Αλέξανδρος: Με στοχοποίησαν, η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ασφάλεια

Αλέξανδρος: Με στοχοποίησαν, η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ασφάλεια

Τρανταχτή απόδειξη φακελώματος η επιχείρηση αποκάλυψης στοιχείων, λέει ο 29χρονος που ξυλοκοπήθηκε στην πλατεία Νέας Σμύρνης

Το κοινωνικό σοκ από τον ξυλοδαρµό του 29χρονου καταµεσής της πλατείας της Νέας Σµύρνης διαδέχτηκε η πρωτοφανής στα µεταπολιτευτικά χρονικά κυβερνητική οµολογία φακελώµατος πολιτών. Κληθείς να αντιµετωπίσει ψευδείς κατηγορίες περί επίθεσης στους άντρες της οµάδας ∆ΡΑΣΗ ή προσπάθειας αφαίρεσης του υπηρεσιακού όπλου από τον αστυνοµικό που τέθηκε σε διαθεσιµότητα, ο Αλέξανδρος κλήθηκε ταυ-τόχρονα να διαχειριστεί και το κυβερνητικό «πογκρόµ» επικοινωνιακής στοχοποίησής του. Το κυβερνών κόµµα και ένας βουλευτής του δηµοσιοποίησαν τα στοιχεία του, προσάπτοντάς του ιδεολογική ταυτότητα την οποία ο ίδιος αρνείται. Ο χαφιεδισµός έφτασε στην ποινικοποίηση της συλλογικής και κινηµατικής δράσης προκειµένου να καλλιεργηθεί η εντύπωση του «σεσηµασµένου», λες και η συµµετοχή σε ειρηνικές παρεµβάσεις αποτελεί ελαφρυντικό και άλλοθι για την αστυνοµική ασυδοσία.

Στον απόηχο όλων αυτών ο 29χρονος και η συνήγορός του µιλούν στο Documento. Ο Αλέξανδρος δηλώνει εξοργισµένος για τη στοχοποίησή του µετά τον βάναυσο ξυλοδαρµό του και εκφράζει την άποψη ότι «η κυβέρνηση συνεργάζεται µε την Ασφάλεια». Τονίζει, δε, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία από κοινού µε τον ένστολο βραχίονα του κράτους αποσκοπούν στην τροµοκράτηση όσων δεν συµµορφώνονται στις υποδείξεις. Παράλληλα, η δικηγόρος του Μαρία Καρταπάνη περιγράφει το σπιράλ παράνοµων πράξεων κατά του 29χρονου τόσο από τους άντρες της οµάδας ∆ΡΑΣΗ όσο και από τη Ν∆. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο ο πελάτης της να κινηθεί νοµικά «κατά όλων των υπευθύνων», ενώ υπογραµµίζει ότι µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχε ασκηθεί δίωξη εναντίον του. Αποκαλύπτει ακόµη ότι η κατηγορία περί προσπάθειας αφαίρεσης του υπηρεσιακού όπλου δεν υφίσταται καν στη δικογραφία, η οποία µέχρι την Πέµπτη δεν είχε διαβιβαστεί στον αρµόδιο εισαγγελέα. Επιπρόσθετα, κάνει λόγο για «φύτεµα» κατηγοριών εναντίον των συλληφθέντων από τις αρχές, γεγονός που προέκυψε –σύµφωνα µε τα λεγόµενά της– µετά τις καταθέσεις των αστυνοµικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Πώς αισθάνθηκες όταν είδες το κυβερνών κόµµα και τον βουλευτή του να δίνουν τα στοιχεία σου στη δηµοσιότητα;

Εξοργισµένος, γιατί µε στοχοποιεί αποκαλύπτοντας διάφορα στοιχεία που δεν έχει σηµασία αν ισχύουν ή όχι. Προσπάθησαν να µε υποβιβάσουν και να µε κατηγοριοποιήσουν ως πολίτη χαµηλότερων δικαιωµάτων. ∆ηλαδή αν κάποιος πολίτης κάνει όσα µου προσάπτουν µπορεί να τρώει και λίγο ξύλο παραπάνω γιατί δήθεν δεν είναι και τόσο αθώος. Ετσι σχετικοποιούν την αστυνοµική βία δίνοντας ελαφρυντικά στην ακραία καταστολή.

Επανέρχεται το φακέλωµα;

Ουσιαστικά αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως το κυβερνών κόµµα συνεργάζεται µε την Ασφάλεια και αντλεί στοιχεία για µικροκοµµατική χρήση. Αυτό είναι το πρώτο που καταλαβαίνει κάποιος. Το δεύτερο είναι ότι το φακέλωµα και η δηµόσια κατάδειξη –η ρουφιανιά, που λένε– των πολιτών επανέρχονται και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Αυτή η κατάσταση θυµίζει µετεµφυλιακό κράτος.

Τι µήνυµα δίνει στους πολίτες αυτή η πρακτική;

Πιστεύω ότι µέσω της πρακτικής αυτής γίνεται προσπάθεια τροµοκράτησης όποιου δεν συµµορφώνεται στις εκάστοτε κατευθύνσεις και υποδείξεις των κυβερνώντων ασχέτως αν αυτές είναι αυθαίρετες ή νόµιµες.

Ποινικοποιείται η συµµετοχή σε κινηµατικές διαδικασίες;

Απ’ όσο φαίνεται και από τη δηµοσιοποίηση της παρέµβασης στο υπουργείο Υγείας, ήταν µια κίνηση αντι-πληροφόρησης αφενός για τα δίκαια αιτήµατα των υγειονοµικών και αφετέρου για να µην υπάρξει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στη χώρα µας. Ολος ο κόσµος είδε ότι δεν παρεµποδίστηκε η λειτουργία της υπηρε-σίας ούτε σηµειώθηκε κάποια φθορά. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση θα κριθεί δικαστικά και δεν είναι απο-δεκτό να αφαιρείται το τεκµήριο της αθωότητας για τη δηµιουργία µικροπολιτικών εντυπώσεων.

Εχεις δει ύποπτες κινήσεις έξω από το σπίτι σου μετά το επεισόδιο της Κυριακής;

Οχι, δεν έχω δει κάτι.

«Τους φύτεψαν κατηγορίες»

Η δικηγόρος Μαρία Καρταπάνη απαριθμεί παρανομίες των αρχών και σημειώνει ότι προφανώς υπάρχει φακέλωμα πολιτικών δράσεων.

Ποια αδικήματα θεωρείτε ότι τελέστηκαν σε βάρος του Αλέξανδρου από τους άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ;

Σίγουρα έχει καταγραφεί μια ανηλεής επίθεση. Ο συλληφθείς έχει χτυπηθεί σε όλο το σώμα και στο κεφάλι με επικίνδυνο αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες. Οπότε τα αδικήματα που τελέστηκαν είναι η παράβαση καθήκοντος και η επικίνδυνη σωματική βλάβη. Πιθανόν, όμως, από τις μαρτυρίες και την ενδελεχή εξέταση των βίντεο να προκύπτουν και άλλα επιμέρους αδικήματα.

Το κλομπ που χρησιμοποιεί ο αστυνομικός είναι σύννομο;

Είναι παράνομο γιατί είναι σιδερένιο και αυτό έχει ειπωθεί όσο πιο επίσημα γίνεται, ασχέτως αν κάποιοι στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν τα λεγόμενά τους. Επίσης, παραμένει άγνωστο πώς ήρθε στην κατοχή των αστυνομικών εφόσον δεν εντάσσεται στον νόμιμο εξοπλισμό τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος χτυπήθηκε στο κεφάλι με την ανάποδη πλευρά του κλομπ. Δηλαδή ο αστυνομικός γύρισε ανάποδα το κλομπ και τον χτύπησε με τη λαβή, η οποία είναι πιο σκληρή. Πρόκειται για γνωστή τακτική αστυνομικών, έχει ξανασυμβεί και έχει καταγγελθεί επανειλημμένως.

Θα κινηθείτε νομικά;

Είναι κάτι που σκέφτεται πολύ σοβαρά ο συλληφθείς. Πέραν των αστυνομικών που τον ξυλοκόπησαν βάναυσα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κινηθούμε νομικά κατά όλων των υπευθύνων και για όλα τα αδικήματα που έχουν τελεστεί σε βάρος του από την Κυριακή έως σήμερα.

Εχετε λάβει την ιατροδικαστική εξέταση;

Καταρχάς ο Αλέξανδρος πήγε στο ΚΑΤ την Κυριακή το βράδυ και έχει λάβει τις πρώτες γνωματεύσεις των γιατρών σε σχέση με τα τραύματά του. Τη Δευτέρα βρέθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία και εξετάστηκε ενδελεχώς. Αυτό το πόρισμα κάνει δέκα μέρες να βγει. Από αυτό εξαρτάται και η όποια διαβάθμιση του αδικήματος της σωματικής βλάβης. Δηλαδή σίγουρα έχουμε το αδίκημα της σωματικής βλάβης τόσο από το όργανο που χρησιμοποιήθηκε για τον τραυματισμό του όσο και από τα σημεία στα οποία χτυπήθηκε. Το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα μας δείξει αν υπάρχουν βαριές σωματικές βλάβες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κατηγορίες. Ο ιατροδικαστής θα λάβει υπόψη και τις γνωματεύσεις των γιατρών του ΚΑΤ επειδή είχε χτυπήματα σε σημεία που θα ήταν πρόσφορα για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης, όπως το κεφάλι.

Είναι σύννομη η αποκάλυψη των στοιχείων, των δήθεν φρονημάτων και της κινηματικής συμμετοχής του πελάτη σας;

Για το φακέλωμα και τα ζητήματα πολιτικών πεποιθήσεων είναι ήδη γνωστό πως προτού ο κ. Κυρανάκης προβεί σε δηλώσεις είχε κυκλοφορήσει ένα non paper της ΝΔ το οποίο έδινε την εκδοχή της αστυνομίας περί επίθεσης 30-40 αντιεξουσιαστών που στη συνέχεια έγιναν 60. Παράλληλα έδιναν τα στοιχεία μόνο του Αλέξανδρου και κανενός άλλου συλληφθέντος. Εγινε στοχοποίησή του, η οποία προκύπτει από φακέλωμα περί σύλληψής του σε «επίθεση στο υπουργείο Υγείας» στο πλαίσιο παρεμβάσεων για τον κρατούμενο απεργό πείνας και δίψας και ότι ανήκει σε συγκεκριμένη συλλογικότητα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι παρανομούν. Οχι μόνο δημοσιοποιούν παρανόμως τα προσωπικά του δεδο-μένα, αλλά αναφέρονται σε πολιτικές ταυτότητες και παρεμβάσεις προκειμένου να αποπροσανατολίσουν, καταδεικνύοντας ότι κύριο μέλημα της πολιτικής τους είναι η στοχοποίηση και η ποινικοποίηση φρονημάτων και συνειδήσεων. Εξ όσων γνωρίζω, σε αυτή την παρέμβαση αντιπληροφόρησης δεν εμποδίστηκε η λειτουρ-γία του υπουργείου, δεν εμποδίστηκαν οι εργαζόμενοι ούτε τρομοκρατήθηκε κανείς. Προφανώς και υπάρχει φακέλωμα στο πλαίσιο των πολιτικών δράσεων, γιατί αυτή είναι η στρατηγική έντασης που ακολουθούν η κυβέρνηση και η αστυνομία, χωρίς να τους ενδιαφέρει για τις νομικές συνέπειες των πράξεών τους. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό πως σε αυτήν τη συγκυρία υπάρχει ακραία καταστολή και ταυτοχρόνως στοχοποι-ούνται άνθρωποι για τη δημιουργία εντυπώσεων και την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Μιλούν για επιθέσεις αντιεξουσιαστών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης που δεν έχουν γίνει ποτέ και ούτε αποδεικνύο-νται.

Πώς απαντάτε στην κατηγορία από το κυβερνών κόμμα ότι ο Αλέξανδρος προσπάθησε να αφαιρέσει το υπηρεσιακό όπλο του άντρα της ομάδας ΔΡΑΣΗ;

Ούτε αυτό φαίνεται στη δικογραφία. Αυτή η «κατηγορία» αποδίδεται από το κυβερνών κόμμα, τους εκπρο-σώπους του και την αστυνομία σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι κατά τη στιγμή της σύλληψής του. Συν τοις άλλοις, μιλούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και εκπρόσωποι των αστυνομικών για «δράστη». «Ο δράστης της επί-θεσης σε βάρος αστυνομικών», «ο δράστης που προσπάθησε να αφαιρέσει όπλο». Αυτή η κατηγορία δεν υφίσταται στη δικογραφία.

Εχει ασκηθεί ποινική δίωξη;

Δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Δεν έγινε η διαδικασία στο πλαίσιο του αυτοφώρου και η δικογραφία μέχρι και χθες ήταν ακόμη στα χέρια της Κρατικής Ασφάλειας. Ποινική δίωξη ασκεί ο εισαγγελέας της Ποινικής Δίωξης. Στο πλαίσιο της προανάκρισης η αστυνομία συλλέγει στοιχεία για ένα γεγονός, δημιουργείται μια δικογραφία, η οποία όμως αποστέλλεται στον εισαγγελέα για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Δεν έχουν καν γίνει γνωστά τα στοιχεία στον εισαγγελέα, δεν έχει μελετήσει ο εισαγγελέας τη δικογραφία ούτε έχει ασκήσει ποινική δίωξη. Και όλοι μιλούν για κατηγορούμενο και για δράστη αυτήν τη στιγμή στα Μέσα.

Εξίσου σημαντικό ότι προσπαθούν να δικαιολογήσουν το γεγονός πως ξυλοκοπήθηκε τόσο βάναυσα λέγοντας ότι ήταν δράστης μιας επίθεσης και προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού. Ο Αλέξανδρος ήταν προσαχθείς μέχρι αργά το απόγευμα, όπως και όλοι οι προσαχθέντες. Εγώ επικοινώνησα στις 16.00 με την Κρατική Ασφάλεια, μου είπαν ότι «ακόμη έχουμε κάποιες προσαγωγές, παίρνουμε καταθέσεις, δεν ξέρουμε αν προκύπτουν κατηγορίες». Στις 17.30 που ξαναπήρα ο αστυνομικός μου είπε άτυπα ότι θα συλληφθούν όλοι. Τους ανακοίνωσαν τη σύλληψή τους μετά τις 19.00-20.00. Εγώ ήμουν στη ΓΑΔΑ τρεις ώρες και δεν με άφηναν να ανέβω πάνω. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πήγαν να συλλάβουν κάποιον δράστη που είχε διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα. Ηταν όλες προσαγωγές προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος από αυτούς ή όλοι είχαν τελέσει κάποιο αδίκημα. Αυτό από μόνο του αποδομεί όλους τους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς περί τέλεσης διάφορων αδικημάτων. Υποτίθεται ότι αυτή η εικόνα περί τέλεσης αδικημάτων δημιουργήθηκε μεταγενέστερα, αφού πήραν καταθέσεις από τους αστυνομικούς.

Εννοείτε ότι τους φύτεψαν κατηγορίες;

Προφανώς τους φύτεψαν κατηγορίες για να δικαιολογήσουν και να καλύψουν τις παράνομες πράξεις των αστυνομικών. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή τους και τη μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ δεν υπήρχαν κατηγορίες. Ηταν προσαχθέντες.

Η σύλληψη με ποιες κατηγορίες έγινε;

Η σύλληψη έγινε με τις κατηγορίες της βίας κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη σε απόπειρα και τετελεσμένη, το 285 του ΠΚ που αφορά την παραβίαση μέτρων για τη διασπορά ασθένειας, εξύβριση και κατά περίπτωση απείθεια για όσους αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter