Αλέξης Τσίπρας: Να μην ανακοπεί η ανοδική πορεία της χώρας προς όφελος οικονομικών συμφερόντων ή ιδεοληψιών (Video)

Αλέξης Τσίπρας: Να μην ανακοπεί  η ανοδική πορεία της χώρας προς όφελος οικονομικών συμφερόντων ή ιδεοληψιών (Video)

Σφοδρή κριτική στην πρωτομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης στη Βουλή, άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητώντας παράλληλα να μην ανακοπεί η ανοδική πορεία της χώρας προς όφελος ιδεοληψιών ή οικονομικών συμφερόντων

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πέταξε λευκή πετσέτα, όπως είπε, στον βασικό του προεκλογικό στόχο, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% μέχρι το 2022.

«Κι αυτό διότι», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η πρώτη δέσμευση που αναλάβατε στην ομιλία σας ήταν ότι θα τηρήσετε τη συμφωνία με τους δανειστές και τους στόχους τόσο το 2019 όσο και το 2020».

«Αυτό σημαίνει ότι η ομιλία σας έχει δύο αναγνώσεις, αυτά που είπατε και αυτά που δεν είπατε. Τις ένοχες σιωπές αφού είτε δεν θα τηρήσετε τις υποσχέσεις και όσα εξαγγείλατε για το 2020 είτε θα πάρετε νέα μέτρα επιβάρυνσης των πολιτών».

«Η μείωση του στόχου ήταν ο πυρήνας της αντιπολιτευτικής σας τακτικής. Γιατί δεν το διεκδικείτε τώρα; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα στο βασικό σας επιχείρημα;», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν θα ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες

Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική τη δική του και του κόμματός του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «Δεν σκοπεύουμε κύριε Μητσοτάκη, να ακολουθήσουμε μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς, δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016… αντιθέτως όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τη στηρίζουμε στο εξωτερικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό».

Οι έξι «ένοχες σιωπές» Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, σε αντιπαράθεση με τις «6 αλήθειες» που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει τι θα πράξει;

Στο ασφαλιστικό για το οποίο, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα, με τα επιδόματα όπως το ΚΕΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα στέγασης, το οικογενειακό επίδομα, τα αναπηρικά επιδόματα. «Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Τη «13η σύνταξη» ή δώρο Πάσχα, το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές να καταργηθεί, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τέλος την προκαταβολή φόρου, που όπως είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%.

Ειδικά για τη 13η σύνταξη ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Δεν μας είπε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) αν θα διατηρήσει το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη 13η σύνταξη. Δεν μίλησε για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία εμείς θα καταργούσαμε για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% από το 2020».

Ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα γραφής

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανησυχητικά» πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Όπως είπε «Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει εξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στα χρονικά. ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ θα λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές του υποδείξεις… επίσης την πρώτη κιόλας μέρα έπαυσαν τον αρχηγό της Αστυνομίας και τοποθέτησαν διορισμένο γενικό γραμματέα στο Υπουργείο Άμυνας με αρμοδιότητα να συντονίζει τα γενικά επιτελεία. Έτσι όμως υποβαθμίζεται με πρωτοφανή τρόπο ο ρόλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό».

Στο σημείο αυτό έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην επιλογή του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ στη θέση του γ.γ. Δημόσιας Τάξης. «Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. 

Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: ‘‘Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή’’. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο».

«Να μην ανακοπεί η ανοδική πορεία της χώρας προς όφελος των ιδεοληψιών ή οικονομικών συμφερόντων. Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στη νέα Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι έχει δυο σημαντικές αλλαγές, «είναι η πρώτη Βουλή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, που συγκροτείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να βρίσκεται εκτός μνημονίων. Και η δεύτερη σημαντική αλλαγή, είναι και πρώτη Βουλή επίσης χωρίς την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter