Αλέξης Τσίπρας: Δέσμευσή μας ότι θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία

Αλέξης Τσίπρας: Δέσμευσή μας ότι θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία
Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Παρασκευή όπου συνιλιλεί με πολίτες. Σάββατο 1 Απριλίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

«Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία. Αυτή είναι η δέσμευση μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών και στελεχών σε κεντρικό καφέ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε ότι «πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21η Μαΐου σημαίνει ότι θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών». Τόνισε ότι «μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στην κοινωνία δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει τέσσερα πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ισχυρό, δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς ότι «έχουν επιδοθεί σε κρεσέντο τοξικότητας και διχασμού» γιατί «θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς ότι «έχουν επιδοθεί σε κρεσέντο τοξικότητας και διχασμού» γιατί «θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη «θερμή υποδοχή» του από τους παριστάμενους, υποστήριξε ότι «ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα τους δείχνει ότι μπορεί να είμαστε 50 μέρες από την κρίσιμη κάλπη, αλλά ήδη έχει κριθεί ο συσχετισμός, η αποφασιστικότητα σας δείχνει ποιος θα κερδίσει στις 21 Μαΐου». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «σε όποια γωνιά της χώρας κι αν βρεθεί κανείς αντικρίζει μια οργή, μια αγανάκτηση, που πρέπει όμως εμείς να τη μετατρέψουμε σε πολιτικό μήνυμα αλλαγής διότι δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα που ζούμε 4 χρόνια τώρα». Τόνισε ότι η αλλαγή και η δικαιοσύνη δεν είναι ένα πολιτικό σύνθημα αλλά κοινωνική απαίτηση, σημειώνοντας ότι «αυτό που λέμε πολιτική αλλαγή δεν πρέπει να είναι μια εναλλαγή στην εξουσία, αλλά αλλαγή της ζωής μας και της καθημερινότητας μας, να ξανάρθει η ελπίδα και η προσδοκία στον κόσμο ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, ότι μπορούμε να έχουμε ένα κράτος που θα νοιάζεται για τον πολίτη, όχι εχθρικό απέναντι του».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν επιδοθεί σε κρεσέντο τοξικότητας και διχασμού, θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν θέλουν να μιλήσουμε για τις οικονομικές πολιτικές τους και τις επιλογές τους στην κρατική διοίκηση που μας οδήγησαν ως εδώ, θέλουν να μιλάμε για ζητήματα που τα εφευρίσκουν όταν δεν υπάρχουν στην ατζέντα». «Τοξικότητα και διχασμός και ψεύτικα θέματα που εφευρίσκουν», σχολίασε. Ανέφερε ειδικότερα ότι «το τελευταίο που εφηύραν ήταν μια ψηφοφορία σε μια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούσε στο ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ απέναντι στο μεταναστευτικό». Σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όλων των πολιτικών ομάδων -ακόμα και οι μισοί του ΕΛΚ-, ψήφισε την άποψη ότι οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουν είναι η χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων» και όχι αυτά που θέλει η Ακροδεξιά, όπως είπε. «Δηλαδή να χρηματοδοτούνται πολιτικές για να υπάρχουν νόμιμες δίοδοι και να μην πηγαίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μονάχα στις χώρες πρώτης υποδοχής», σημείωσε.

«Δυο φορές υποκριτής ο κ. Μητσοτάκης»

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «δημιούργησε μια εικόνα ότι αυτή η ψηφοφορία ήταν για το αν θελουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι ή όχι». Τον χαρακτήρισε «υποκριτή» και «δυο φορές υποκριτή», γιατί, «σε αυτή την ψηφοφορία οι δικοί του ευρωβουλευτές αλήθεια τι έκαναν; Απείχαν από τη διαδικασία. Αν ήταν τόσο κρίσιμη η ψηφοφορία γιατί απείχαν από τη διαδικασία;».

«Μπράβο κ. Μητσοτάκη, να τον χρηματοδοτήσουμε τον φράχτη στον Έβρο όλοι μαζί, καμία αντίρρηση», σχολίασε συνεχίζοντας, για να τονίσει: «Ποιος θα χρηματοδοτήσει όμως του δανειολήπτες που έχουν πάρει κυμαινόμενο επιτόκιο από τις τράπεζες και δεν έχουν σήμερα να πληρώσουν, ποιος θα χρηματοδοτήσει τους συνταξιούχους, ποιος θα χρηματοδοτήσει τα νοικοκυριά που χάνουν τα σπίτια τους από τα funds, ποιος θα χρηματοδοτήσει τις ΜμΕ που δεν μπορούν να πάρουν δανεισμό;». Σημείωσε ότι αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως και «το γεγονός ότι φτωχοποιηθεί πολύ μεγάλο μέρος της, ότι η περιβόητη μεσαία τάξη έχει καταντήσει να ζει με κουπόνια».

«Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «εμείς πέρα από τον περιβόητο φράχτη στον Έβρο, δεσμευόμαστε ότι θα υψώσουμε πολλούς φράχτες, θα υψώσουμε φράχτη στην αισχροκέρδεια, θα υψώσουμε φράχτη στην τραπεζική αυθαιρεσία, θα υψώσουμε φράχτη στα funds που παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων, θα υψώσουμε φράχτη στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία, αυτή είναι η δική μας δέσμευση».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό που έχει επισυμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ειδικότερα τα τελευταία δύο με την ενεργειακή κρίση, είναι μια τεράστια αναδιανομή πλούτου. Είπε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και άλλων διεθνών οργανισμών, στη χώρα μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όσοι έχουν εισόδημα έως 750 ευρώ, έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και πως «την ίδια στιγμή 15 μεγάλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ κερδοφορίας τα τελευταία 20 χρόνια, κατά μ.ο. ένα δισ. η καθεμία». Εξήγησε δηλαδή ότι «τη στιγμή που το μέσο νοικοκυριό δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς, μόνο 15 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κερδοφορία 15 δισ. αθροιστικά». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι «κάποιοι κερδίζουν αυτά που χάνουν οι πολλοί», ενώ πρόσθεσε ότι η μεγάλης αναδιανομή γίνεται μέσα από τη διατήρηση σταθερά υψηλών ΦΠΑ και ΕΦΚ σε συνθήκες υπερβολικής κρίσης πληθωρισμού. Είπε ότι σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν, όμως «στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να έχει πάνω από 4 δισ. ετησίως τουλάχιστον το ‘22 στα δημόσια έσοδα από ΦΠΑ. Αυτά τα χρήματα τα δίνει στοχευμένα σε επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλά την τιμή του ρεύματος που πουλάν οι ενεργειακές εταιρείες, υψηλά τις τιμές της βενζίνης και του σούπερ μάρκετ». Υποστήριξε ότι «αυτό ειναι το σχέδιο Μητσοτάκη». «Όπως και το σχέδιο μέσα από τις ιδωτικοποιήσεις», είπε, αναφερόμενος στη ΔΕΗ και την Υγεία.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το δεύτερο σκέλος της μεγάλης αναδιανομής πλούτου συμπληρώνεται μέσα από την υπόθεση του νέου Πτωχευτικού νόμου, «δηλαδή μέσα από την άρση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων στα funds και τις εισπρακτικές εταιρείες. Θα μας πει ότι ίσως δεν ήξερε τι ακριβώς έκανε αλλά είχε τον κ. Πάτση στην ΚΟ που έκανε ακριβώς αυτή τη δουλειά», είπε προσθέτοντας ότι και ο γιος του ήταν συντονιστής θεματικής ενότητας «Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων» στη ΝΔ. «Η ΝΔ έχει μετατραπεί σε κόμμα ΑΕ που χρωστά 400 εκατ. στις τράπεζες δανεικά και αγύριστα», σχολίασε.

«Αυτή η αδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή η αδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί άλλο να προχωρήσει η κοινωνία έτσι», «δεν γίνεται να συνεχίζεται η πολιτική των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών, η πολιτική της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους». «Δεν γίνεται η χώρα να συνεχίσει να κατρακυλά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με τους δείκτες για το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα, να είμαστε 108οι στη σειρά στον κόσμο στην ενημέρωση και μια χώρα που δεν σέβεται κανένα απόρρητο των επικοινωνιών, που το ίδιο το Μ. Μαξίμου, ο ανιψιός του πρωθυπουργού μαζί με τον πρωθυπουργό παρακολουθούν το μισό υπουργικό συμβούλιο, αρχηγούς κομμάτων, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες».

Σχολίασε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι στις 21 Μαΐου «θέλουμε να ξαναγίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δεν τρολάρουμε, λέμε την αλήθεια, αυτοί μας έλεγαν ‘μένουμε Ευρώπη’ και πήγαμε τη χώρα μίλια μακριά από τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «θα είναι μια κρίσιμη μάχη της 21ης Μαΐου διότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, είμαστε όμως πολύ αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν και να συγκρίνουν και στη σύγκριση αυτή γνωρίζουν ότι ακόμα και αν κάναμε λάθη, έχουμε κάτι αδιαμφισβήτητο, την εντιμότητα και την εμπειρία». Συνοψίζοντας σε μια φράση αυτό που θα συμβεί, όπως, είπε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τόνισε: «πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21η Μαΐου σημαίνει ότι θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών». Αφού πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και της μεγάλης αλαζονείας ήταν αυτές που μας έριξαν στη χρεοκοπία, σημείωσε ότι «μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στην κοινωνία δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει τέσσερα πράγματα: «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ισχυρό, δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος».

«Ο Κ. Μητσοτάκης την επομένη της 21ης Μαΐου δεν θα είναι ένοικος του Μ. Μαξίμου»

Σχολιάζοντας τη θέση «κάποιων» ότι «θα μπούμε σε περιπέτειες αν έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας», ο κ. Τσίπρας είπε πως «η απάντηση είναι ότι όσο περνούν οι μέρες και συνεδιητοποιεί ο κ. Μητσοτάκης πως ό,τι και να γίνει την επομένη της 21ης Μαΐου δεν θα είναι ένοικος του Μ. Μαξίμου, τόσο μετατρέπεται ο ίδιος σε παράγοντα αποσταθεροποίησης, γιατί προσκαλεί σε διπλές, τριπλές, τετραπλές, εκλογές μέχρι να βγει πρώτος». Τόνισε ότι λαός έχει την εμπειρία να δει το μέλλον του και απευθυνόμενους σε όλους τους πολίτες, είπε πως «είτε αριστερός, είτε δεξιός, είτε κεντρώος την αδικία κανείς δεν μπορεί να την αντέξει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter