Αλέξης Τσίπρας: Επενδύοντας στη γνώση πολεμάμε τον εθνικισμό

Αλέξης Τσίπρας: Επενδύοντας στη γνώση πολεμάμε τον εθνικισμό
Aπονομή του πρώτου βραβείου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος "Ενέργεια" του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, παρουσία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022. Πρόκειται για ένα από τα πέντε βραβεία που δίνονται μετά την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα που έλαβε από διεθνή βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πέντε διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα, ώστε να δίνονται βραβεία για την καλύτερη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία σχετικά με την ειρήνη και τις διεθνείς σχέσεις στα Βαλκάνια. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στην απονομή του πρώτου «Βραβείου Ειρήνης και Συνεργασίας των βαλκανικών χωρών», σε μεταπτυχιακή φοιτήτρια για την διπλωματική της εργασίας πάνω στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο παρευρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο θα δίνεται τα επόμενα έξι χρόνια σε πέντε πανεπιστήμια, ύστερα από την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δωρίσει τα χρήματα από τη βράβευσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών με το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «τα 35.000 ευρώ από το Βραβείο Ειρήνης δεν τα αισθάνομαι ως ιδιωτικό έπαθλο, γι’ αυτό τα αποδίδω στα πανεπιστήμια της χώρας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία της γνώσης, ειδικά στους νέους ανθρώπους, λέγοντας πως «Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το σαράκι του εθνικισμού -που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τους λαούς στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στη βαλκανική- θα πρέπει να επενδύσουμε στη γνώση, στην επιστήμη, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που θα πρέπει να δημιουργήσουν μια διαφορετική κουλτούρα. Να γνωρίζουν καλά τις υπαρκτές διαφορές μας, να καταπολεμούν τις ανύπαρκτες και να χτίζουν γέφυρες».

Αναφερόμενος στη σημερινή βράβευση είπε ότι για τον ίδιο είναι μια σημαδιακή ημέρα αφού «Ξεκινάει αυτός ο θεσμός και το βραβείο δίνεται 17η Ιουνίου. Στις 17 Ιουνίου 2018, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, βρεθήκαμε στις Πρέσπες με τον τότε Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, για να υπογράψουμε μια Συμφωνία, μετά από 30 χρόνια.

Το Βραβείο Ειρήνης που μοιραστήκαμε πέρυσι με τον Ζόραν Ζάεφ, είχε και ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 70.000 ευρώ. Δεν το αισθάνομαι ως ιδιωτικό έπαθλο. Αισθάνομαι ότι είναι εθνικό αυτό το βραβείο και ότι αυτό το έπαθλο -δεν είναι και τόσο σημαντικό χρηματικό ποσό, δεν είναι και αγροτική αποζημίωση να την έχω τόσο ανάγκη- είναι ένα ποσό το οποίο θεωρώ ότι δεν μου ανήκει.

Γι’ αυτό και σκεφτήκαμε να δημιουργηθεί αυτό το βραβείο για τη συνεργασία των λαών της βαλκανικής σε πέντε πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα για τα έξι επόμενα χρόνια, ώστε να βραβεύεται η καλύτερη διπλωματική εργασία προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών».

Αναφερόμενος τέλος στη διπλωματική που βραβεύεται με θέμα το  παράνομο Τουρκολιβυκό είπε ότι «Πρόκειται για ένα Σύμφωνο το οποίο αποτελεί μονομερή ενέργεια, παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η ρητορική από την πλευρά της γείτονος είναι μια διαρκής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Το μήνυμα λοιπόν που πρέπει να στέλνουμε είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική στην περιοχή μας αν δεν σεβαστούμε το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Μήνυμα για διάλογο και συνεργασία, αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα αποφασιστικότητας.».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter