Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας σε μία εγκληματική συμμορία

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας σε μία εγκληματική συμμορία

Επίθεση σε ακραία και γραφικά στοιχεία τα οποία με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και με τη βοήθεια, όπως είπε, της Νέας Δημοκρατίας, “φτάνουν σε ακρότητες”, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας στους βάνδαλους της ιστορίας αυτού του τόπου” είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Θα καλέσω όμως καθένα ξεχωριστά, από αυτούς που συμμετείχε σε καταλήψεις που υποκίνησε η ακροδεξιά, να κάτσει και να μελετήσει την ιστορία της πατρίδας μας. Και κυρίως θα καλέσω τους εκπαιδευτικούς μας να το κάνουν, να παρακινήσουν τα παιδιά στα σχολεία να συζητήσουν για την ιστορία του τόπου μας. Και να δουν: Ποιος στο όνομα της πατρίδας, συνεργάστηκε με τον κατακτητή; Ποιος στο όνομα της πατρίδας, έκανε την Ελλάδα κρανίου τόπο με ξερονήσια και βασανιστήρια; Ποιος στο όνομα της πατρίδας πρόδωσε την Κύπρο; Και ποιοι σήμερα στο όνομα της πατρίδας, θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και το μίσος απέναντι σε γειτονικούς λαούς

“Δεν θα κάνουμε πίσω στη συμφωνία των Πρεσπών και στη συμφωνία με την Εκκλησία”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορικό πρώτο βήμα τη συμφωνία τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε, το έχει ανάγκη η πολιτεία, το έχει ανάγκη η εκκλησία, το έχει ανάγκη η κοινωνία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών για το λεγόμενο «Μακεδονικό» είπε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία επειδή είναι η πρώτη συμφωνία με την οποία ηττώνται κατά κράτος οι εθνικισμοί στα βαλκάνια. «Είμαστε υπερήφανοι και αποφασισμένοι να την ολοκληρώσουμε…».

Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία και σου έρχεται πακέτο ο Πολ Τόμσεν

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «οι τελευταίες μέρες μας θυμίζουν κάτι από τα παλιά, η Ελλάδα μετρά ήδη 100 μέρες εκτός μνημονίων. «Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση και να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας να δώσουμε το οριστικό χτύπημα στο σύστημα της διαπλοκής που κυβερνούσε τη χώρα».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό οι πρώτες 100 μέρες δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης αφού ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ορατά όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και η ακύρωση της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς της σύνταξης.

«Στο ζήτημα αυτό ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού από τη Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά της μέσα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «δήθεν αποκλειστικά και με fake news τρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους”.

«Πρόκειται για αποκλειστικές μπούρδες ενός θλιβερού προπαγανδιστικού μηχανισμού. Φτάσαμε στο σημείο να δούμε τον κύριο Χατζιδάκι, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να ψέγει τον επίτροπο Μοσκοβισί, επειδή τόλμησε να πει ότι η οικονομία πάει καλά».

«Τελικά ακόμη και οι Γερμανοί ομοϊδεάτες του κυρίου Μητσοτάκη τον αγνόησαν γιατί μπορούν να διακρίνουν ποιοι είναι αυτοί που έριξαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και ποιοι τη βγάζουν τώρα από την κρίση. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι μία νομοτέλεια είναι γελασμένοι. Τίποτα από όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν δεν είναι νομοτέλεια, τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένα, τίποτα δεν θα γινόταν πράξη χωρίς το δικό μας σχεδιασμό».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν μιλάει εδώ και ενάμιση χρόνο για τέταρτο μνημόνιο τυχαία. Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων εντός και εκτός της χώρας για αυτό ο κ. Μητσοτάκης είχε ετοιμάσει το πρόγραμμά του για αυτό το μνημόνιο. Τώρα του έμειναν στα χέρια και τα μνημόνια και οι πιστωτικές γραμμές στήριξης στο χέρι. Στον αντίποδα όλων αυτών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός «είναι το δικό μας μνημόνιο με τον λαό».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο κ Μητσοτάκης «είναι το Alter Ego του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», όπως είπε χαρακτηριστικά «ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία και σου έρχεται πακέτο ο Πολ Τόμσεν». 

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Ελλάδα μετρά τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων.

Τις 100 πρώτες πραγματικά δικές μας μέρες.

Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, τελικά ήρθαν.

Σε πείσμα πολλών.

Σήμερα λοιπόν, διαμορφώνεται μια νέα συνθήκη για τη χώρα αλλά και τη δική μας στρατηγική.

Έχουμε ξανά στα χέρια μας, την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Την ελευθερία να υλοποιήσουμε –στα πλαίσια των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιθωρίων- ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, που έχει ανάγκη ο τόπος.

Επί της ουσίας, τώρα είναι που μπορούμε να επιταχύνουμε την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος.

Να προχωρήσουμε σε τομές και αλλαγές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας που τις έχει τόσο ανάγκη.

Ήρθε η ώρα, όχι απλά να λειτουργούμε αμυντικά για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, αλλά να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση.

– Να κάνουμε πράξη την πολιτική αναδιανομής και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

– Να δώσουμε την απαραίτητη παραγωγική ώθηση σε μια οικονομία που στέναζε για χρόνια κάτω από την ύφεση και την επιθετική λιτότητα

– Να βάλουμε τις βάσεις για τις απαραίτητες προοδευτικές θεσμικές τομές

– Να δώσουμε το τελικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα.

– Να εμπνεύσουμε ξανά τη νέα γενιά που κουράστηκε να δουλεύει για χαρτζιλίκια ή να ξενιτεύεται στα 4 σημεία του ορίζοντα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι πρώτες 100 μέρες, δείχνουν τις προθέσεις μας.

Ξεκινήσαμε ήδη το δύσκολο και απαιτητικό έργο, της αποκατάστασης των αδικιών που έφερε η πολυετής λιτότητα.

– Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογράψαμε την επέκταση κλαδικών συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους που για χρόνια συρρικνώνονταν ή στην καλύτερη, έμεναν καθηλωμένοι.

– Μειώνουμε τον ΈΝΦΙΑ ως και 30% για τη λαϊκή κατοικία και πάνω από 20% για τη μεσαία τάξη. Και έχουμε εξασφαλίσει τη περαιτέρω μείωση το 2020, ώστε να φθάσει στο 50% για τη λαϊκή κατοικία και το 30% για τη μεσαία.

– Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των νέων επιστημόνων, ως και 35%, άμεσα και στοχευμένα.

– Μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων 4 μονάδες μέσα στην επόμενη τετραετία, κατά μία μονάδα κατ’ έτος.

Και παράλληλα, πετύχαμε αυτό που κανείς δε περίμενε ότι θα πετύχουμε:

Την κατάργηση – και όχι αναστολή – της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυαν από την 1/1/2019.

Το πετύχαμε με σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοποιώντας μεθοδικά όλα τα επιχειρήματα υπέρ μας.

Φυσικά, στο ζήτημα αυτό ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού ΚΑΙ από τη ΝΔ ΚΑΙ από τα φιλικά της ΜΜΕ.

Τι είδαν τα μάτια μας και τι άκουσαν τα αυτιά μας:

– Πρωτοσέλιδα εφημερίδων με δήθεν αποκλειστικά ρεπορτάζ και fake news τα οποία τρομοκρατούσαν επι σειρά μηνών τους συνταξιούχους.

Ακόμη και ως τη τελευταία στιγμή. Λίγες μέρες πριν οριστικοποιηθεί, είχαν δήθεν αποκλειστικά ρεπορταζ από τη συνάντησή μου με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών και έβγαζαν τίτλους ότι θα κόψουμε τις συντάξεις.

Για να αποδειχθεί τελικά ότι οι αποκλειστικές πληροφορίες των συστημικών μέσων της διαπλοκής, είναι τελικά αποκλειστικές μπούρδες ενός θλιβερού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που μην έχοντας πια επιχειρήματα αναπαράγει το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τη μαύρη προπαγάνδα.

– Είδαμε επίσης τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να ψέγει από βήματος Βουλής τον επίτροπο Μοσκοβισί επειδή τόλμησε να πει ότι οι μειώσεις μπορεί και να μην εφαρμοστούν. Και να κατηγορεί τον Γάλλο Ευρωπαίο επίτροπο, για κομματάρχη του ΣΤΥΡΙΖΑ

– Τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ, να φτάνει στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας, να περιοδεύει στο Βερολίνο και να ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στο θέμα των συντάξεων. Για να μη κάνει, έλεγε, δώρο στον Τσίπρα το λαικιστή.

Τελικά, ακόμη και οι Γερμανοί τον αγνόησαν.

Γιατί ακόμη και οι ομοϊδεάτες του κου Μητσοτάκη στην Ευρώπη δε μπορούν να μη διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αναξιόπιστος.

Ποίος έριξε την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιος την έβγαλε από τη κρίση.

Ποιος έστησε το γαϊτανάκι της διαπλοκής και της διαφθοράς και ποιος παλεύει για δικαιοσύνη.

Ποιος κατάφερε τέλος, με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής να πετύχει πλεονάσματα και να πιάνει τους στόχους και ποιος έβαζε μέτρα αλλά δεν έπιανε τίποτα γιατί ταυτόχρονα έβαζε βαθιά στα συρτάρια τις λίστες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Θέλω όμως να επιστρέψω στην αρχική μου θέση.

Τίποτα από όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα δεν ήταν νομοτέλεια να συμβούν.

Τίποτα από όσα νομοθετούμε αυτή την περίοδο και όσα θα νομοθετήσουμε το επόμενο διάστημα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν.

Τίποτα από αυτά δε θα γινόταν πράξη, χωρίς την κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά.

Δε μίλησε τυχαία ο κος Μητσοτάκης για τέταρτο μνημόνιο.

Πάει και αυτό το τέταρτο μνημόνιο, κατερρευσε με πάταγο και τον πλάκωσε, τον ίδιο και όλο του το πολιτικό αφήγημα.

Αλλά δε μίλησε τυχαία.

Ούτε ήταν αποτέλεσμα ενός επικοινωνιακού ρίσκου.

Η μίας τακτικής αστοχίας.

Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα.

Κύκλων εκτός αλλά και εντός της χώρας.

Για αυτό και ο κος Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο Μνημόνιο.

Θα έλεγε ότι το φέραμε εμείς δήθεν με την ανικανότητά μας, και αυτός θα είχε το knowhow να το εφαρμόσει.

Και τώρα που τους διαψεύσαμε με πάταγο, τους έμειναν στα χέρια και τα μνημόνια και οι πιστοληπτικές γραμμές,

Και ο κος Μητσοτάκης έχει απομείνει με το μνημονικό πρόγραμμά του, να θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς αν εκλεγεί, χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών.

Στον αντίποδα αυτού του μνημονιακού προγράμματος Μητσοτάκη, είναι η δική μας πολιτική.

Αυτό που ονόμασα μνημόνιο με το λαό για τις ανάγκες του και όχι μνημόνιο με τους δανειστές για τις ανάγκες τις ελίτ.

Γιατί αυτές οι παρεμβάσεις που έγιναν, για παράδειγμα τις πρώτες 100 μέρες,

είναι η αποτύπωση των δικών μας κοινωνικών αναφορών, των δικών μας προτεραιοτήτων, των δικών μας αξιών, του δικού μας προγράμματος.

Εμείς, σύντροφοι και συντρόφισσες, υπηρετούμε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Για να το πω πιο καθαρά: Συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα.

Για μας προτεραιότητα είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες

Και στη βάση αυτή, παίρνει συγκεκριμένη μορφή και το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2019.

Σήμερα, εμείς, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, προχωράμε για την εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής, υπέρ των ασθενέστερων.

Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεσμεύεται να εφαρμόσει την πολιτική του ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ,

Να εφαρμόσει μνημονιακό πρόγραμμα χωρίς μνημόνια.

Μια δέσμευση που τελικά εγγυάται ότι θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα τη χώρα πίσω στο ΔΝΤ.

Όπως συνέβη με τον νεοφιλελεύθερο κο Μάκρι στην Αργεντινή.

Που μόλις εξελέγει επέστρεψε στη χώρα το ΔΝΤ

Μας χωρίζει λοιπόν όχι μόνο ιδεολογική, πολιτική και αξιακή αλλά και προγραμματική άβυσσος με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Για παράδειγμα :

· Εμείς προχωράμε με συλλογικές διαπραγματεύσεις και άυξηση κατώτατου – η ΝΔ υπόσχεται επαναφορά του αντεργατικού πλαισίου του 2012 που οδήγησε σε μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 24%

· Εμείς υλοποιούμε τη μείωση ΕνΦΙΑ για τους μικρούς και μεσαίους – ο κ. Μητσοτάκης με την πρόταση για να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ανοίγει το δρόμο για μειώσεις στην Εκάλη και το Καβούρι και αυξήσεις στο Κερατσίνι και το Περιστέρι.

· Εμείς όχι μόνο καταργούμε τη μείωση των συντάξεων αλλά τις αυξάνουμε σε πρώτη φάση για 620.000 συμπολίτες μας – ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Δανείζεται το πρόγραμμα νεοφιλελεύθερων δικτατόρων της Λατινικής Αμερικής, που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές και διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

· Εμείς προχωράμε στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού – ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιστρέψει η ΝΔ για να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, εξυπηρετώντας τα καρτέλ της ιδιωτικής υγείας, με τα οποία το κόμμα του έχει παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις.

· Εμείς υλοποιούμε ένα συνεκτικό σχέδιο που οδηγεί σε νέες προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την περαιτέρω μείωση της ανεργίας – ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται απολύσεις χωρίς έλεος για συμβασιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και ελευθερία απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Θυμάστε κάποτε που ο κος Γεωργιάδης ήθελε να μην αφήσει να του πάρει τη δόξα η τρόικα και ο Πωλ Τόμσεν;

Ε λοιπόν αυτή είναι η αλήθεια.

Μπορεί όλοι αυτοί να έφυγαν επιτέλους από τη χώρα αλλά άφησαν τις ιδέες τους.

Ο κος Μητσοτάκης είναι το άλτερ έγκο του κυρίου Τόμσεν.

Ψηφίζεις ΝΔ και σου έρχεται πακέτο και το ΔΝΤ, σε οικονομική συσκευασία δύο σε ένα.

Καθένας με τις αδυναμίες του.

Αλλά να μας συγχωρείτε, δεν θα πάρουμε.

Ούτε εμείς, ούτε τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που υπέφεραν για χρόνια από τις ακραίες, αντικοινωνικές ασυναρτησίες μιας δράκας νεοφιλελεύθερων τεχνοκρατών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η δική μας κυβέρνηση δεν έφερε σε πέρας μόνο την ιστορική αποστολή να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια.

Προχώρησε με θάρρος ώστε να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες – προβλήματα που χρόνιζαν.

Διότι η Ελλάδα είχε και έχει ανάγκη από μεγάλες θεσμικές και πολιτικές τομές.

Αυτόν ακριβώς το σκοπό υλοποιούμε.

Αλλάζουμε την Ελλάδα:

· Με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Για να ενισχύσουμε τη δημοκρατική θωράκιση και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Να βάλουμε τέλος στο σκάνδαλο του ντροπιαστικού νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Να προστατεύσουμε τα δημόσια αγαθά.

Να αποκτήσει η χώρα ένα πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό και πιο δημοκρατικό σύνταγμα, όπως αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία του 21ου αιώνα.

· Με τον εξορθολογισμό των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία.

Κάναμε ένα πρώτο ιστορικό βήμα με τη σχετική συμφωνία. Γνωρίζαμε από πριν τα εμπόδια αλλά και τα προσκόμματα που θα εμφανιστούν στην πορεία.

Αλλά δε θα κάνουμε πίσω.

Θα επιμείνουμε στο διάλογο, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης ώστε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα προς όφελος όλων των πλευρών.

· Με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Την πρώτη συμφωνία από την κατάρρευση της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, στην οποία οι εθνικισμοί ηττήθηκαν κατά κράτος.

Διότι επικράτησε το αίσθημα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας αλλά και το βάρος της ιστορικής ευθύνης απέναντι στους λαούς μας. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το βήμα.

Και οι ακραίες φωνές που πολεμούν τη συμφωνία στις δύο πλευρές των συνόρων, επιβεβαιώνουν ότι πράξαμε σωστά.

Διότι αυτοί που ωρύονται είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους και του αλληλοσπαραγμού.

Όχι τα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της συνεργασίας.

Θέλουν την Ελλάδα ένα φοβικό κομπάρσο της διεθνής σκηνής.

Δεν θέλουν την Ελλάδα, σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης για ολόκληρη την περιοχή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλω να σταθώ λίγο στο τελευταίο και σε όσα έφερε στο δημόσιο διάλογο, η συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή η ιστορική συμφωνία, και κυρίως το αντιπολιτευτικό μένος της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, άνοιξαν το καπάκι από το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και έφεραν στην επιφάνεια δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις.

Δυνάμεις που στην Ελλάδα πρωταγωνίστησαν μονάχα σε εθνικές τραγωδίες.

Δυνάμεις που τρέφονται από το μίσος και το διχασμό.

Δε μας προκαλεί εντύπωση το μένος τους.

Μας προκαλεί εντύπωση το πόσο εύκολα από ακραίοι γίνονται mainstream με τη βοήθεια της ΝΔ.

Τους ξέραμε, όλους αυτούς και τους θεωρούσαμε γραφικούς.

Να παραληρούν σε περιθωριακά τοπικά τηλεπαράθυρα.

Να καταθέτουν θεωρίες συνωμοσίας. Να καταγγέλλουν κάθε βήμα προόδου της κοινωνίας από άμβωνος.

Να μας λένε ότι δεν υπάρχουν οι πλανήτες.

Ότι η ελληνική φυλή γέννησε το ανθρώπινο είδος.

Τώρα τους παρακολουθούμε να ανεβαίνουν στο άσπρο άλογο με τη βοήθεια κινητού για gps

Και να προσπαθούν να παντρέψουν το Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ και το ναζισμό, τον πατριωτισμό με τη μισαλοδοξία και τον εθνικισμό.

Θα ήταν απλά γραφικό, αν δεν ήταν επικίνδυνο.

Και πολύ φοβάμαι ότι με την ακροδεξιά κατρακύλα της ΝΔ και με τον αντισύριζα παροξυσμό των ΜΜΕ που την στηρίζουν, γίνεται επικίνδυνο.

Για εμάς είναι σαφές ότι η μάχη που δίνουμε, δεν κρίνεται μονάχα στο επίπεδο της οικονομίας.

Για την Αριστερά, η μάχη είναι πάντα πολλά περισσότερα από την οικονομία και τη συγκυρία.

Είναι μια μάχη και στο επίπεδο των αξιών και των ιδεών, με ορίζοντα τον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι Πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, σε κάθε φασίστα, κάθε ακροδεξιό, κάθε σκοταδιστή.

Αυτό όμως που Βλέπουμε και μας ανησυχεί είναι πως πέρα από τους συνήθεις υπόπτους του σκοταδισμού, τους γραφικούς

υπάρχουν και άλλοι που έχουν πάρει διαζύγιο με την ιστορική πραγματικότητα και – ακόμη περισσότερο – με τον ορθό λόγο.

Η κεντροδεξιά στην Ελλάδα δεν έχει πλέον πολιτικό εκφραστή τη ΝΔ.

Διότι σήμερα η ΝΔ, είναι ταγμένη ολόψυχα στην πλευρά της ακροδεξιάς.

Πολιτεύεται με ρητορική πίσω ακόμα και από τα χρόνια της ΕΡΕ.

Χωρίζει το πολιτικό σκηνικό σε εθνικόφρονες και μειοδότες.

Στελέχη της, πολιτεύονται διακατεχόμενοι από τυφλό αντικομμουνισμό, συκοφαντώντας, υβρίζοντας, φανατίζοντας συντηρητικά ακροατήρια.

Έχοντας χάσει κάθε πολιτικό επιχείρημα, στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, η ΝΔ ποντάρει τα πάντα στο μαύρο.

Στοχεύει μονάχα στο να ενεργοποιήσει συντηρητικά αντανακλαστικά, ρέπει προς την πατριδοκαπηλία και αγοράζει τελικά όλο το διχαστικό αφήγημα της ελληνικής ακροδεξιάς.

Ίσως ο κ. Μητσοτάκης να θεωρεί ότι έχει μία και μοναδική ελπίδα να γίνει πρωθυπουργός. Και αυτή είναι αν η κοινωνία μας γυρίσει στη δεκαετία του ’50.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Και γνωρίζουμε ότι τα συλλογικά δημοκρατικά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να επιτρέψει μια τέτοια οπισθοδρόμηση.

Είναι πολύ πλούσια και διδακτική η ιστορία της πατρίδας μας, για να επενδύουν κάποιοι τυχοδιωκτικά στην ιστορική άγνοια και το διχασμό.

Η μάχη λοιπόν στο επίπεδο των αρχών και των αξιών, είναι σήμερα στο επίκεντρο. Και είναι ανοιχτή.

Διότι αυτό που κρίνεται για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα είναι τελικά:

Αν η Ελλάδα θα είναι μια χώρα σύγχρονη, ανοιχτή, πολυσυλλεκτική, προοδευτική, ευρωπαϊκή.

Ή αν θα γυρίσει 50 χρόνια πίσω, και θα είναι μια χώρα φοβική, μίζερη, περίκλειστη, οπισθοδρομική.

Κρίσιμος παράγοντας σε αυτή τη μάχη, είναι η νέα γενιά.

Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα το ότι τα σχολεία μας μολύνονται από το δηλητήριο του φασισμού και της ακροδεξιάς.

Όχι βέβαια στο βαθμό που το παρουσιάζει η ακροδεξιά προπαγάνδα αλλά είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικό και υπαρκτό.

Θέλω εδώ όμως να πω κάτι που πιστεύω ότι είναι η βάση για να προσεγγίσουμε το ζήτημα.

Η δική μας Αριστερά δεν κουνάει το δάχτυλο σε κανένα 16αρη και 17αρη.

Δεν το έκανε ποτέ – με όποιο κόστος και αν είχε αυτή η στάση – και θα είναι για πάντα περήφανη γι’ αυτό.

Έτσι λοιπόν κι εγώ, σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν θα κουνήσω σήμερα το δάχτυλο σε κανένα 16αρη. Δεν θα τον χαρακτηρίσω.

Δεν θα τον ταυτίσω με μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία.

Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας στους βάνδαλους της ιστορίας αυτού του τόπου.

Θα καλέσω όμως καθένα ξεχωριστά, από αυτούς που συμμετείχε σε καταλήψεις που υποκίνησε η ακροδεξιά, να κάτσει και να μελετήσει την ιστορία της πατρίδας μας.

Και κυρίως θα καλέσω τους εκπαιδευτικούς μας να το κάνουν, να παρακινήσουν τα παιδιά στα σχολεία να συζητήσουν για την ιστορία του τόπου μας.

Και να δουν:

Ποιος στο όνομα της πατρίδας, συνεργάστηκε με τον κατακτητή;

Ποιος στο όνομα της πατρίδας, έκανε την Ελλάδα κρανίου τόπο με ξερονήσια και βασανιστήρια;

Ποιος στο όνομα της πατρίδας πρόδωσε την Κύπρο;

Και ποιοι σήμερα στο όνομα της πατρίδας, θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και το μίσος απέναντι σε γειτονικούς λαούς.

Η ιστορία μας να γίνει σχολείο και πυξίδα.

Για να μη ζήσει η χώρα την επανάληψη μιας ακόμα μιας εθνικής τραγωδίας στο όνομα της εθνικοφροσύνης.

Αυτοί λοιπόν που πουλάνε αντισυστημισμό και αγάπη για την πατρίδα, είναι οι υμνητές των πιο μελανών σελίδων της χώρας και της ανθρωπότητας.

Και η νέα γενιά, τέτοιους πατριδοκάπηλους, τέτοιους απατεώνες και τυχοδιώκτες, πάντα τελικά θα τους πετά στο περιθώριο.

Γιατί η νέα γενιά, είναι ιστορικά η πιο ισχυρή δύναμη αμφισβήτησης και ριζοσπαστισμού.

Και όχι ο φορέας του μίσους, του διχασμού και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η μάχη, ενάντια στην ακροδεξιά, δεν είναι μόνο ελληνικού ενδιαφέροντος.

Είναι μια μάχη πανευρωπαϊκή.

Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι ένας καθοριστικός κόμβος.

Η άνοδος της επιρροής της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, θέτει υπαρξιακά ζητήματα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι τελικά το πως αυτή η πορεία μπορεί να ανασχεθεί.

Σίγουρα δεν μπορεί να ανασχεθεί με τις επιλογές που τροφοδότησαν την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού, που εκφράζουν τα διάφορα εθνικιστικά και ακροδεξιά μορφώματα.

Είναι συνταγή καταστροφής, ένα όραμα για την Ευρώπη:

Με δογματική προσήλωση στις προσταγές του νεοφιλελεθερισμού

– Με υποβάθμιση των εκλεγμένων αντιπροσώπων κάθε λαού για χάρη των τεχνοκρατών

– Με παντελή απουσία δημοκρατικού ελέγχου των οργάνων και των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Με ευτελισμό κάθε έννοιας αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και καταμερισμού της ευθύνης στα κρίσιμα ζητήματα που χρίζουν συλλογικής αντιμετώπισης.

Αυτό το χρεοκοπημένο όραμα, είναι απλά το βούτυρο στο ψωμί κάθε ακροδεξιού δημαγωγού.

Είναι η εγγύηση για την επερχόμενη – αργά ή γρήγορα – κατάρρευση της ενωμένης Ευρώπης και επιστροφής σε μια σκοτεινή περίοδο εθνικών ανταγωνισμών.

Όμως ούτε αυτό το σχέδιο, ούτε η ακροδεξιά επέλαση συνιστούν νομοτέλεια.

Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε μια νέα, προοδευτική κατεύθυνση.

Με άξονες:

– Το δημοκρατικό έλεγχο και την λογοδοσία

– Τις μεγάλες θεσμικές τομές, που θα ορίζουν με σαφήνεια το πλαίσιο υποχρεώσεων αλλά και δικαιωμάτων κάθε κράτους μέλους

– Την αλληλεγγύη και τη συνευθύνη, για την αναζήτηση συλλογικών λύσεων πάνω σε συλλογικά προβλήματα που πλέον πληθαίνουν

– Την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών για κάθε πολίτη που ζει και εργάζεται στην επικράτεια της ΕΕ.

Οι παραπάνω άξονες συγκροτούν μια στρατηγική που μόνο ο προοδευτικός χώρος μπορεί να υλοποιήσει.

Και βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό μεταίχμιο, στην οποία η ευθύνη είναι βαριά και η δράση επείγουσα.

Πρώτα απ’ όλα για την ίδια την Αριστερά.

Η Αριστερά δεν έχει την πολυτέλεια σήμερα, ούτε να θεωρητικολογεί ούτε να ποντάρει σε βοναπάρτες.

Η Αριστερά οφείλει να βγει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις, σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία.

Με το τμήμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που διαχωρίζονται έμπρακτα από τη χρεοκοπημένη προσκόλληση στο νεοφιλελευθερισμό.

Με τους Ευρωπαίους Πράσινους που αποτελούν παραδοσιακά όμορρο χώρο.

Αλλά κυρίως με τα εκατομμύρια των πολιτών που πιστεύουν σε μια Ευρώπη ενωμένη, ειρηνική, δημοκρατική, προοδευτική.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο.

Όμως το πιστεύω βαθιά.

Ότι η Ευρώπη δεν είναι καταδικασμένη να βιώσει ξανά την τραγωδία της ανάδυσης των εθνικισμών.

Διότι για κάθε Όρμπαν, υπάρχει ένας Σάντσεθ.

Για κάθε Λεπέν, υπάρχει ένας Κόστα.

Για κάθε Λέγκα, υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ.

Για κάθε ακραίο εθνικιστή που κυνηγάει μετανάστες, υπάρχει ο διασώστης που με κίνδυνο ζωής, σώζει προσφυγόπουλα στη Μεσόγειο.

Δεν θα κάνουμε λοιπόν, βήμα πίσω για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της προόδου.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Με αυτό το αξιακό φορτίο, με αυτές τις αρχές, με αυτές τις προτεραιότητες δίνουμε μια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα το 2019.

· Για να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και να αποτρέψουμε την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος της σήψης και της διαφθοράς στις εθνικές εκλογές.

· Για να πρωτοστατήσουμε σε μια νέα νικηφόρα, ριζοσπαστική στρατηγική της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου σε ολόκληρη την Ευρώπη

με διαρκή μέριμνα για ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στην επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και απέναντι στους νεοφιλελεύθερους και τους τεχνοκράτες που θεωρούν ότι δεν τρέχει τίποτα και όλα είναι καλώς καμωμένα.

Με επιθετικές προτάσεις για την αλλαγή της Ευρώπης.

Για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας των ανισοτήτων που αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος.

· Για την κρίσιμη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με ανοιχτά ψηφοδέλτια – προοδευτικά, ριζοσπαστικά, πράσινα, δημοκρατικά, για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή.

Και θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω ένα σχόλιο.

Τόσες μέρες ακούω πολλούς να σεναριολογούν για ονόματα, υποψηφιότητες, ονόματα έκπληξη.

Λες και εμείς λειτουργούμε όπως το παλιό πολιτικό σύστημα.

Ας το ακούσουν λοιπόν οι κάθε λογής σεναριολόγοι και σεναριογράφοι της κακιάς ώρας:

Εμείς δεν είμαστε διαφημιστική εταιρεία, να κάνουμε casting.

Είμαστε ένας πολιτικός χώρος ο οποίος σέβεται τις παραδόσεις και την αυτονομία των αυτοδιοικητικών μας παρατάξεων.

Το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο, φυσικά παρακολουθεί τις διεργασίες, τις συζητήσεις, τις ζυμώσεις των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη  – Πειραιά και όταν έρθει η ώρα η Κεντρική Επιτροπή θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος.

Πάντα με σεβασμό στις διαδικασίες, τις απόψεις και την πορεία των ανθρώπων που παλεύουν στην αυτοδιοίκηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το 2019 θα είναι έτος ορόσημο.

Για μια νέα νικηφόρα πορεία για την Αριστερά.

Για την δικαίωση των μεγάλων λαϊκών αγώνων, των θυσιών του λαού μας αλλά και των προσδοκιών του.

Ο πήχης είναι ψηλά.

Δεν θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, για μια παράταξη η οποία κατάφερε μετά από σκληρή μάχη και πολλές δυσκολίες, να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων, που έμοιαζε νομοτέλεια.

Έχουμε το πρόγραμμα, τη βούληση, τις συμμαχίες, τη δύναμη από τον ελληνικό λαό.

Που μας εμπιστεύθηκε στα δύσκολα. Γιατί σταθήκαμε με εντιμότητα και σεβασμό απέναντι του.

Και είμαι σίγουρος ότι θα μας εμπιστευθεί ξανά. Διότι όταν έρθει η ώρα θα κρίνει και θα συγκρίνει πεπραγμένα.

Γελάμε με τους δημοσκόπους που επιμένουν εδώ και 6 χρόνια να προσπαθούν απελπισμένα να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάει.

Γελάμε με τους πληρωμένους κονδυλοφόρους, τους εκδότες και τους καναλάρχες της διαπλοκής.

Έχουν γίνει γραφικοί. Έχουν χάσει κάθε στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Η Αριστερά που κάποιοι την ήθελαν παρένθεση ήρθε για να μείνει.

Η Αριστερά δεν είναι ένα διάλειμμα στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Είναι το σταθερό χέρι που γράφει την εισαγωγή στις πιο όμορφες, πιο δημιουργικές σελίδες του βιβλίου της Ελλάδας της νέας εποχής.

Και σε αυτό το βιβλίο, οι πρωταγωνιστές δεν θα είναι οι πορφυρογέννητοι, τα τζάκια, οι διαπλεκόμενοι, οι χρεοκοπημένες ελίτ.

Θα είναι οι νέοι και οι νέες, ο κόσμος της εργασίας, οι άνθρωποι του μόχθου και του πολιτισμού.

Θα είναι όλοι αυτοί, για τους οποίους η Αριστερά έδωσε, δίνει και θα δίνει για μια ζωή τις μάχες.

Και είναι αυτοί που θα μας δώσουν τη δύναμη να βγούμε νικητές στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας τη νέα χρονιά.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter