Αλέξης Τσίπρας: Καμία συζήτηση όσο μένουν στο τραπέζι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ (video)

Αλέξης Τσίπρας: Καμία συζήτηση όσο μένουν στο τραπέζι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ (video)

Σκληρή επίθεση τόσο στο ΔΝΤ όσο και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις απαιτήσεις του Ταμείου είπε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση όσο αυτές παραμένουν στο τραπέζι ενώ κάλεσε την κα. Μέρκελ να αποθαρρύνει τον Β. Σόιμπλε από το να κατηγορεί διαρκώς την Ελλάδα.

Ζούμε εντός ενός πρωτόγνωρου πολιτικού περιβάλλοντος διεθνώς. Η Ελλάδα παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε παραμένει πυλώνας σταθερότητας. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια να ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια της, είπε ο πρωθυπουργός.

“Οι δυσκολίες δεν μας πτοούν ούτε μας φοβίζουν. Έχουμε μια αξιολόγηση που την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές μας. Το ΔΝΤ έχει χάσει κάθε αξιοπιστία από την επτάχρονη παραμονή του στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα δίχως γενναία μείωση του χρέους.

Η γενναία απομείωση του χρέους είναι αυτονόητη και αργά η γρήγορα θα συμβεί αλλά αρνούνται να την αποφασίσουν φοβούμενοι την άνοδο της ακροδεξιάς. Πρόκειται για στενόμυαλη τακτική.

Το ΔΝΤ δεν δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Και ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Προτιμά να παίζει τον μουτζούρη. Επειδή δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τον Β. Σόιμπλε προσπαθούν διαρκώς να εφεύρουν νέες παράλογες εξωπραγματικές απαιτήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Προδιαγεγραμμένη είναι η απόφαση του Ταμείου να μην χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και έχει σύμμαχό της την εκπληκτική πορεία των εσόδων.

Αυτό που περιμένουμε είναι να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους. Δεν υπάρχει βάση συζήτηση αν δεν είμαστε στην ίδια σελίδα. Τι να συζητάμε. Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια την πλάτη του ελληνικού λαού. Άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή της Ευρώπης. Όποιοι παίζουν παιχνίδια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων παίζουν με την φωτιά. Παρακαλώ την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της να προχωρά σε υποτιμητικές δηλώσεις για την Ελλάδα. Δεν μπορεί η προεκλογική περίοδος σε μία χώρα να επηρεάσει μια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Τηρούμε τα συμφωνηθέντα να τηρήσουν οι εταίροι μας αυτά που έχουν υπογράψει. Όχι απαιτήσεις που δεν υποστηρίζονται από τη λογική. Δεν δεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι δεν είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε.

Ακούω ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επισκεφτεί την κα. Μέρκελ Για την οικονομία δεν ξέρω τι θα τους πει. Δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου δεν ζήτησε ενημέρωση. Το μόνο που ξέρουμε είναι αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν τους ενδιαφέρει να κλίσει η αξιολόγηση αλλά μόνο να πέσει η κυβέρνηση.

Δεν αρκεί όμως για να γίνει
πρωθυπουργός να γίνει αρεστός στον κ. Σόιμπλε. Πρέπει να γίνει αρεστό στον
ελληνικό λαό. Όσοι παλεύουν να μην κλίσει η αξιολόγηση θα απογοητευτούν. Η
αξιολόγηση θα κλείσει κι θα κλείσει θετικά.

Η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση για την ομιλία Τσίπρα, στην οποία αναφέρει: 

«Ο κ. Τσίπρας έχει ένα μοναδικό ταλέντο να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. Παραδέχεται ότι θα υπογράψει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ο ίδιος προκάλεσε με την ανικανότητα και την αποτυχία του. Ταυτόχρονα επιτίθεται στους “κακούς δανειστές” και στην Αντιπολίτευση, για να δώσει άλλοθι στους βουλευτές του να τα ψηφίσουν.Την ίδια στιγμή, η πραγματική οικονομία βουλιάζει στην αβεβαιότητα και τα σενάρια του Grexit επανέρχονται. Και όλα αυτά, για να σκηνοθετήσει ο κ. Τσίπρας άλλη μια κυβίστηση … μετά τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση για την οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη. Όσο για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία, να μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό φοράει πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Και αυτή είναι γαλανόλευκη, χωρίς ροζ αποχρώσεις».

Aπάντηση Δημήτρη Τζανακόπουλου

Δριμεία κριτική στη ΝΔ ασκεί ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στην ανακοίνωση της και σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένες απαντήσεις» στα ερωτήματα που έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορεί τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι «για μία ακόμη φορά βρίσκονται στην αμήχανη θέση να υπερασπίζονται μόνοι τους τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» και υπογραμμίζει ότι «στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και σε διάσταση από την κοινωνία, δίνουν και τα τελευταία διαπιστευτήρια υποταγής στο ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να μην υποχωρήσουν από τις παράλογες απαιτήσεις τους».

«Αδυνατούν», σημειώνει, «να συμβιβαστούν με την ιδέα πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, προς όφελος της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι της ολιγομελούς ελίτ που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «αντί η ΝΔ να ποντάρει στην καταστροφή της χώρας, κλείνοντας το μάτι στους ακραίους εκ των δανειστών, πρέπει επιτέλους να πάρει επισήμως θέση, όπως αρμόζει στο θεσμικό ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός, εξάλλου, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην ομιλία του, αλλά η ΝΔ για μία ακόμη φορά αρνείται να απαντήσει στα ουσιώδη:

1) Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης τη δήλωση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη «να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση»;

2) Είναι επίσημη θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος;

3) «Θα ταχθεί στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας στις επαφές του με την ‘Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας να μην υπάρχουν παράλογες αξιώσεις που δεν απορρέουν από τη συμφωνία;»

«Ο ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένες απαντήσεις» υπογραμμίζει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter