Αλαλούμ στο πρώτο νομοσχέδιο της ΝΔ με δριμεία κριτική από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Αλαλούμ στο πρώτο νομοσχέδιο της ΝΔ με δριμεία κριτική από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Σφοδρή κριτική προκάλεσε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσης) η προσπάθεια της πλειοψηφίας για σύντμηση του χρόνου της συζήτησης του σχεδίου νόμου για το «Επιτελικό Κράτος» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως επίσης η έλλειψη της έκθεσης διαβούλευσης αλλά και η ελλιπής έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε το γεγονός ότι παρακάμφθηκε πλήρως το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου μέσω της (μη) ανάρτησής του στην ιστοσελίδα, opengov.gr. Πιο ειρωνικό δε, κατά την εκπρόσωπο του ΜΕΡΑ25 κα Αδαμοπούλου, ότι στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται αναφορά για το υποχρεωτικό στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης στα πλαίσια της καλής νομοθέτησης, αλλά παράλληλα παραβλέφθηκε πλήρως για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Επ’ αυτού, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης, χαρακτήρισε παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής την απουσία έκθεσης διαβούλευσης από το κατατεθέν νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον υπουργό Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη: «Αν ξεκινάτε έτσι, φαντάζομαι πόσο πολύ θα τιμήσετε τη διαδικασία της διαβούλευσης και στα επόμενα νομοσχέδια». Παίρνοντας το λόγο, ο Π. Πολάκης σημείωσε πως πρόκειται για παράκαμψη των βασικών αρχών της νομοθετικής διαδικασίας, ενώ οξεία κριτική άσκησε και το ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Χ. Καστανίδη έκανε λόγο για παραβίαση της τυπικά προβλεπόμενης εκ του νόμου ρύθμισης ως προς την έλλειψη της έκθεσης διαβούλευσης.

Σε όλα τα παραπάνω, ο επισπεύδων υπουργός, κ. Γεραπετρίτης, αρκέστηκε να δηλώσει πως ακολουθήθηκε η εν λόγω πρακτική για λόγους τήρησης σφικτών χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν την επίσπευση του κυβερνητικού έργου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Χαρακόπουλος, όμως, να παραδέχεται ότι εγείρεται τυπικό θέμα με την απουσία της έκθεσης διαβούλευσης.

Ένταση μεταξύ Χαρακόπουλου – Ραγκούση

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής η απόφαση του προέδρου, Μ. Χαρακόπουλου, να αφαιρέσει το λόγο από τον Γ. Ραγκούση. Ειδικότερα, αφού ο πρόεδρος είχε δώσει το λόγο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε δηκτικά αμέσως μετά: «Μάλλον δεν σας κάλυψε ο εισηγητής σας…». Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος ζητούσε από τον πρόεδρο να πάρει πίσω αυτήν την αναφορά. «Ντροπή σας» είπε προς τον κ. Χαρακόπουλο, με τον πρόεδρο να του αφαιρεί το λόγο και τον Γ. Γεραπετρίτη να γελά κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιπαράθεσης!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter