Αλαλούμ με το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας - Τελικά ισχύει η αναστολή

Το απόλυτο αλαλούμ επικράτησε νωρίτερα αναφορικά με το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Για αρκετές ώρες κανείς δεν γνώριζε για το αν η αρχική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών που ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί, ίσχυε τελικά. 

Ορισμένες ιστοσελίδες διέρρεαν ότι η αρχική ανακοίνωση της ΕΕΤ δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη με την αιτιολογία πως δημοσιοποιήθηκε... εκ παραδρομής!

Ωστόσο, έπειτα από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και τηλεφωνήματα,  η αναστολή πλειστηριασμών σε ευάλωτους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, ισχύει, όπως σημειώνουν πληροφορίες από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών,  αφού η ΕΕΤ έστειλε ξανά την αρχική δήλωση με την οποία ανακοινώνεται η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ευάλωτους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζικών κύκλων,  το αλαλούμ προκλήθηκε λόγω της επιθυμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει ο ίδιος την αναστολή στη ΔΕΘ το Σάββατο. Ωστόσο, όπως φαίνεται η ΕΕΤ τον πρόλαβε με αποτέλεσμα από εκεί και πέρα να προκληθεί ένα... μπάχαλο.

Η οριστική ανακοίνωση της ΕΕΤ 

«Οι τράπεζες αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών. Oι Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, συνεπείς με την δέσμευση τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία εν μέσω COVID 19, έχουν προβεί μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 σε εκτεταμένες αναστολές υποχρεώσεων για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Παράλληλα οι τράπεζες υποστηρίζουν την υπαγωγή των δανειοληπτών, που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως, στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες ανακοινώνουν, επιπρόσθετα, ότι θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής).

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.