Αλαλούμ Λοβέρδου στη Βουλή για το «τσιγαράδικο» στα Χανιά

Αλαλούμ Λοβέρδου στη Βουλή για το «τσιγαράδικο» στα Χανιά

Κόντρα ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και του υπουργού Ναυτιλίας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ για την εξέλιξη της υπόθεσης του ακινητοποιημένου πλοίου στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξήγησε στον Ανδρέα Λοβέρδο πως η υπόθεση βρίσκεται από το Μάρτιο στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, παραπέμποντας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην εισαγγελία Χανίων και στην εισαγγελία Πειραιά. «Γιατί δεν πήγατε εκεί να ρωτήσετε εσείς γιατί καθυστερεί; Και φορτώνετε την ευθύνη σε εμάς;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας νωρίτερα το λόγο για να παραθέσει την ερώτηση στον κ. Κουρουμπλή, ξεκίνησε την τοποθέτησή του μπερδεύοντας το προς συζήτηση θέμα με το ζήτημα της χολέρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναβάθμιση του F-16. Όταν αποφάσισε να περάσει στο επίδικο, ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων καλπάζει λόγω της αδράνειας του κρατικού μηχανισμού, προκαλώντας μεγάλη ζημία στα δημόσια ταμεία. «Γιατί δεν έχει κληθεί η εταιρεία να δώσει εξηγήσεις;» ρώτησε, συμπληρώνοντας πως αποκαλύφθηκε ότι αφορά συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής τσιγάρων. «Πως εσείς τολμήσατε σε ραδιοφωνικό σταθμό να αποκλείσετε την περίπτωση λαθρεμπορίας όταν όλες οι υπηρεσίες μιλούν για κάτι τέτοιο;» ήταν το δεύτερο ερώτημά του προς τον κ. Κουρουμπλή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας αφού έκανε λόγο για μεγάλη προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές για τη δίωξη όλων των παρανομιών στη θάλασσα, αντέστρεψε το ερώτημα του κ. Λοβέρδου, ζητώντας να του πει ποια είναι η παράληψη και τι παραπάνω θα έπρεπε να έχει κάνει το υπουργείο. «Αν δεν έδειχνε ιδιαίτερη σπουδή θα μπορούσε το πλοίο αυτό να είχε φύγει, σκοπίμως. Λέτε πράγματα που δεν έπρεπε να λέτε» τόνισε, διευκρινίζοντας πως το πλοίο συνελήφθη σε διεθνή ύδατα. «Δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό;» ρώτησε εκ νέου τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο στα διεθνή ύδατα, ρυμουλκήθηκε από άλλο ξένο πλοίο, το παρέλαβε το Λιμενικό και το έφερε στην Παλαιοχώρα. «Το έχουμε κρατήσει (το πλοίο) και δεν επιτρέψαμε να φύγει» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως το φορτίο του πλοίου ελέγχθηκε για ναρκωτικά και όπλα. «Παραπέμφθη η υπόθεση στο τελωνείο, σφράγισε το φορτίο και ρωτήθηκε η ουκρανική κυβέρνηση αν τα έγγραφα είναι σωστά γιατί το πλοίο ήταν αλιευτικό και ξαφνικά φάνηκε να είναι εμπορικό. Έχουμε όλη την αλληλογραφία, ζητήσαμε παρέμβαση εισαγγελέα. Η υπόθεση είναι σε δύο αρχές: στην εισαγγελία Χανίων και την εισαγγελία Πειραιώς. Γιατί δεν πήγατε εκεί να ρωτήσετε εσείς γιατί καθυστερεί; Και φορτώνετε την ευθύνη σε εμάς; Θα υπερβώ την εισαγγελική αρχή; Σοβαρά συζητούμε…;» κατέληξε ο υπουργός.

Και δεύτερος γύρος

Ξεκινώντας το δεύτερο γύρο της αψιμαχίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρώτησε τον υπουργό γιατί η ελληνική παραγωγός εταιρία των τσιγάρων δεν έχει κληθεί ακόμη από τις αρμόδιες αρχές. «Πιέζεστε από την κυβέρνηση;» ξαναρώτησε και επανήλθε θέτοντας το ζήτημα μήπως η καθυστέρηση οφείλεται με τη διασύνδεση της υπόθεσης με συγκεκριμένο επιχειρηματία. «Εκεί να δώσουμε το λόγο της καθυστέρησης;» ήταν το τρίτο ερώτημά του.

Ο υπουργός Ναυτιλίας αρχικά απάντησε πως στην πολιτική του διαδρομή δεν υπήρξε υιοθετημένος κανενός, διευκρινίζοντας πως δυο φορές συνάντησε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σε πολιτικές εκδηλώσεις. «Άλλοι ήταν στον γάμο του παιδιού του…» είπε δηκτικά. «Τα τσιγάρα στα οποία αναφέρεστε σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν εξαχθεί νομίμως από την Ελλάδα» υποστήριξε και συμπλήρωσε περαιτέρω πως δεν φαίνεται να έχει εμπλοκή η εταιρεία αυτή στην εν λόγω υπόθεση. «Εγώ θα καλέσω; Να καλέσει ο εισαγγελέας… Πάτε εσείς στον εισαγγελέα να το πείτε» απάντησε στο γιατί δεν έχει κληθεί ο εκπρόσωπος της εταιρίας για εξηγήσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter