Αλέξης Τσίπρας: Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας – Ντροπή η στάση Μητσοτάκη στη διαπραγμάτευση

Αλέξης Τσίπρας: Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας – Ντροπή η στάση Μητσοτάκη στη διαπραγμάτευση

Η αποτίμηση του πρωθυπουργού για την απόφαση του Eurogroup. «Κρύβεται» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε, λέγοντας ότι «θα είμαι εδώ για να του απαντώ». Για αντιπατριωτική στάση κατηγόρησε την Ν.Δ ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του.

Ντροπή στα γερμανικά «Φρετσναμ»! Αυτόν τον χαρακτηρισμό απέδωσε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας στην στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο λίγο πριν το τελευταίο Eurogroup.

Όπως είπε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και με το ΔΝΤ να έχει παράλογες απαιτήσεις «όχι μόνο δεν παίρνει θέση έναντι αυτής της αξιώσεως» αλλά «πηγαίνει στο Βερολίνο και λίγο πρίν την κρίσιμη διαπραγμάτευση ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά λέγοντας πως καθυστερεί» ενώ οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ «τάχθηκαν εναντίον της χώρας».

Τόνισε ότι η στάση του Κ.Μητσοτάκη ήταν «αντιπατριωτική» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει η λέξη «Φρετσναμ» «μια λέξη που σημαίνει ντροπή, είναι αυτό που εγώ αισθάνομαι για την στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο». Σημείωσε μάλιστα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και «η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα της καρπαζιάς».

Φορολογικο-ασφαλιστικό

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.Αναφερόμενος στο θέμα του ασφαλιστικού ο Αλ.Τσίπρας είπε πως «δεν λειτουργήσαμε εν λευκώ» αλλά «σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο ασφυκτικό» βρίσκοντας «λύση που δεν θα αύξανε την επιβάρυνση στις συντάξεις» και «κατανείμαμε τα βάρη με βάση το εισόδημα» έτσι ώστε «το 80% ελαφρύνεται και το 20% επιβαρύνεται». Σημείωσε πώς όταν ο υφυπουργός Εργασίας τα είπε αυτά «κανιβαλλίσανε τον Τ.Πετρόπουλο» και «δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο στο όνομα της σκοπιμότητας να κάνουμε το άσπρο –μαύρο. Η μεγάλη πλειοψηφία πληρώνει μικρότερες εισφορές. Πώς να το κάνουμε».

Σχετικά με το φορολογικό ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν είμαστε εμείς που επιβαρύναμε την ελληνική οικογένεια με φόρους. Το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» αφού «μειώσανε τον εθνικό πλούτο κατά 25% σε 4 χρόνια». Πρόσθεσε πως «παραλάβαμε μία ανεργία στο 27,5% και σήμερα είναι στο 23% και στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να μειωθεί» «να επανέλθει η κανονικότητα στην εργασία».

Τέλος ανέφερε την ανάγκη διαλόγου λέγοντας ότι την Τρίτη στην επιτροπή της Βουλής, «αντί να συζητάτε σαχλαμάρες και κουτσομπολιά από τα πρωϊνάδικα, όπως το που ήταν ο Τσακαλώτος» πρέπει «να κουβεντιάσουμε πώς θα έχουμε καλύτερη κατανομή των βαρών».​

Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας

Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για την συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup. Παράλληλα προκάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να κρύβεται και αν θέλει να θέσει τις ερωτήσεις του στην Βουλή και στην ώρα του πρωθυπουργού.

Αποτιμώντας την συμφωνία στο Eurorgroup ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης» αφού «συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές που θα κινείται η συμφωνία».

Όπως τόνισε τα βασικά της στοιχεία είναι καταρήν ότι «επιστρέφουν οι θεσμοί». Επίσης ότι «δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητα». «Οταν το είπα εγώ αυτό με λοιδορήσατε. Με είπατε ψεύτη» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας σημειώνοντας πως «αυτή λοιπόν η θέση έγινε σεβαστή και έγινε σεβαστή από όλους». Όπως είπε πρόκειται για «μια μεταστροφή» και μία «αλλαγή στο μείγμα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός διευκρίνησε πώς «αν με ρωτάτε αν συμφωνώ, θα σας πώ όχι. Αλλά όταν πάς σε μία διαπραγμάτευση θα κάνεις και υποχωρήσεις» αλλά «πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό» εφόσον «συμφωνήθηκε μετά από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας» και να «ενισχυθεί η παραγωγή νέου πλούτου».

Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ» που θα ίσχυαν «μάλιστα για μετά την λήξη του προγράμματος». Όπως είπε τα μέτρα που θα συμφωνθούν «θα εφαρμοστούν μετά την 1/1/2019» και «για κάθε ευρώ πιθανής επιβάρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι πιστωτές μας» αντίστοιχα «θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρυθμίσεις που θα προτείνουμε». Τόνισε μάλιστα πως αυτά «θα ψηφιστούν ταυτόχρονα στο κοινοβούλιο και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση».

Ως τέταρτο δεδομένο ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε την «δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας» λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία εξαίρεση του ευρωπαικού κοινωνικού μοντέλου όπως επέλεξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Μάλιστα αναφέρθηκε στο στόχο να μην προσμετράτε στον στόχο των πλεονασμάτων τα ποσά που θα δαπανηθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Δεν είναι σύνηθες αυτό που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός αφού όπου εμπλέκεται το ΔΝΤ που έχει νεοφιλελεύθερες θέσεις «είχαμε συνηθίσει μόνο να παίρνουνε» σημειώνοντας πως πρόκειται για «εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας». Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα υπερβούμε το 2% πλεόνασμα το 2016» ενώ θα κλείσει «με επιτυχία και χωρίς την αποδοχή παράλογων απαιτήσεων η αξιολόγηση». Επισήμανε μάλιστα ότι «προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για πλεονάσματα 3,5% για μία 10ετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι».

Ας έρθει ο Κ.Μητσοτάκης

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας ότι ο Β.Λεβέντης έκανε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ενώ «άλλοι συνάδελφοι του δεν έκριναν σκόπιμο να αξιοποιήσουν την ώρα του πρωθυπουργού γιατί θέλουν να κρύβονται πίσω από μονολόγους». Μάλιστα είπε πως «φαίνεται σήμερα από το κοινοβούλιο από το ποια έδρανα είναι άδεια και ποια είναι γεμάτα» αναφερόμενος στο ότι ήταν ελάχιστοι βουλευτές στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προκάλεσε μάλιστα ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «η ώρα του προωθυπουργού είναι ανοιχτή και για τον κ.Μητσοτάκη» αλλά «έχει επιλέξει να κρυφτεί» τονίζοντας πως «θα είμαι εδώ κάθε Παρασκευή» να απαντώ σε ερωτήσεις.  

Κ. Μητσοτάκης: Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ

“Δεν επενδύω, ούτε χαίρομαι με την αποτυχία της κυβέρνησης. Έχω, όμως, την εθνική υποχρέωση, με ωριμότητα, σύνεση και υπευθυνότητα, να λέω έγκαιρα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η κοινωνία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ οι πολίτες αναζητούν την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση στη χώρα και όπως τονίζει, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε, πώς, αλλά και αν θα κλείσει τελικά η αξιολόγηση. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει δεσμευθεί σε πρόσθετα βαριά μέτρα, με αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων, μέτρα που πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους, ενώ τονίζει πως οι άμεσοι στόχοι της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και της ελάφρυνσης του χρέους, στόχοι απαραίτητοι για να αποφύγουμε ένα τέταρτο Μνημόνιο, χάνονται από τον ορίζοντα.

Περιγράφοντας μια πολύ ζοφερή κατάσταση, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πώς δεσμεύει τη χώρα σε πολυετή λιτότητα, αντί να δώσει τη μάχη της ανάπτυξης και της μείωσης των πλεονασμάτων, ώστε να αναπνεύσει η οικονομία, την ίδια στιγμή που η χώρα παραπαίει και η οικονομία εξαντλεί τα τελευταία της αποθέματα, μέσα σε ένα κλίμα αφόρητης αβεβαιότητας και γενικευμένης καχυποψίας. 

Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά πως «τον τελευταίο μήνα, έχασαν τη δουλειά τους 30.000 άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά γι’ αυτούς κανένας από τους κυβερνώντες δεν νοιάστηκε». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «οι μόνοι που περνάνε καλά είναι οι κομματικοί μετακλητοί που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι ωφελούνται από τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ενώ επαναλαμβάνει τη θέση της ΝΔ πως αν από πέρυσι η χώρα είχε αποκτήσει μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, τώρα δεν θα συζητούσαμε καν για νέα μέτρα. 

«Δεν θα χρειαζόταν. Γιατί θα είχε ήδη υλοποιηθεί ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και η πατρίδα μας θα έκανε μια νέα αρχή. Γιατί το ζήτημα δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση, αλλά όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών. Με τη σημερινή κυβέρνηση, η χώρα βουλιάζει συνολικά στο τέλμα της παρακμής», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας και πάλι εκλογές. «Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Οι εκλογές είναι υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και όχι ένα κομματικό αίτημα. Μπορούμε να βγούμε από αυτήν τη δίνη. Μπορούμε να φέρουμε νέες και καλύτερες δουλειές. Με λιγότερους φόρους, λιγότερες κρατικές δαπάνες και συμμάζεμα του Δημοσίου. Με αλλαγές στο κράτος και την οικονομία. Με τολμηρή απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά του κρατισμού. Καιρός να προχωρήσουμε μπροστά. Τα ψέματα και η προπαγάνδα δεν μπορούν να κρατάνε την Ελλάδα καθηλωμένη. Η χώρα πρέπει να μείνει ζωντανή. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με αυτήν την κυβέρνηση», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μαξίμου: Αμετανόητος κι εγκλωβισμένος ο κ. Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να ζημιώνει τη χώρα και την παράταξή του σχολιάζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή τη δήλωση Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, «το καλό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έπαθε αφωνία μετά το Eurogroup της Δευτέρας και επιτέλους εμφανίστηκε. Το κακό νέο, είναι ότι παραμένει αμετανόητος και εγκλωβισμένος σε μία στρατηγική μίζερης και μεμψίμοιρης αντιπολίτευσης, που αγνοεί την πραγματικότητα και ζημιώνει τόσο τη χώρα, όσο και την ίδια την παράταξή του», καταλήγει το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Αντιδράσεις λοιπής αντιπολίτευσης

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα υποστήριξε στη Βουλή, απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντηστην «ώρα του πρωθυπουργού», σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup, εξαπέλυσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποδέχθηκε την προληπτική νομοθέτηση και προσπαθεί αυτό να το παρουσιάσει ως επιτυχία και πρόσθεσε ότι «οι αυταπάτες της κυβέρνησης έγιναν υποχωρήσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε ότι το συμπέρασμα από αυτά που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός είναι ότι 31/12/2018 τελειώνει το 3ο μνημόνιο και από 1/1/2019 αρχίζει το 4ο μνημόνιο. «Ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει ποια μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή και αν θα αφορούν ασφαλιστικό, αφορολόγητο, εργασιακά και ομαδικές απολύσεις», σημείωσε.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζει: «Ο κ. Τσίπρας από μακρινό σύμπαν: “Οι θεσμοί πλέον θα δίνουν αντί μόνο να παίρνουν”. Η ελληνική NASA άρχισε ταξίδια σε άλλες διαστάσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter