Αλέξης Τσίπρας: Πάμε όλοι μαζί για ένα σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της αριστεράς (video)

Αλέξης Τσίπρας: Πάμε  όλοι μαζί για ένα σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της αριστεράς (video)

Κάλεσμα κοινής δράσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της εργασίας, τους πρωτοπόρους των καινοτομιών, την προοδευτική διανόηση, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι στόχος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η «ανασύνταξη, η ανασυγκρότηση και ο μετασχηματισμός της πολιτικής συμμαχίας σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της αριστεράς, της κυβερνώσας αριστεράς».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο. Η σκληρή πραγματικότητα της πράξης και της πολιτικής της, θα έλεγα ότι σκίζει με μεγάλη ταχύτητα, το πέπλο των υποσχέσεων, των προσδοκιών και το πέπλο ακόμα της επικοινωνίας της», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται αντικοινωνική, επικίνδυνη, προσκολλημένη σε συνταγές παλαιότερων δεκαετιών για την κατάληψη του κράτους, κυνική στην προσπάθεια να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο για την ίδια, και το άσπρο μαύρο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, έχει ως εξής:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξεκινάμε και ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας.

Είμαστε εδώ, όλες και όλοι μαζί, προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, αλλά βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών που θα στηρίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Είμαστε εδώ και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να υπηρετήσουμε φιλοδοξίες αλλά γιατί γνωρίζουμε τούτος ο τόπος έχει ταλαιπωρηθεί από τις δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής και μόνο όταν ο λαός έδειξε το δρόμο της ενότητας και μόνο όταν διαμορφώθηκαν πλατιές προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, έγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.

Είμαστε, λοιπόν εδώ, όλες και όλοι μαζί, γιατί θέλουμε να φέρουμε ξανά τη πατρίδα μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση και σε ένα κόσμο με μεγάλες προκλήσεις.

Είμαστε για τη δημοκρατία, για τη πρόοδο, για τη δικαιοσύνη, είμαστε εδώ για την Ελλάδα, για την ελληνική κοινωνία , για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά .

Χαιρετίζω λοιπόν, τον καθένα και τη καθεμιά σας ξεχωριστά

Και καλωσορίζουμε παλιούς και νέους συντρόφους και συναγωνιστές στον κοινό αγώνα για την πρόοδο και τη δημοκρατία

Στον κοινό αγώνα για μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που χρειάζεται ο τόπος μας.

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής μας Συμμαχίας έχει το στόχο της ανασύνταξης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού της πολιτικής μας συμμαχίας σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς, για ένα και μοναδικό λόγο:

Για να οργανώσουμε το σχεδιασμό και τη στρατηγική μας προκειμένου να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σύντομα στις ράγες της προόδου, αλλά με σχέδιο και με όραμα βαθιών και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Μεταρρυθμίσεων που θα απαντάνε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια και κυρίως οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας.

Θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ζωντανό και ανοιχτό που θα προωθεί μια νέα σχέση του πολίτη με τη πολιτική.

Θέλουμε και μπορούμε να αποχτήσουμε βαθιές ρίζες μέσα στον κοινωνικό ιστό και να αντισταθούμε σήμερα στην επέλαση του πιο σκοτεινού αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού συντηρητισμού.

Θέλουμε και μπορούμε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια νέα ΝΙΚΗ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και σε μια νέα πορεία προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Για αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μαζί, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο αλλά και πόσο αναγκαίο είναι αυτό το εγχείρημα της ενότητας.

Αναγνωρίζοντας όμως και τα λάθη και τις αδυναμίες μας.

Κάνοντας όλοι ένα βήμα πίσω από τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες και ένα βήμα μπροστά στη συνεννόηση, στη κατανόηση, στη συνεργασία.

Συνεργασία και συνεννόηση που ιδιαίτερα σήμερα είναι απαραίτητη όχι μόνο από όλους εμάς που βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Αλλά ευρύτερα ανάμεσα σε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.

Τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που κατανοούν ότι :

Η παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους δεν είναι βήμα προς τα εμπρός.

Η ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου, οι ακροδεξιές προκλήσεις, η πατριδοκαπηλία δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του ΣΕΒ και της οικονομικής ολιγαρχίας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση των ανισοτήτων, δε θα ευνοήσουν ούτε την οικονομική ανάπτυξη ούτε τη μεσαία τάξη.

Και ότι η προκλητική χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης από διαπλεκόμενα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας δεν αποτελεί επιστροφή στη κανονικότητα αλλά πλήγμα στη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.

Σε όλους αυτούς τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες λοιπόν, απευθύνουμε σήμερα προσκλητήριο ενότητας και κοινής δράσης.

Σε εργαζόμενους, άνεργους, επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, βιοτέχνες, φοιτητές και σπουδαστές.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε για να αλλάξουμε τη πορεία της χώρας, να φύγουμε από το τέλμα που δημιουργεί η νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κου Μητσοτάκη.

Με τη νεολαία στη πρώτη γραμμή, με τους έμπειρους αγωνιστές στους χώρους εργασίας, με τους παραγωγούς, τους αγρότες στην ύπαιθρο και τους επιχειρηματίες του παραγωγικού κεφαλαίου που υφίστανται τις βλαπτικές δράσεις του παρασιτικού κεφαλαίου.

Με τους πρωτοπόρους των καινοτομιών, με την ικμάδα κάθε δημιουργού.

Με τη προοδευτική διανόηση , με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο.

Η σκληρή πραγματικότητα της πράξης και της πολιτικής της, σκίζει με μεγάλη ταχύτητα το πέπλο των υποσχέσεων και της επικοινωνίας της.

Και μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται αντικοινωνική, επικίνδυνη, προσκολλημένη σε συνταγές παλαιότερων δεκαετιών για την κατάληψη του κράτους, κυνική στην προσπάθεια να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο για την ίδια, και το άσπρο μαύρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την μαύρη κωμωδία διανομής δημόσιων νοσοκομείων ως αντάλλαγμα για προεκλογική στήριξη, ως ανταμοιβή για κομματικές υπηρεσίες, ως παρηγοριά σε αποτυχημένους πολιτευτές, ή ως στήριξη συγγενών και κουμπάρων,

δείχνει το πλεόνασμα υποκρισίας, και το έλλειμμα ήθους, του κυρίου Μητσοτάκη.

Ο αντικοινωνικός όμως χαρακτήρας της πολιτικής τους φαίνεται δε μπορεί να κρυφτεί όσο και αν δε παρουσιάζεται στα δελτία των ειδήσεων.

Γιατί παρουσιάζεται στην ίδια τη ζωή.

Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξήθηκαν κατά 15% ,

Στις ασφαλιστικές εισφορές που αυξάνονται κατά 20% για πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων,

Στην ακύρωση των 25.000 μόνιμων προσλήψεων που είχαμε εμείς προγραμματίσει για παιδεία και υγεία.

Στο γεγονός ότι ενώ τελειώνει ο Νοέμβρης χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται λόγο των κενών στα σχολεία.

Στην παλινόρθωση της οικονομικά αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης εργασιακής πολιτικής,.

Στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας δηλαδή, της περιόδου 2010-2014.

Στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην ακύρωση της διαιτησίας, με υιοθέτηση μοντέλου ατομικών συμβάσεων όπως είδαμε στην περίπτωση της ΔΕΗ,

στην ακύρωση της αύξησης 15% του κατώτατου μισθού που είχαμε προγραμματίσει για το 2020-2021,

αλλά και στην υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στην οικονομία, αντί να χρησιμοποιηθούν οι βαθμοί ελευθερίας που εμείς κερδίσαμε για την μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% επιμένουν να ικετεύουν για μια κάποια μείωση στο μέλλον

και μας εγκαλούν και από πάνω, αυτοί είχαν υπογράψει για πλεονάσματα της τάξης του 4,5%.

Αντί να αξιοποιήσουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας που εμείς δημιουργήσαμε, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για στήριξη και ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, τρώνε τα έτοιμα μοιράζοντάς τα στοχευμένα στους πιο προνομιούχους, μια σειρά από δωράκια στους λίγους και στους ισχυρούς.

Δεν θέλουμε όμως να είμαστε άδικοι.

Μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τους τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, την νεολαία, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ότι αφορά στους εκλεκτούς της πρώτης κατηγορίας.

Κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διασύρουν την Ελλάδα στο εξωτερικό και να δώσουν την εικόνα μιας χώρας που ανέχεται πρακτικές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σχεδόν 1,2 δις θα επιστραφούν από δεσμευμένους λογαριασμούς σε ανθρώπους που ακόμα ελέγχονται.

Ταυτόχρονα παρέχουν προκλητική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που διώκονται για “θαλασσοδάνεια” και από ότι φαίνεται με την στάση τους στην Συνταγματική Αναθεώρηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδωμα είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να καθυστερήσουν και να ακυρώσουν διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης έτσι ώστε σημερινές υποθέσεις όπως η Νοβάρτις να έχουν την τύχη του σκανδάλου της Siemens και του φίλου τους, του κ. Χριστοφοράκου.

Κατάφεραν επίσης να βολέψουν χιλιάδες «δικά τους παιδιά», σε θέσεις μετακλητών, και σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, με μια ταχύτητα που δείχνει ότι ο οδικός χάρτης του πλιάτσικου αυτού είχε προετοιμαστεί πριν ακόμα γίνουν κυβέρνηση.

Δεν είναι όμως μόνο εξοργιστικά προσκολλημένοι στο παλιό δόγμα της Δεξιάς, ότι ο κράτος τους ανήκει.

Δεν είναι μόνο αντικοινωνικοί.

Είναι και επικίνδυνοι. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ανέχτηκαν, υποδαύλισαν, και εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο τις πιο ακραίες αντιδράσεις για την συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη συστηματική καλλιέργεια της ξενοφοβίας, και τις βάρβαρες εκδηλώσεις εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων.

Για καιρό, με αφορμή τις Πρέσπες, και το προσφυγικό, προσπάθησαν να οικοδομήσουν μια εικόνα εθνικού κινδύνου, παίζοντας στα εκλογικά ζάρια όχι μόνο την ενότητας της κοινωνίας, αλλά ακόμα και την τύχη της χώρας.

Μπροστά στο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να νομιμοποιήσει τις πιο ακραίες φωνές και αντιδράσεις μίσους και φόβου.

Το κακό όμως γι’ αυτούς είναι πως όποιος συναλλάσσεται με τον διάβολο, καταλήγει στο καζάνι του.

Η ακροδεξιά, με την οποία συμπορεύτηκαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει τώρα μερίδιο από την κυβερνητική εξουσία που της έταξαν.

Πιέζει και εξεγείρεται και κατηγορεί τον κύριο Μητσοτάκη για αθέτηση υποσχέσεων, όταν βλέπει την κυβέρνησή τους να δηλώνει ότι σέβεται και τιμά την συμφωνία των Πρεσπών, που μέχρι χτες χαρακτήριζαν μαζί προδοτική,

Ή ότι τους πρόσφυγες τελικά δεν τους έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης μαζί έλεγαν μέχρι χτες, αλλά οι γεωπολιτικές συνθήκες.

Και μπροστά στην πίεση από την άκρα Δεξιά, με την οποία συγκυβερνούν και η οποία κατέχει και καίρια υπουργεία με κορυφαία προβεβλημένα στελέχη της ακροδεξιάς ρητορικής στο δημόσιο χώρο, ο κος Μητσοτάκης αντί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική πολιτική ένταξης των προσφύγων, αναγγέλλει στρατόπεδα συγκέντρωσης και σύρματα σε ξερονήσια.

Τόσο γρήγορα, τόσο χαμηλά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τόσο γρήγορα και τόσο χαμηλά για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας.

Τόσο γρήγορα, και τόσο χαμηλά, στον δρόμο του ομοϊδεάτη τους Όρμπαν.

Επικίνδυνη όμως είναι και η παθητικότητα μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονιά μας.

Η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που ακολούθησε η δική μας κυβέρνηση, και έδωσε καρπούς για την περιοχή και την Ελλάδα, έχει εγκαταλειφθεί.

Η χωρίς προηγούμενο Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές.

Μια πολιτική που όμως αποδεικνύεται διπλά αναποτελεσματική.

Αρνητικές εξελίξεις, όπως η πιο πρόσφατη για τη «μοιρασιά» Τουρκίας-Λιβύης, αντιμετωπίζονται μόνο με χλιαρές δηλώσεις και αμηχανία.

Φαίνεται η υπερπατριωτική ρητορική εξαντλήθηκε στα συλλαλητήρια για τη όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, διπλά στους ακραίους εθνικιστές.

Και τώρα η Ελλάδα από δραστήριος πρωταγωνιστής στην περιοχή έχει μετατραπεί σε μια χώρα-παρατηρητή των εξελίξεων.

Κι αυτό εγκυμονεί ακόμα πιο σοβαρούς κινδύνους, αν λάβουμε υπόψη την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, τον πόλεμο στη Συρία, τα κύματα προσφύγων, και τις διαρκώς εντεινόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στη Κύπρο και στο Αιγαίο.

Όση όμως δύναμη και πυγμή δεν διαθέτει η κυβέρνηση στην εξωτερική της πολιτική, τόση δύναμη και πυγμή επιδεικνύει στο εσωτερικό, όχι προφανώς απέναντι στους αληθινούς εγκληματίες, αλλά απέναντι σε φοιτητές και όσους άλλους υψώνουν διαφορετική φωνή διαμαρτυρίας.

Με ένα πρωτοφανές κρεσέντο τεχνητής όξυνσης, αυταρχισμού και καταστολής, ως επικοινωνιακό όπλο για να στρέψει εκεί τη κοινή γνώμη και να θρέψει το ανικανοποίητο από τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό, συντηρητικό εκλογικό σώμα.

Και δε διστάζουν να οδηγούνται σε αγριότητες, που χρόνια είχε να ζήσει η χώρα.

Βλέπουμε ΜΑΤ να χτυπάνε φοιτητές που διεκδικούν το δικαίωμα τους στην διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.

Σκηνές αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια, και σε άλλες γειτονιές.

Εξύμνηση της αστυνομικής βαρβαρότητας από υπουργούς.

Και το κλίμα γίνεται ακόμα πιο βαρύ, όταν στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας διώκονται όσοι «συνεργάστηκαν» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τον κ. Τσουβάλα βέβαια, ο οποίος δε διώκεται γιατί συνεργάστηκε με τη ΝΔ επι ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν συνεργάτες του πρωθυπουργού ζητούν την κεφαλή απείθαρχων δημοσιογράφων επί πίνακι.

Όταν υπουργοί της κυβέρνησής μας, σέρνονται σε εκδικητικές προανακριτικές ειδικού σκοπού, με πρόθεση να οδηγηθούν σε ειδικά δικαστήρια, για να καλυφθούν μεταξύ άλλων σκάνδαλα μεγατόνων.

Η βία και ο διχασμός όμως, όσο και αν χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά εργαλεία, αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη απειλή.

Και θέλω να προειδοποιήσω από το βήμα αυτό, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, να σταματήσουν την παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας,

την προπαγάνδα του νόμου και της τάξης,

τις διώξεις και τις κακοποιήσεις πολιτών,

την ενθάρρυνση ακραίων στοιχείων της αστυνομίας σε βαρβαρότητες.

Η βία, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του φόβου για τον διπλανό μας, μπορεί πρόσκαιρα να αποδίδει κάποιους εκλογικούς καρπούς.

Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες, και κοινωνικές συγκρούσεις.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα στεγνά νούμερα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, στα οποία βασίζεστε για να εφαρμόζετε αυτό το δόγμα, υπάρχει και ζωντανή συλλογική μνήμη αυτού του λαού, τα βαθιά του δημοκρατικά αισθήματα.

Τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αλλάζουν.

Η δημοκρατική συνείδηση του λαού μας όμως όχι.

Και όπως έδειξε η συγκέντρωση και η πορεία του Πολυτεχνείου, η βία και ο φόβος δεν θα περάσουν.

Έχει ο ελληνικός λαός και την πείρα, και τη γνώση, και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσει και την χορωδία του φόβου, και την αστυνομική καταστολή.

Όσον μας αφορά, υπενθυμίζουμε την παλιά ρήση: Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα!

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες πορευόμαστε.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, δίνοντας καθημερινές μάχες δημοκρατίας σε όλα τα μέτωπα, ενάντια στην δεξιά οπισθοδρόμηση και παλινόρθωση, θέλουμε να οικοδομήσουμε και θα οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας.

Από το βράδυ των εκλογών είχα τονίσει ότι η εντολή που λάβαμε από τον κόσμο ως ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι εντολή μετασχηματισμού σε ένα μαζικό κόμμα που θα εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Ένα μεγάλο κόμμα, ικανό να συσπειρώσει και να εκφράσει τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη,

Ικανό να δημιουργήσει ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας έτσι τους όρους και τις προϋποθέσεις για δημοκρατικές αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν έχουμε στόχο να γίνουμε μια δύναμη εναλλαγής.

Αφήνουμε αυτή τη φιλοδοξία σε άλλους.

Εμείς θέλουμε να είμαστε η δύναμη της αληθινής αλλαγής προς τα εμπρός μέσα στη κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι ο μετασχηματισμός, για τον οποίο τόσος λόγος γίνεται, όχι μόνο δεν καταργεί τα βασικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες, και τις αξίες μας, αλλά ίσα-ίσα φιλοδοξεί να εμποτίσει μ’ αυτές όλο το κοινωνικό σώμα.

Μόνο ένα μεγάλο, πλατύ, δημοκρατικό, πολύχρωμο κόμμα, μπορεί να κάνει τις ιδέες της δημοκρατίας, της προόδου, του σοσιαλισμού, κτήμα της κοινωνικής πλειοψηφίας, και άρα, για να θυμηθούμε τον Μαρξ, υλική δύναμη.

Ικανή να κινήσει προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας.

Τι σημαίνει όμως εντολή μετασχηματισμού;

Σημαίνει πρώτα από όλα να μάθουμε από τα λάθη μας, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον σκοπό μας.

Σημαίνει να ακούσουμε , να μιλήσουμε με όλες και όλους που καλοπροαίρετα περιμένουν περισσότερα από εμάς και όλοι μαζί να οργανωθούμε για να τα κερδίσουμε.

Σημαίνει να κάνουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές, για να πετύχουμε την κοινωνική αλλαγή που επιθυμούμε.

Γιατί, το να εκπροσωπείς την μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς στην Ευρώπη σήμερα, το να είσαι ο εκπρόσωπος του προοδευτικού κόσμου σε μια χώρα με την ιστορία της χώρας μας, είναι μεγάλη ευθύνη.

Μια ευθύνη που δεν ορίζεται από τον στόχο εναλλαγής προσώπων σε κυβερνητικές θέσεις αλλά από τον στόχο για την αλλαγή της κοινωνίας.

Και επειδή, αυτή η συζήτηση δεν διεξάγεται σε πολιτικό και κοινωνικό κενό, επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποια παραδείγματα.

Εμείς θέλουμε, και θα παλέψουμε γι’ αυτό, μια χώρα με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, που θα κατοχυρώνει συνταγματικά ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε διακρίσεις είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω φύλλου, είτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Θέλουμε μια κοινωνία όπου οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα έχουν ίσα δικαιώματα.

Θέλουμε μια κοινωνία όπου θα κατοχυρώνεται ως καθολικό δικαίωμα η πρόσβαση στην υγεία.

Όπου τα εργασιακά δικαιώματα δεν θα αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο αλλά ως προϋπόθεση της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής και όχι συσσώρευσης για τους λίγους και όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τέλος θέλουμε μια κοινωνία με πραγματική δικαιοσύνη, όπου όλοι οι πολίτες είναι πραγματικά ίσοι απέναντι στον νόμο χωρίς τις ντροπιαστικές εξαιρέσεις που έχει θεσπίσει για τον εαυτό του το πολιτικό σύστημα και αναπαράγουν ένα καθεστώς ατιμωρησίας.

Αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού και αλλαγής, συνέχειας και τομής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, θα γίνει φυσικά με όρους δημοκρατικού διαλόγου, αντιπαράθεσης των απόψεων, κριτικής και αυτοκριτικής.

Και θα έχει ως κορυφαίο γεγονός το συνέδριο μας.

Ένα συνέδριο ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας.

ένα συνέδριο που θα συνομιλήσει με τα σημερινά ερωτήματα και θα απαντήσει στις μεγάλες ανάγκες που έχουμε μπροστά μας για τις ανισότητες, την εργασία, την δημοκρατία και την κλιματική κρίση.

Ένα συνέδριο που δεν θα μοιάζει με τα συνέδρια που είχαμε μάθει από το παλιό πολιτικό σύστημα, γιατί θα αποτελεί έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και όχι ένα μοίρασμα οικοπέδων εξουσίας ανάμεσα σε βαρονίες και μικροφεουδάρχες.

Ένα συνέδριο επίσης, που θα εξετάσει την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια, και θα αντλήσει πολύτιμα διδάγματα τόσο από την κυβερνητική, όσο και από την αντιπολιτευτική μας διαδρομή.

Και αυτή η διαδικασία, πιστεύω θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο στο αντιπολιτευτικό μας έργο.

Θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο την προγραμματική μας πρόταση για την επόμενη κυβέρνηση που θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική!

Ναι, μια κυβέρνηση προοδευτική.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική.

Η Βουλή θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις λαϊκές διαθέσεις.

Και ας μην ονειρεύονται διπλές εκλογές.

Δεν θα χρειαστεί.

Όπως πως έγινε και σε άλλες χώρες, οι εκλογές αυτές για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΟΛΩΝ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Αυτό είναι που τρομάζει τον κο Μητσοτάκη είτε γιατί ξέρει ότι με τη πολιτική που ακολουθεί δε μπορεί να είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης, είτε επειδή καταλαβαίνει ότι η ενότητα του κόμματός του δε θα είναι δεδομένη σε μια αναμέτρηση όπου η κοινοβουλευτική του ομάδα θα χάσει, όπως και να έχει πάνω από 50 βουλευτές.

Αν θέλει να την φέρει νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο.

Αλλά να γνωρίζει ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει.

Και για να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά της εποχής μας, πιστεύω βαθιά ότι δε πρέπει να φοβηθούμε πολλές φορές να κινηθούμε και “ανορθόδοξα”.

Να χρησιμοποιήσουμε νέα εργαλεία, να βρούμε νέους τρόπους επαφής με τον κόσμο της δουλειάς και τους νέους.

Ήδη με την πλατφόρμα του isyriza έγινε ένα σημαντικό βήμα.

Η πλατφόρμα διαρκώς θα αναβαθμίζεται με περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας, διαλόγου, με περισσότερη πληροφορία.

Άλλη μια ψηφίδα στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση με την πολιτική.

Όλα τα νέα εργαλεία, όλοι οι νέοι τρόποι έρχονται να υπηρετήσουν ένα βασικό σκοπό:

Την συμμετοχή και την αυτό-οργάνωση του πολίτη που καταλαβαίνει ότι ο καναπές μόνο την οπισθοδρόμηση και την αντίδραση ευνοεί.

Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η δύναμη των πολλών, η δύναμη της πλειοψηφίας, η δύναμη που κρίνει το δίκιο και την δικαιοσύνη βγαίνει μέσα από την συλλογικότητα και την συμμετοχή.

Ξέρουμε ότι η συλλογική διάνοια, η λαϊκή εφευρετικότητα είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής που έχουμε στα χέρια μας απέναντι σε ένα σύστημα εχθρικό προς την κοινωνική αλλαγή.

Ένα σύστημα που πιστεύει ότι μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει τα πάντα.

Έχουμε λοιπόν άσχημα νέα για αυτούς, όσα μέσα ενημέρωσης και αν συγκεντρώνουν στα χέρια φίλων τους.

Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να αγγίξουν τα χρήματα τους.

Οι ιδέες και το πάθος των ανθρώπων να αγωνίζονται για αυτές και να τις διαδίδουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν έχει ιδιοκτήτη, ούτε χορηγούς, αλλά ανήκει σε όλους όσοι αγωνίζονται για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.

Στον κόσμο της εργασίας, στην νεολαία , στους ανθρώπους του πολιτισμού της επιστήμης και της τέχνης στους αυτοαπασχολούμενους.

Από αυτούς αντλεί την δύναμη του, αυτούς υπηρετεί.

Και αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος αναμεταδότης των ιδεών μας.

Αρκεί να τον οργανώσουμε με σχέδιο και έμπνευση.

Για αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε μαζικές και μαχητικές οργανώσεις.

Οργανώσεις στις γειτονιές , στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια.

Οργανώσεις που θα μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον χώρο ευθύνης τους, να σχεδιάζουν δράσεις και πολιτικές, να δίνουν χώρο και ευθύνη σε όλα τα μέλη.

Οργανώσεις που θα εμπνέουν την συμμετοχή και την δημιουργικότητα.

Ακριβώς γι’ αυτό σας καλώ όλους, και κάθε ένα χωριστά, φεύγοντας από την συνάντηση αυτή, να δώσετε ο καθένας τη δική του μάχη, για να γίνει πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής μας.

Η καθεμιά και ο καθένας στον χώρο του να γίνει οργανωτής, εμψυχωτής, πρωτεργάτης της οργάνωσης και της αυτοοργάνωσης κάθε πολίτη που ανησυχεί, προβληματίζεται, δεν θέλει να αποφασίζουν γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν.

Η ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιδιότητα ευθύνης και τιμής.

Μόνο με μέλη δραστήρια στην κοινωνία, που ενημερώνονται, συζητάνε και προβληματίζονται, μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε στον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Εδώ χρειάζεται όμως και εμείς από την μεριά μας να προβληματιστούμε και να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από οργανωτικά ερωτήματα.

Νομίζω ότι εύκολα θα συμφωνήσουμε στην δημιουργία ενός αριθμητικού ορίου πάνω από το οποίο η λειτουργία μιας οργάνωσης δεν καθίσταται αποτελεσματική και ουσιαστική.

Η εναλλακτική εδώ είναι η επιλογή να φτιάξουμε περισσότερες και αποτελεσματικότερες οργανώσεις παντού.

Επίσης σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα πρέπει να συμβάλουμε στην οργάνωση και την δημιουργία ενός προοδευτικού, αριστερού, λαϊκού ρεύματος.

Είτε αναφερόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε σε επιστημονικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία.

Παντού πρέπει να οργανωθεί και να ακουστεί δυνατά η φωνή της αριστεράς και των προοδευτικών ανθρώπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή.

Δεν είναι δρόμος των λίγων και των “φωτισμένων”. Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας.

Ένα κόμμα στο οποίο βλέπουν λόγο να ενταχτούν όσες και όσοι βρέθηκαν με μειωμένα κοινωνικά δικαιώματα και χωρίς κοινωνική προστασία, οι γυναίκες που υπέστησαν όλες τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνική ζωή.

Οι νέοι που αντιμετωπίζουν ένα μέλλον με χαμηλότερους μισθούς, επισφάλεια, με χαμηλότερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ένα κόμμα στο οποίο βλέπουν λόγο να ενταχθούν όσοι και όσες θέλουν να αγωνιστούν για μια κοινωνία με αλληλεγγύη, ισότητα και δημοκρατία.

Χρειαζόμαστε επομένως ένα μαζικό κόμμα με διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον.

Ένα κόμμα που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτόκολλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας, και γίνεται εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων.

Ένα κόμμα που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, ριζωμένο στην κοινωνία, στις κοινωνικές οργανώσεις, σε κάθε χώρο όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, και ταυτόχρονα ένα κόμμα που με την ψηφιακή του διάσταση και την ψηφιακή διασύνδεση των μελών του, θα ανοίξει νέους ορίζοντες τόσο στην εσωκομματική δημοκρατία, όσο και στην διαδραστική ενημέρωση και κινητοποίηση των οργανώσεών του.

Ένα κόμμα που θα μπορεί να συμπυκνώνει από την σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα τα ώριμα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας.

Για αυτό τον σκοπό, λοιπόν, σύντροφοι, φτάσαμε σήμερα εδώ και συγκροτήσαμε αυτή την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Άνθρωποι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά μέχρι τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά.

Άνθρωποι με διαφορετική αφετηρία και καταγωγή.

Άλλοι με ένα σωρό αγώνες για τη δημοκρατία στην πλάτη, και άλλοι με τα φτερά της νιότης τους.

Η γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα αλλά και οι φοιτητές που σήμερα βάζουν το σώμα τους απέναντι στα ΜΑΤ για να υπερασπιστούν τα πανεπιστήμιά τους.

Πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της εργασίας.

Πολίτες με δράση στο οικολογικό κίνημα και τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Άνθρωποι της σκέψης, της τέχνης και του μόχθου.

Γιατί τόσοι πολλοί;

Γιατί ο καθένας από εμάς κουβαλάει την προσωπική του ιστορία για να τη φέρει σήμερα εδώ, έχει το δικό του λιθαράκι να βάλει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ονειρευτεί με τον δικό του τρόπο την Αριστερά του μέλλοντός του.

Γιατί τόσο διαφορετικοί;

Γιατί όποια κι αν είναι η προέλευση, μέσα σε αυτή την αίθουσα βρίσκονται πολίτες που είναι αποφασισμένοι να μην εκχωρήσουν ούτε σπιθαμή των κοινωνικών κατακτήσεων, των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, των προοδευτικών τομών που έχουν γίνει σε αυτή τη χώρα.

Γιατί τίποτα δεν πήγε χαμένο.

Ίσως ήταν αναγκαίο να ταρακουνηθούμε, για να κινητοποιηθούμε ξανά υψώνοντας πιο δυνατή φωνή.

Ίσως χρειάστηκε να διακινδυνεύσουν τα δημοκρατικά κεκτημένα, για να τα υπερασπισθούμε πιο ενωμένοι από ποτέ.

Ίσως χρειάστηκε να παγώσουν τα όνειρά μας, για να τα ξαναζεστάνουμε, να τους δώσουμε νέα πνοή και να τα διεκδικήσουμε με περισσότερο σθένος από ποτέ.

Ίσως χρειάστηκε να νιώσουμε την επιστροφή της καταστολής, του αυταρχισμού, της βίας, για να διεκδικήσουμε περισσότερη ελευθερία, καλύτερη δημοκρατία, πληρέστερα δικαιώματα.

Όποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα : Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου.

Με πείσμα και με αγώνα.

Με την απόφασή μας να είμαστε εδώ και να είμαστε μαζί.

Με την πίστη και το όραμα της ελευθερίας, της ισότητας, της συνεργασίας της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων, της προόδου.

Θα τα καταφέρουμε!

Δείτε το video με την ομιλία στο ΣΕΦ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter