Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να συγχαρώ τον Μητσοτάκη Νέας Υόρκης (Video)

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να συγχαρώ τον Μητσοτάκη Νέας Υόρκης (Video)

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

Με το χαρακτηριστικό «Όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κος Μητσοτάκης», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «περίμενε υπομονετικά στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του Προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 15’’ να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Αλλά συνάντηση δεν έκανε».

«Φανταστείτε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων».

Κουβέντα για τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο» ενώ τη στιγμή που τα Τουρκικά γεωτρύπανα αλωνίζουν την Κυπριακή ΑΟΖ «δε θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων γεωτρήσεων».

«Φαίνεται όμως πως οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους τη περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στη κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από το Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Α. Τσίπρα.

Μια χαρά τα πήγε ο κος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη!

Σε αυτό το σημείο ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «Μας υπενθύμισε ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και η τραγωδία οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Μας υπενθύμισε, συναντώντας τον Ζάεφ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Μας υπενθύμισε ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση. Μας υπενθύμισε, σε συνάντησή του με επενδυτές ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 18 έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας».

«Έτσι ξέχασε τον Μητσοτάκη εσωτερικού», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «που στα ίδια ακριβώς θέματα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα τόσο χρόνια, προκειμένου να βγει Πρωθυπουργός».

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία όπου, όπως είπε, «από την περίφημη ‘‘ανάπτυξη για όλους’’ έχουν αφαιρέσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» και «Μένει η ανάπτυξη και τα κέρδη για λίγους, δυνατούς και ευνοούμενους… χωρίς κανόνες όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για το περιβάλλον».

Αποπροσανατολίζουν με τη Novartis

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιλέγει την «πομφόλυγα της δήθεν σκευωρίας για τη Νοβάρτις» να τη κρατήσει στη Βουλή για να στρέψουν εκεί το πολιτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο σημείωσε ότι η προανακριτική «θα είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλοι ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Σε αυτό το σημείο προειδοποίησε την Κυβέρνηση ότι «το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα καλής ή κακής επικοινωνίας. Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με κόλπα. Και δεν είναι μια αφηρημένη έννοια».

Και παράλληλα συνεχάρη τους γιατρούς και το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου της Καβάλας που εμβολίασαν 117 παιδάκια, χωρίς να λογαριάσουν αν διαθέτουν ΑΜΚΑ, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου στη Μυτιλήνη, όπου χάρη στην ανθρωπιά και τα γρήγορα αντανακλαστικά τους σώθηκε ένα μικρό παιδί 12 χρόνων από το Πακιστάν, χωρίς ΑΜΚΑ και αυτό, που κινδύνευε με απόρριψη μοσχεύματος και τους συλλόγους γονέων που καταδίκασαν την απομάκρυνση των προσφυγόπουλων από το πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών.

Ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Κ.Ε. να μη φοβηθούνε να ανοίξουνε, να μεγαλώσουνε, να αλλάξουνε, να μη φοβηθούνε να εμπιστευτούνε τον κόσμο που τόσες φορές τους εμπιστεύτηκε και να εργαστούνε χωρίς καχυποψίες και με ανοιχτή καρδιά ώστε το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα ιστορικό συνέδριο για την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ένα συνέδριο τομής μέσα στη συνέχεια μιας συναρπαστικής πορείας ενός κόμματος που έχει συνηθίσει να είναι σε διαρκή κίνηση και διαρκή αλλαγή».

Για όλους τους παραπάνω λόγους πρότεινε: Να αποφασιστεί άμεσα μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου με ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με παρουσία στελεχών αλλά όπου είναι εφικτό και με δική του παρουσία και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας εγγραφής νέων μελών που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Να συγκροτηθεί άμεσα μια Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή των μελών της Κ.Ε. αλλά και στελεχών συντρόφων-ισσών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο και να συγκροτηθεί ένα διευρυμένο οργανωτικό γραφείο, καθώς και μια Επιτροπή Προγράμματος. Παράλληλα να λάβει χώρα ένας διεθνές συνέδριο που θα αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της Πρώτης φοράς. «Τα σωστά και τα λάθη. Τις επιτυχίες αλλά και τις παραλήψεις. Ώστε η εμπειρία να μεταφραστεί σε γνώση Και τα λάθη να μετατραπούν σε σχέδιο και προετοιμασία ώστε να μην επαναληφθούν».

«Όχι μόνο για να εντάξουμε χιλιάδες νέα μέλη αλλά και για να αναζωογονήσουμε το περιεχόμενο της κομματικής ζωής και λειτουργίας, ώστε να γίνουμε πραγματικά κόμμα των μελών. Ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό. Και πιστέψτε με, πιο βαθιά αριστερό. Γιατί όσο πιο μαζικό, όσο πιο ανοιχτό στο λαό, τόσο πιο αριστερό θα είναι το κόμμα μας. Γιατί η αριστερά δε βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων. Άλλα στους πολλούς, απλούς, λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους. Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/786447188457271/?__xts__%5B0%5D=68.ARBfv4K9nxWFoom19FMr858WWOKOBmjLWeK3w7jjButgCElEtLPOA6-uPQHlLNjAgCRphMv3HLKgSxiZMhN1bIXqxdRGNQvaqGO94stm6Q2SrKE2AQdfj4GpZKQsVWTLqvW2qJ0w-8x0OJwyzEdA_Axda2f-v2aG6YUnmKQ51t3x_6G10A3hAE24Xq_CvhTR0z93m19nlQ1DkadCdRyVzmmZZar7mkC3Ktx2MCeWIjXZCs_ZsZoXoQJ-qBbmWQkQOWeq6_OJBYtAeo-PH3qwzox_042v3nPenpXyjKhazXuXo5Tz60TwQ0_uZE7d-9PLlNGSS2SVAb-Rg5EvXeTIn_8l&__tn__=-R

Όλη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η σημερινή Κεντρική μας Επιτροπή είναι αφιερωμένη στην έγκριση του οδικού χάρτη και των αναγκαίων βημάτων για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς.

Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με πλήρη αίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης να εκπροσωπήσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του 32% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύτηκε ξανά στις τελευταίες δύσκολες για μας εκλογές.

Επιτρέψτε μου όμως πριν αναφερθώ στο κεντρικό θέμα της συνεδρίασής μας να κάνω ορισμένα σχόλια που αφορούν τη πολιτική συγκυρία.

¨Όπως γνωρίζετε ο κος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Σύνοδο του ΟΗΕ στις ΗΠΑ.

Κεντρικός στόχος του ταξιδιού ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κος Μητσοτάκης.

Εντάξει δε λέω περίμενε υπομονετικά στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του Προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 15’’ να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων.

Αλλά συνάντηση δεν έκανε.

Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων.

Η συνάντηση λοιπόν με Τραμπ δεν έγινε.

Έγινε όμως η συνάντηση με τον Ερντογάν.

Και πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Και το χειρότερο : Τη στιγμή που τα Τουρκικά γεωτρύπανα αλωνίζουν την Κυπριακή ΑΟΖ δε θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων γεωτρήσεων.

Ή τουλάχιστον έτσι προκύπτει από τη πρώτη κυβερνητική ενημέρωση.

Γιατί μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά βγήκε και δεύτερη ενημέρωση.

Αλλά και πάλι σας καλώ να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θα γινόταν αν συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της Διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη.

Φαίνεται όμως πως οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους τη περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στη κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από το Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες.

Ορθώς λέω εγώ.

Γιατί τα εθνικά μας θέματα οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα.

Αλλά νηφαλιότητα δε σημαίνει και απάθεια.

Δε σημαίνει πλήρης αδράνεια.

Δε σημαίνει , σε καμία περίπτωση, σιωπή.

Κατά τα άλλα, οφείλω να ομολογήσω, για να μην είμαι και άδικος.

Μια χαρά τα πήγε ο κος Μητσοτάκης στη Νεά Υόρκη.

Μας υπενθύμισε ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και η τραγωδία οφείλεται στη κλιματική αλλαγή.

Μας υπενθύμισε, συναντώντας τον Ζάεφ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα.

Ιδίως τώρα που κατέβηκαν οι Μακεδονομάχοι από το Βουκεφάλα.

Μας υπενθύμισε ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση.

Μας υπενθύμισε, σε συνάντησή του με επενδυτές ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 18 έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας.

Και εγώ θέλω να συγχαρώ τον Μητσοτάκη Νέας Υόρκης.

Γιατί είπε ακριβώς αυτά που έπρεπε να πει στη Νέα Υόρκη αν ήθελε να τον λάβουν στοιχειωδώς στα σοβαρά οι συνομιλητές του.

Έτσι ξέχασε τον Μητσοτάκη εσωτερικού που στα ίδια ακριβώς θέματα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα τόσο χρόνια, προκειμένου να βγει Πρωθυπουργός.

Αμφισβητούσε ότι η τραγωδία στο Μάτι οφείλονταν σε ακραίο φαινόμενο κλιματικής αλλαγής και έσκαβε με τα χεράκια του πάνω στις στάχτες με τους νεκρούς για να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Και έκανε συνεντεύξεις να μας κατηγορεί που δεν ενημερώσαμε τους κατοίκους να φορέσουν βρεμένα φανελάκια.

Και ζητούσε τις παραιτήσεις των υπουργών αλλά και του Τσουβάλα.

Και ο μεν υπουργός παραιτήθηκε.

Ο δε Τσουβάλας απολύθηκε.

Για να τον προσλάβει αυτός γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Δηλαδή εδώ δεν είναι μόνο ο λαϊκισμός, η υποκρισία, η ψηφοθηρία.

Είναι και ότι μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας.

Για να μη πω για το Μακεδονικό

Μας κατηγορούσε για μειοδοσία και προδοσία.

Συνειδητά επέλεξε προεκλογικά να διχάσει και να βυθίσει ένα μεγάλο μέρος πολιτών στο μίσος.

Ποτέ δε πίστεψε αυτά που έλεγε.

Μόνο και μόνο για να εκλεγεί.

Και αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού.

Για τα όσα ενθουσιώδη είπε, για πρώτη φορά, για τη Συμφωνία για το χρέος, του απάντησε ο Ευκλείδης που ήταν και ο αρχιτέκτονας.

Καλώντας τον να έρθει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο μην έχετε αυταπάτες, στην Ελλάδα δε θα είναι Μητσοτάκης Νέας Υόρκης αλλά Μητσοτάκης εσωτερικού, που όταν άνοιγε πράγματι ο δεκαετής διάδρομος, αυτός μίλαγε για τέταρτο μνημόνιο.

Όχι προφανώς επειδή δε το κατάλαβε.

Όχι επειδή δεν ήξερε.

Αλλά συνειδητά.

Και το ίδιο συνειδητά τώρα, άλλα θα λέει έξω και άλλα μέσα.

Εδώ θα συνεχίσει να λέει αυτά τα απίστευτα ψεύδη και τις φαιδρότητες περί καταστροφής της οικονομίας και περί δε ξέρω πόσων δισεκατομμυρίων που στοίχισε η διαπραγμάτευση.

Αυτή είναι η εικόνα συντρόφισσες και σύντροφοι

Και μπορεί να είναι μια εικόνα φαιδρή, που μας κάνει να γελάμε.

Αλλά η ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ακραία νεοφιλελευθέρους, από αυτούς που έριξαν τη χώρα στη χρεοκοπία, δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση.

Γιατί πέραν από το ότι σπαταλάνε με γοργούς ρυθμούς τις δυνατότητες που με κόπο δημιουργήσαμε και που μας επέτρεπαν όχι μόνο να κλείνουμε πληγές της κρίσης αλλά να θέτουμε και τις βάσεις για ένα σύγχρονο κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος, για μια οικονομική ανάπτυξη με σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πέραν ότι σπαταλάνε όσα καταφέραμε για δώρα σε λίγους και ισχυρούς, επαναφέρουν και ένα μοντέλο που είναι ακριβώς αυτό που μας οδήγησε στη κρίση.

Το μοντέλο της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

Το μοντέλο της απόλυτης ανασφάλειας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Το μοντέλο της συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης του κοινωνικού κράτους για χάρη του ιδιωτικού τομέα.

Και αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο που όχι μόνο θα εξαντλήσει γρήγορα όσα με κόπο πετύχαμε, αλλά που κινδυνεύουμε να μας ξαναγυρίσει στη κρίση.

Ας θυμηθούμε τι έσπευσαν να κάνουν, μέσα σε μόνο δυο μήνες.

Ανακοίνωσαν μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για το 2020.

Ποιος όμως ωφελείται περισσότερο από αυτό, όταν το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές, με κερδοφορία μικρότερη των 5.000 ευρώ;

Οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις με τα μεγάλα κέρδη.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία η ετήσια ελάφρυνση θα είναι 200-300 ευρώ, για τους λίγους οι ελαφρύνσεις θα είναι 200.000 ευρώ.

Έδωσαν 250 εκ. επιπλέον στη ψηφισμένη από εμάς μείωση του ΕΝΦΙΑ, για να ελαφρύνουν ιδιοκτήτες με περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ.

Αυτά είναι τα κοινωνικά συμφέροντα που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή είναι η αντίληψή του για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Και αναρωτιέμαι, που πήγε η περιβόητη η μεσαία τάξη;

¨Έχει περιουσίες των 500.000 και ετήσια κέρδη εκατομμυρίων ;

Τρίτο παράδειγμα η ΔΕΗ.

Αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία η Νέα Δημοκρατία, επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ.

Καταρρέει η ΔΕΗ ακούγαμε από τον κ. Χατζηδάκη σε καθημερινή βάση.

Ο στόχος προφανής: Να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία.

Και ακούστε τώρα το ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο.

Έρχεται η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της Ernst&Young για το πρώτο εξάμηνο του 19 και αποδεικνύει ότι τα μέτρα που είχαμε λάβει ως κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο ήταν αρκετά και ότι δε κινδυνεύει η εταιρεία.

Και τι κάνει ο αθεόφοβος ;

Αντί να ζητήσει συγνώμη για τη κινδυνολογία και να πάρει πίσω τις αυξήσεις στα τιμολόγια για 7 εκ καταναλωτές, βγαίνει και πανηγυρίζει ότι μέσα σε δύο μήνες, αυτός κατάφερε και έσωσε τη ΔΕΗ από τη χρεοκοπία.

Μιλάμε για θράσος απύθμενο.

Για εξαπάτηση συνειδητή.

Και για σχέδιο να μετακυλήσουν τα βάρη στους καταναλωτές και περισσότερα κέρδη στους ανταγωνιστές παρόχους της ΔΕΗ, καθώς και σε όσους αγοράσουν φτηνά χρυσοφόρα κομμάτια της επιχείρησης.

Οι Αυξήσεις όμως που θα πλήξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δε θα ωφεληθούν από τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων

Και κυρίως αυτοαπασχολούμενους.

Αλλά και μικρές επιχειρήσεις με χρέη που κινδυνεύουν να βυθιστούν στο σκοτάδι.

Και αυτό δυστυχώς θα είναι μια πρώτη γεύση του αληθινού προσώπου της νέας κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Και τέταρτο παράδειγμα είναι τα ΕΛΠΕ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του δημόσιου από τα ΕΛΠΕ.

Πρόκειται για μια απόφαση φτηνής εκποίησης μιας επιχείρησης με ιδιαίτερο βάρος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό δυστυχώς ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής ανευθυνότητας.

Τα ΕΛΠΕ, είναι ακόμη μια περίπτωση που καταφέραμε να σώσουμε από τον όλεθρο, όπως τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ.

Το 2014, παρουσίαζαν περί τα 370 εκατ. ευρώ ζημίες.

Η τότε Διοίκηση, την οποία επανέφερε τώρα η Ν.Δ. μαζί με τον Όμιλο (ΠΕΤΡΟΛΑ -ΛΑΤΣΗ), οδηγούσαν την επιχείρηση σε αδιέξοδο. Σήμερα όμως τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους πιο κερδοφόρος ομίλους στην Ελλάδα, με 60 % εξαγωγές.

Αυτή την επιχείρηση τώρα επιθυμούν να εκποιήσουν στο χρηματιστήριο, δηλαδή με γελοίο αντίτιμο για το δημόσιο, προς όφελος του ιδιώτη.

Καθώς επίσης και την θυγατρική των εξορύξεων υδρογονανθράκων που σχεδιάσαμε να είναι 100% δημοσίων συμφερόντων.

Και πέμπτο και τελευταίο παράδειγμα, όσα με φόρα ξηλώνει ο κος Βρούτσης στο υπουργείο εργασίας, επαναφέροντας το εργασιακό καθεστώς της περιόδου των μνημονίων.

Κατάργηση των βασικών αρχών που υποστηρίζουν την συλλογική διαπραγμάτευση,

Κατάργηση της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Οι επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις απομείνουν και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα κατά το δοκούν.

Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται τόσο που ουσιαστικά καταργείται.

Και όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν δυστυχώς σύντομα σε μειώσεις μισθών τη στιγμή μάλιστα που και η προγραμματισμένη από την Κυβέρνησή μας αύξηση του κατώτατου μισθού 7%+7% τα επόμενα δυο χρόνια, έχει ήδη πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων.

Ήδη λοιπόν από την περίφημη «ανάπτυξη για όλους» έχουν αφαιρέσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους που δε ξέρω αν το μάθατε αλλά φέτος δε θα πάρουν μέρισμα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Και τι μένει ;

Μένει η ανάπτυξη και τα κέρδη για λίγους, δυνατούς και ευνοούμενους.

Και αυτή η ανάπτυξη για του λίγους, θα είναι και μια ανάπτυξη χωρίς κανόνες.

Χωρίς κανόνες όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για το περιβάλλον.

Πόσο θα αργήσουν να γίνουν ορατές και αισθητές οι επιπτώσεις αυτής της κατάφορα μεροληπτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενάντια στη κοινωνική πλειοψηφία ;

Και πόσο ακόμη θα μπορούν όλα αυτά να κρύβονται επιμελώς από τη κοινή γνώμη που παρακολουθεί εμβρόντητη μια στρατιά έμμισθων δημοσιογράφων σε εκατοντάδες κυβερνητικές θέσεις και μια στρατιά Μέσων Ενημέρωσης να λιβανίζουν τη κυβέρνηση από το πρωί ως το βράδυ;

Είναι ένα ερώτημα.

Το βέβαιο είναι ότι στη κυβέρνηση έχουν μάλλον επίγνωση ότι αυτό δε θα διαρκέσει πολύ, για αυτό και επιλέγουν να τη πομφόλυγα της δήθεν σκευωρίας για τη Νοβάρτις να τη κρατήσουν στη Βουλή για να στρέψουν εκεί το πολιτικό ενδιαφέρον.

Μόνο που έτσι διακινδυνεύουν να ακυρώσουν το στόχο τους, δηλαδή τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Καθώς η προανακριτική θα είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλοι ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία.

Γιατί εδώ δε βρισκόμαστε απλά μπροστά σε μία αστεία απόπειρα συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis.

Αλλά για μια ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ήδη έχουν ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα.

Θέλω να κλείσω την αναφορά μου στις πολιτικές εξελίξεις με μια αναφορά στο προσφυγικό και σε όσα κάνει η κυβέρνηση.

Δε ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω.

Αυτοί που μόλις λίγους μήνες πριν κατηγορούσαν ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά ανακάλυψαν πως οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί

Αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι είμαστε αναποτελεσματικοί και δε τα καταφέρνουμε με τα κέντρα κράτησης στα νησιά, μόλις ανέλαβαν ξήλωσαν ανθρώπους κλειδιά στην ΕΛΑΣ για τη διαχείριση της κρίσης και είδαν τα νησιά μας να βουλιάζουν.

Και καθυστέρησαν προγραμματισμένες δυο μήνες πριν μεταφορές ευάλωτων στην ενδοχώρα.

Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό.

Το χειρότερο είναι ότι ενώ τα έχουν κάνει θάλασσα, δεν αρκούνται στο να διορθώσουν τα λάθη τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Να εξηγήσουν στις τοπικές κοινωνίες που και οι ίδιοι με τη ρητορική τους βοήθησαν στο να βγάλουν ακραία ένστικτα, ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και θέλει δουλειά και υπομονή.

Αντί έστω να αρκεστούν στη σιωπή των ΜΜΕ που δε διογκώνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και τις αντιδράσεις,

Αυτοί τι κάνουν;

Το μόνο πράγμα που έχουν μάθει να κάνουν καλά:

Επικοινωνιακή πολιτική.

Και για να πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας από τη Μόρια και από τη Νέα Καβάλα, αντί να επιχειρούν στο πεδίο της κρίσης, επιχειρούν στα αγαπημένα τους Εξάρχεια.

Για να θρέψουν τη κοινή γνώμη και ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας που θεωρούν προνομιακό τους εκλογικό κοινό.

Θέλω να τους προειδοποιήσω :

Το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα καλής ή κακής επικοινωνίας.

Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με κόλπα.

Και δεν είναι μια αφηρημένη έννοια.

Πρόκειται για μάνες και παιδιά, αφορά σε ανθρώπους βασανισμένους.

Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα με εκκενώσεις κτιρίων, αποκλείοντας παιδιά από τα σχολεία και την πρόσβαση στην υγεία.

Αυτές οι ενέργειες είναι και αχρείαστες και απάνθρωπες και επικίνδυνες.

Είναι οι ενέργειες και οι πολιτικές που έκαναν δημοφιλείς στις χώρες τους τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι.

Μόνο που αυτοί έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη ως πολιτικοί που διχάζουν τους λαούς τους και αμαυρώνουν το πρόσωπο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού.

Εγώ σε αντίθεση με τις ακροδεξιάς κοπής πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλω να συγχαρώ τις αντιδράσεις και τις πράξεις που έρχονται από τα κάτω, από την ίδια τη κοινωνία.

Να συγχαρώ τους γιατρούς και το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου της Καβάλας που εμβολίασαν 117 παιδάκια, χωρίς να λογαριάσουν αν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή όχι.

Και είμαι σίγουρος πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να βρει ούτε ένα γιατρό ο οποίος θα πατήσει τον όρκο του για να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές που διαχωρίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής ανάλογα με το χρώμα του δέρματος.

Και να συγχαρώ επίσης τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου στη Μυτιλήνη, όπου χάρη στην ανθρωπιά και τα γρήγορα αντανακλαστικά τους σώθηκε ένα μικρό παιδί 12 χρόνων από το Πακιστάν, χωρίς ΑΜΚΑ και αυτό, που κινδύνευε με απόρριψη μοσχεύματος.

Και να συγχαρώ τέλος και τους συλλόγους γονέων που καταδίκασαν την απομάκρυνση των προσφυγόπουλων από το πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Κάπου εδώ κλείνω την εισήγησή για τα θέματα της επικαιρότητας και μπαίνω στα θέματα του κόμματος.

Όμως από όλα όσα πριν είπα καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι αυτή η μεγάλη και δύσκολο εγχείρημα που ξεκινάμε σήμερα για το κόμμα μας, δε διεξάγεται στο κενό, αλλά σε μια σύνθετη και σκληρή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Η απόφασή μας λοιπόν να αναβαθμίσουμε τη πολιτική και οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφασή μας να αντιστοιχίσουμε τον κοινωνικό με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Να φέρουμε στις γραμμές μας όσους μας στηρίζουν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά με όσους συμμάχους, με διαφορετικές ρίζες και αναφορές, βρέθηκαν μαζί μας.

Η απόφασή μας να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς, δεν είναι μια απόφαση που αφορά στενά όσους βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα.

Αλλά μια απόφαση που αφορά πρωτίστως την ίδια την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα αυτούς και αυτές που επιθυμούμε να εκπροσωπούμε.

Δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των λεγόμενων ορθά και μη προνομιούχων ελλήνων.

Όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας, η σκληρότητα των νεοφιλελευθέρων πολιτικών επιλογών της νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζουν την ευθύνη που μας διακατέχει ώστε το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του κόμματος μα πετύχει.

Τη ευθύνη να ανασυνταχθούμε γρήγορα, να κάνουμε τα αποφασιστικά βήματα μαζί με την κοινωνία όχι μόνο για να αποτρέψουμε την καταστροφή που φέρνει η ΝΔ, αλλά για να δημιουργήσουμε ξανά τους όρους για μια διαφορετική πορεία.

Για μια κυβέρνηση ξανά προοδευτική.

Για μια κυβέρνηση του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, των ανθρώπων του πολιτισμού και της δημιουργίας, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Για μια κυβέρνηση που θα φέρει ξανά προοδευτικό πρόσημο στην χώρα.

Σήμερα αυτό που θέλω να εισηγηθώ, με πλήρη επίγνωση αλλά και κατανόηση των εύλογων ερωτημάτων και προβληματισμών που πολλοί μπορεί να έχετε είναι ένα:

Ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε.

Ας μη φοβηθούμε να εμπιστευτούμε τον κόσμο που τόσες φορές μας εμπιστεύτηκε.

Και ας εργαστούμε χωρίς καχυποψίες και με ανοιχτή καρδιά ώστε το επικείμενο συνέδριο 3Ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα ιστορικό συνέδριο για την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ένα συνέδριο τομής μέσα στη συνέχεια μιας συναρπαστικής πορείας ενός κόμματος που έχει συνηθίσει να είναι σε διαρκή κίνηση και διαρκή αλλαγή.

Η ενεργή εμπλοκή τόσο των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των συντρόφων-ισσών που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και η προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί την πρώτη και βασική προϋπόθεση επιτυχίας του εγχειρήματός μας.

Για το λόγο αυτό προτείνω να αποφασίσουμε άμεσα μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών.

Τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου.

Μια μεγάλη καμπάνια που στη βάση μιας κοινής διακήρυξης – Προσκλητήριου ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός κόμματος, μαζικού, ανοιχτού, συμμετοχικού στη πορεία προς το 3ο Συνέδριό του.

Με ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με, παρουσία στελεχών μας αλλά όπου είναι εφικτό και με δική μου παρουσία

Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας , στο πλαίσιο μιας καμπάνιας εγγραφής νέων μελών που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Να βάλουμε στόχο μέχρι το Συνέδριο πολλές χιλιάδες νέα μέλη να έχουν ενταχθεί.

Σε αυτή τη κατεύθυνση προτείνω να συγκροτήσουμε άμεσα μια Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ μας Επιτροπής αλλά και στελεχών συντρόφων-ισσών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο.

Αυτή η ΚΟΕΑ θα έχει την ευθύνη για όλη τη πορεία της ανασυγκρότησης από εδώ και στο εξής.

Για τη έγκριση των πολιτικών κειμένων, των διαδικασιών, της οργανωτικής δουλειάς.

Και στα πλαίσια αυτά προτείνω να συμφωνήσουμε αντίστοιχα ένα διευρυμένο οργανωτικό γραφείο, καθώς και μια Επιτροπή Προγράμματος.

Η Επιτροπή Προγράμματος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το Πρόγραμμα της Προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του τόπου, που φιλοδοξούμε να είναι κυβέρνηση προοδευτική.

Και στο πλαίσιο αυτής της πολύ σύνθετης και σημαντικής δουλειάς, για την οποία προτείνω ως συντονιστή τον σύντροφο τον Γιώργο το Σταθάκη, πιστεύω ότι πρέπει να οργανώσουμε ένα Διεθνές συνέδριο που θα αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της Πρώτης φοράς.

Τα σωστά και τα λάθη.

Τις επιτυχίες αλλά και τις παραλήψεις.

Ώστε η εμπειρία να μεταφραστεί σε γνώση

Και τα λάθη να μετατραπούν σε σχέδιο και προετοιμασία ώστε να μην επαναληφθούν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Νομίζω ότι η διήμερη συζήτηση της ΚΕ είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια.

Τα μάτια και οι προσδοκίες του κόσμου που μας στήριξε και μας εμπιστεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι στραμμένα επάνω μας.

Είμαι βέβαιος ότι δε θα τους απογοητεύσουμε.

Αλλά θα δουλέψουμε σκληρά όχι μόνο να κάνουμε πράξη το μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του Κόμματος,

¨Όχι μόνο για να εντάξουμε χιλιάδες νέα μέλη

αλλά και για να αναζωογονήσουμε το περιεχόμενο της κομματικής ζωής και λειτουργίας,

ώστε να γίνουμε πραγματικά κόμμα των μελών.

Ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό.

Και πιστέψτε με, πιο βαθιά αριστερό.

Γιατί όσο πιο μαζικό, όσο πιο ανοιχτό στο λαό, τόσο πιο αριστερό θα είναι το κόμμα μας.

Γιατί η αριστερά δε βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων.

Άλλα στους πολλούς, απλούς, λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους.

Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν.

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter