσε μάλιστα με νόημα αυτό που, κατά το Documento έχει τη μεγαλύτερη σημασία, ο πρωθυπουργός να δώσει επιτέλους απαντήσεις για το «πόθεν» των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του σπιτιού στο Παρίσι από την εταιρία της συζύγου του.

Από εκεί και μετά ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ίδιο ή αν ο ίδιος θα υπήρχε χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε ο Τσίπρας θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς τον Τσίπρα και για όσα έκανα σωστά και για όσα έκανα λάθος», ήταν η απάντησή του. Ούτε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ δίστασε να απαντήσει. Η στάση του, είπε, στη Συμφωνία των Πρεσπών διαμόρφωσε και τη θέση του, «δεν εντάσσεται στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου». Ποιος σαφής δεν μπορούσε να γίνει. Με την ίδια σαφήνεια απάντησε και στο δύσκολο ερώτημα για τον Προκόπη Παυλόπουλο, την ώρα που οι περισσότεροι περίμεναν μια διαφορετική απάντηση, μετά τη στάση του ΠτΔ στο θέμα της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν έκανε λάθος να τον προτείνει για ΠτΔ και δεν βλέπει τον λόγο να μη το ξανακάνει σε μερικούς μήνες από σήμερα. Ίδιου βαθμού δυσκολίας ήταν και το ερώτημα για το αν θα προτείνει εκ νέου για γραμματέα του κόμματος τον Πάνο Σκουρλέτη. Μάλιστα χρειάστηκε πρώτα να διορθωθεί το μικρόφωνο του συναδέλφου που είχε χαλάσει για να κάνει το ερώτημά του με τον πρωθυπουργό να του απαντά ότι κάτι ήξερε το μικρόφωνο και δεν δούλευε, προκαλώντας άφθονο γέλιο. Για την ουσία πάντως είπε ότι τόσο το ερώτημα για τον νέο γραμματέα του κόμματος όσο και για τον πρόεδρο θα απαντηθούν στο επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος.

Αντίστοιχο γέλιο προκάλεσε και η απάντησή του σε ερώτηση συναδέλφου για το θετικό ξεκίνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν θετικό ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ότι δεν τόλμησε να πει πως παρέλαβε χάος. Απάντηση έδωσε και για την ταινία του Γαβρά, λέγοντας ότι θα την δει και σχολιάζοντας το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι το 30% του περιεχομένου του βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, το άλλο 30% σε όσα στρεβλά πιστεύει ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ και το υπόλοιπο 30% σε μυθοπλασίες!

Για τους δημοσιογράφους πάντως δεν μάσησε τα λόγια του, «στο μέλλον», είπε, «θα ασχολούμαστε περισσότερο με το να παράγουμε πολιτική και λιγότερο με όσα λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter