Αλεξιάδης: Αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν, 37 από τα 47 δισ. βρίσκονται «παρκαρισμένα» στην  Τράπεζα της Ελλάδος (Video)

Αλεξιάδης: Αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν, 37 από τα 47 δισ. βρίσκονται «παρκαρισμένα» στην  Τράπεζα της Ελλάδος (Video)

Να παραδεχτεί όσα κατά καιρούς έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της ΤτΕ, Δημ. Μαλλιαρόπουλος, έπειτα από ερώτηση στη Βουλή του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όπως αποκαλύπτεται από τον διάλογο που είχαν, παρά τους πανηγυρισμούς του οικονομικού επιτελείου, το ποσό των 47 δις της ΕΚΤ  δεν διατέθηκε για την ενίσχυση της αγοράς και των πολιτών, αλλά 37 δις παραμένουν «κρατημένα» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Τρ. Αλεξιάδης: «Από ό,τι έχετε πει, περίπου 47 δισ. είναι αυτά, τα οποία έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID, για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Μπορεί να είναι περισσότερα ή λιγότερα, θα μας πείτε εσείς. Καλό είναι να έχουμε μία εικόνα, πόσα από αυτά πήγαν στους μικρομεσαίους, πόσα σε πολίτες, πόσα έχουν «παρκάρει» σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Διότι, αν μιλούμε για πλεονάζουσα ρευστότητα και αυτή η πλεονάζουσα ρευστότητα, τελικά, δεν αφορά την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά και δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Δημ. Μαλλιαρόπουλος (Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος): «Ο κ. Αλεξιάδης ρώτησε για τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα. Ναι ισχύει δεν είναι κανένα μυστικό, το βγάζουμε και εμείς στους ισολογισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος, 47 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν πάρει οι τράπεζες από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα από το Ευρωσύστημα ως δάνεια. Από αυτά τα 47 δισεκατομμύρια τα 37 είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, δύο δισεκατομμύρια είναι υποχρεωτικά διαθέσιμα, το υπόλοιπο είναι ένα μαξιλάρι ρευστότητας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter