Αλέξανδρος Πασχαλάκης: «Με τα λόγια δεν κατακτάς τίτλους»

Αλέξανδρος Πασχαλάκης: «Με τα λόγια δεν κατακτάς τίτλους»

Ο διεθνής γκολκίπερ του ΠΑΟΚ μιλάει στο Documento για το πολυπόθητο τρίτο πρωτάθλημα του «δικεφάλου», τον Ιβάν Σαββίδη και τον τελικό του Κυπέλλου

Για τον ΠΑΟΚ η χρονιά δεν έχει τελειώσει, οι χολιγουντιανοί πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν μια ονειρεμένη παρένθεση, αλλά έπεται συνέχεια, όπως τουλάχιστον ελπίζουν δικαιολογημένα στον «δικέφαλο». Την προηγούμενη Κυριακή κρίθηκε το αήττητο στο πρωτάθλημα στο ματς με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, επίτευγμα μοναδικό αφού το έχει πετύχει μόνο μία ομάδα, ο Παναθηναϊκός, το μακρινό 1964. Και ακολουθεί το ερχόμενο Σάββατο η διεκδίκηση του Κυπέλλου και κατ’ επέκταση του νταμπλ στον τελικό με την ΑΕΚ…

«Δεν υπάρχει φαβορί σε παιχνίδι στο οποίο κρίνεται ένας τίτλος. Είμαστε αποδεδειγμένα καλύτερη ομάδα, αλλά θα πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο. Με τα λόγια δεν κερδίζεις αγώνες, δεν κατακτάς τίτλους» δηλώνει στο Documento ο… κέρβερος του ΠΑΟΚ Αλέξανδρος Πασχαλάκης, ο οποίος έχει αγωνιστεί και στα 29 παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας. Από τα λόγια του διεθνούς τερματοφύλακα γίνεται αντιληπτό πως στον «δικέφαλο» δεν έχουν μεθύσει από το νέκταρ της κατάκτησης του πρωταθλήματος: «Από τη Δευτέρα το πρωί το μόνο που θα έχουμε στο μυαλό μας θα είναι πώς θα κατακτήσουμε και το Κύπελλο. Θα πάμε με απόλυτη σοβαρότητα και πειθαρχία για να φέρουμε άλλον ένα τίτλο».

Σας έχει γίνει έμμονη ιδέα το νταμπλ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

Εμμονη ιδέα μας έχει γίνει από το ξεκίνημα της σεζόν να παρουσιαζόμαστε πανέτοιμοι σε κάθε παιχνίδι. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, το μόνο που φοβόμαστε είναι σε τι κατάσταση θα βρεθούμε εμείς.

Θεωρείτε ακόμη ότι η ΑΕΚ σας έκλεψε τον τίτλο πέρυσι ή έχει κλείσει αυτό το θέμα;

Για μένα προσωπικά έχει κλείσει. Η ζωή προχωράει μπροστά, πρέπει να κοιτάς το επόμενο βήμα, τον επόμενο στόχο. Σου κάνει κακό αν κολλάς κάπου. Από την άλλη είναι λυπηρό να μην αναδεικνύεται ο πρωταθλητής στο γήπεδο, να μην είναι πρωταθλητής αυτός που κερδίζει. Και οι αδικίες πρέπει να ακούγονται.

Συζητείται εδώ και μήνες πού και πώς πρέπει να διεξαχθεί ο φετινός τελικός.

Για μένα πρέπει να έχουν κόσμο ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Ετσι πρέπει να γίνονται οι τελικοί. Εμείς χαιρόμαστε και πραγματικά τους ζούμε όταν υπάρχει παλμός στην εξέδρα. Το ποδόσφαιρό μας θα γίνει φτωχότερο, θα υποβαθμιστεί εάν διεξαχθεί ένα τέτοιο παιχνίδι μπροστά σε άδεια καθίσματα.

Ακόμη και οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ παραδέχονται πως κατέκτησε το πιο καθαρό πρωτάθλημα.

Είμαστε υπερήφανοι που η δουλειά μας, η προσωπική και η ομαδική, βγήκε μέσα στο γήπεδο και απέδωσε καρπούς. Η συνταγή της επιτυχίας ήταν ότι αντιμετωπίζαμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και ήμασταν προσγειωμένοι ακόμη και μετά τις μεγάλες επιτυχίες. Κι αυτήν τη νοοτροπία μας την πέρασε ο προπονητής μας.

Τα συναισθήματά σου γι’ αυτή την επιτυχία…

Είναι πρωτόγνωρα τα συναισθήματά μας. Αυτό που κρατάω είναι ότι γίναμε μια αγκαλιά με τον κόσμο μας. Το ευχαριστήθηκα με την ψυχή μου, αλλά η χαρά δεν κράτησε ούτε ένα 24ωρο γιατί έπρεπε να συγκεντρωθούμε για τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης. Δεν έπρεπε να ξεφύγουμε, κρατήσαμε κάτω το κεφάλι για να φτάσουμε και στον τελικό.

Εχεις συνειδητοποιήσει τι πετύχατε;

Ειλικρινά όχι ακόμη, θέλει τον χρόνο του.

Πότε κοιμήθηκες μετά το ματς με τον Λεβαδειακό;

Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου, το χαρήκαμε μέχρι τα ξημερώματα στον Λευκό Πύργο, ήταν απίστευτο αυτό που ζήσαμε.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που είχε η ομάδα στο παιχνίδι της και την οδήγησαν στην κατάκτηση του τίτλου;

Ηταν πολύ δύσκολη και γεμάτη χρονιά. Επρεπε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα ξεκινώντας με -2 βαθμούς. Η ομάδα είχε τακτική προσήλωση, σωστή νοοτροπία και πειθαρχία στο παιχνίδι της. Ο κάθε ποδοσφαιριστής ήξερε τον ρόλο του μέσα στο γήπεδο κι αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά στην προπόνηση, ενώ είναι και έργο του προπονητή. Θα προσθέσω άλλα δύο στοιχεία: το οικογενειακό κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις και ότι παίζαμε ο ένας για τον άλλο και όλοι για τον ΠΑΟΚ.

Αρκετοί συμπαίκτες σου μίλησαν για την «υγεία» των αποδυτηρίων.

Ο κόσμος βλέπει τα 90 λεπτά που είναι η διάρκεια του αγώνα. Εμείς είμαστε μαζί όλη την εβδομάδα κι επειδή ήμασταν καλά μεταξύ μας, αυτό έβγαινε και στο παιχνίδι μας.

Τα περσινά γεγονότα και ο τρόπος που χάσατε τον τίτλο σάς συσπείρωσαν;

Κάθε δυσκολία πρέπει να σε κάνει ακόμη πιο δυνατό. Προσωπικά τα άφησα πίσω και κράτησα μόνο τα θετικά της περσινής σεζόν. Ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι έχει χαρακτήρα νικητή και βάθος στο ρόστερ του.

Πότε είπες «αυτό το πρωτάθλημα δεν το χάνουμε»;

Δεν το έβλεπα με αυτή την οπτική. Οπως προανέφερα, κοιτούσαμε το κάθε ματς ξεχωριστά και στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό είπα πως μαθηματικά είμαστε πρωταθλητές.

Ποιο ήταν το πιο «τρελό» παιχνίδι της χρονιάς;

Δεν ήταν ένα. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε ένα τρελό ματς με τη Σπαρτάκ Μόσχας, ακολούθησε αυτό με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και θα αναφέρω και το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Πανιώνιο στην Τούμπα, όπου πήραμε την πρόκριση στην εκπνοή της παράτασης. Σε αυτά τα παιχνίδια υπήρξαν πρόσωπα που ήταν πρωταγωνιστές, αλλά κρατάω την ομοιογένεια που είχαμε και την αλληλοκάλυψη των συμπαικτών μου.

Μετά τη μεταγραφή Πρίγιοβιτς σκεφτήκατε ότι μπορεί να έχετε δυσκολίες στο σκοράρισμα;

Με τον «Πρίγιο» είχαμε ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού και είχε πετύχει αρκετά και καθοριστικά γκολ. Οταν ενημερωθήκαμε ότι αποχωρεί στενοχωρηθήκαμε, γιατί είχε βοηθήσει την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Αναπροσαρμόστηκε το αγωνιστικό μας στιλ, όλοι οι παίκτες ανταποκρίθηκαν άμεσα και ο ΠΑΟΚ προχώρησε χωρίς απώλειες στην επίτευξη των στόχων του.

Χωρίς τον Σέρβο ο ΠΑΟΚ απέκτησε πολυφωνία στην επίθεση…

Ο Τσούμπα (Ακπομ), ο Κάρολ (Σφιντέρσκι) και ο Νίκος (Καρέλης) προσαρμόστηκαν στον νέο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και πράγματι δεν υπήρξε πρόβλημα στο σκοράρισμα. Αρκετά γκολ πέτυχαν οι αμυντικοί και οι μέσοι μας.

Απ’ όλες τις ομιλίες του Λουτσέσκου ποια κράτησες στο μυαλό σου;

Πριν από το περσινό ματς στην Ξάνθη μου μίλησε και μου είπε πως έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Μου έδειξε ότι με πιστεύει και με κέρδισε ως παίκτη. Κάθε φορά που παίζω παίζω και γι’ αυτόν. Εχει κερδίσει τα αποδυτήρια, όλοι οι παίκτες τον σεβόμαστε και χαιρόμαστε που παίζουμε γι’ αυτό τον προπονητή.

Στάζεις μέλι για τον κόουτς…

Είναι σημαντικός ο ρόλος του μέσα στην ομάδα. Θέλει να είμαστε όλοι πειθαρχημένοι και να μη χαλαρώνουμε. Μετά το ματς με τον Λεβαδειακό μάς έλεγε διαρκώς πως πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί για να σηκώσουμε και το Κύπελλο.

Ποιος θα έλεγες ότι είναι ο MVP της φετινής χρονιάς για τον ΠΑΟΚ;

Σε όλα τα παιχνίδια κυρίαρχο στοιχείο ήταν η ομαδική δουλειά και κάθε παίκτης έχει μερίδιο στην επιτυχία. Εναν πόντο παραπάνω θα δώσω –επειδή του έχω αδυναμία και επειδή είναι ο ηγέτης μας– στον Αντρέ (Βιεϊρίνια). Ολοι πάντως έχουν μερίδιο στην κατάκτηση του τίτλου.

Τι είναι ο Ιβάν Σαββίδης για τους παίκτες του ΠΑΟΚ;

Είναι ο ποδοσφαιρικός… πατέρας μας. Θέλει να βλέπει όλα τα παιδιά του χαρούμενα και ευτυχισμένα μέσα στην ομάδα. Είναι σημαντικό ότι σε όλα τα παιχνίδια έρχεται και μας χαιρετάει και μας αγκαλιάζει έναν έναν. Αυτό δείχνει πως είναι πραγματικά δίπλα μας. Το κάνει γιατί το νιώθει.

Εκτιμάς πως η φετινή χρονιά είναι η αφετηρία για να χτίσει ο ΠΑΟΚ τη δική του αυτοκρατορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Πρέπει να αποτελέσει την αρχή για να χτίσει ένα σερί επιτυχιών ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα μεγαλώνει και θα μεγαλώσει κι άλλο. Θα επιδιώξουμε να γεμίσουμε την τροπαιοθήκη μας με τίτλους και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και στην Ευρώπη.

Ο Σούπερμαν του ΠΑΟΚ και η Αντριάνα του

Στη φιέστα κατάκτησης του τίτλου ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης εμφανίστηκε με μπλούζα Σούπερμαν. «Από τότε που πήγα στην ομάδα κάποια παιδιά μου έκαναν πλάκα με τον Σούπερμαν και θέλησα να δώσω μια συνέχεια» αναφέρει χαμογελώντας στο Documento ο διεθνής τερματοφύλακας, ο οποίος αφιερώνει το πρωτάθλημα «στη γυναίκα μου, την Αντριάνα, που με έχει στηρίξει και στα δύσκολα και στα εύκολα.

Εάν δεν ήταν δίπλα μου, ίσως να μην είχα πετύχει τόσο πολλά. Τον τίτλο τον αφιερώνω και στον κόσμο της ομάδας που είχε 34 χρόνια να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα.

Ηταν δίπλα μας, μας πίστεψε και μας στήριξε σε όλη την πορεία».

Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της ΠΑΕ Λάζαρος Μπαξεβάνος δήλωσε πως οι φανέλες σου αγοράζονται από τις γυναίκες.

Είμαι χαρούμενος που φέρνω τις γυναίκες στο γήπεδο.

Επόμενος προσωπικός στόχος με ΠΑΟΚ και εθνική;

Να κατακτήσουμε το νταμπλ και με την εθνική να νικήσουμε την Ιταλία και την Αρμενία. Η εθνική μας πρέπει να ξαναπάει σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Είναι όνειρο ζωής η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League;

Είναι ένας από τους στόχους μου. Πάνω απ’ όλα όμως θέλω να έχω την υγεία μου και το ίδιο εύχομαι για τους συμπαίκτες μου και για όλους τους ποδοσφαιριστές της Σούπερ Λίγκας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter