Αλέξης Τσίπρας: Κάλεσμα για δημοκρατική πανστρατιά και σοβαρότητα

Αλέξης Τσίπρας: Κάλεσμα για δημοκρατική πανστρατιά και σοβαρότητα
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μπήκε στην αίθουσα καταχειροκρούμενος, εξήλθε με τον ίδιο τρόπο, ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, σήμανε λήξη του «πένθους», έθεσε το κόμμα σε συναγερμό μάχης και το κυριότερο στην ομιλία του χρησιμοποίησε τέσσερις φορές το ουσιαστικό «σοβαρότητα» και μία φορά την προτροπή, προς τα μέλη, να γίνουμε πιο «σοβαροί».

Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τη χθεσινή πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Επί της ουσίας, και αυτό θα πρέπει να αφορά τους αυριανούς ψηφοφόρους, ο κ. Τσίπρας έδειξε αφενός να αντιλαμβάνεται τα αίτια της εκλογικής ήττας αφετέρου διάθεση να αλλάξει πολλά στο κόμμα του.

Επιπροσθέτως του εστάλη κι ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης από τα μέλη του κορυφαίου οργάνου του κόμματος το οποίο προφανώς και πρέπει να εκληφθεί ως ελευθέρας να κάνει πράξη τις γενναίες αλλαγές που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταστεί ένα μεγάλο, σοβαρό, θεσμικό κόμμα της δημοκρατικής παράταξης που έρχεται να αποκαταστήσει την τρωθείσα από τις πολιτικές Μητσοτάκη καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Αιχμές για έλλειμμα σοβαρότητας και αμετροέπεια

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεν αρνήθηκε να ανοίξει η κουβέντα για τις ευθύνες μετά τη δεύτερη κάλπη. Αλλά, όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα ώστε να αποφευχθεί προεκλογικά η εσωστρέφεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τον όρο «αμετροέπεια» για αντιπαραθέσεις που όπως είπε «ακόμη και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν, αλλά το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

Αυτό που ζήτησε είναι να χαραχθεί «μια καθαρή γραμμή, για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας». Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει άμεσα σε όσες συνεδριάσεις του εκτελεστικού γραφείου χρειαστεί τις επόμενες ημέρες.

Οι άμεσες αλλαγές στην προεκλογική καμπάνια

Επί τάπητος όπως όλα δείχνουν θα τεθούν η διόρθωση της στρατηγικής προς την κάλπη και η αλλαγή της καμπάνιας. Η τελευταία θα επικεντρωθεί στα θετικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο πρόγραμμα του κόμματος.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρό του τη δεξιά και την πολιτική της και όχι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αποφεύγοντας τους μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν μόνο τη Δεξιά.

Μέχρι τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει ένα κάλεσμα για μια δημοκρατική πανστρατιά προκειμένου να ενισχυθεί η προοδευτική παράταξη έναντι μιας Δεξιάς που, εάν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι και ανεξέλεγκτη και εκδικητική. Παράλληλα θα διεκδικήσει κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσει και όχι να χάσει ως κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας.

Τα αίτια της ήττας

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι αιτίες της μεγάλης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρεις: η πρώτη ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την δική της ατζέντα στην προεκλογική αντιπαράθεση: την ατζέντα του φόβου αξιοποιώντας και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη μιντιακή υπεροπλία της.

Η δεύτερη, η υπεράσπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της απλής αναλογικής παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει λόγω της άρνησης των άλλων κομμάτων.

Η τρίτη αιτία είναι η εικόνα του κόμματος η οποία δεν εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις ακόμα και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης του πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, κόστισαν ακριβά.

«Δεν λέω να αλλάξουμε ούτε προς το κέντρο, ούτε προς τα αριστερά, αλλά προς τη σοβαρότητα, προς την υπευθυνότητα, προς τη συλλογικότητα», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, «Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα συντρόφων, ανθρώπων που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό».

Μήνυμα προς την οικονομική ελίτ της χώρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε και ένα μήνυμα προς την οικονομική ελίτ της χώρας που έχει στην ιδιοκτησία της τα ΜΜΕ. «Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού», είπε και συνέχισε «Μη βιάζεστε, όμως. Αυτός ο δικομματισμός, που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας από όπου εμείς τη σώσαμε, δεν θα επιστρέψει. Μη βιάζεστε. Μη βιάζεστε να χαρείτε. Και άλλες φορές θεωρήσατε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε όμως. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Τελικά η πρόταση του προεδρείου ήταν να μην πάρουν το λόγο τα μέλη της ΚΕ αλλά να αποστείλουν γραπτώς τις θέσεις τους οι οποίες θα τύχουν διαβούλευσης. Πρόταση που προφανώς παραπέμπει στην προτροπή του προέδρου για σοβαρότητα ενόψει της κάλπης και αποφυγή της εσωστρέφειας. Η πρόταση εγκρίθηκε σε ψηφοφορία διά ανατάσεως των χειρών αλλά όπως φάνηκε δεν αντιλήφθηκαν όλοι το γεγονός ότι ήταν προϊόν ανάγκης λόγω του «timing» και όχι ιδεολογική επιλογή. Για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που ζήτησε και πήρε τον λόγο, αντιτάχθηκε σε αυτήν ενώ και ο Νίκος Φίλης δεν έκρυψε τη διαφωνία του.

Διαβάστε επίσης

Αυστηρό κάλεσμα Τσίπρα για «σοβαρότητα» ενόψει δεύτερων εκλογών

Αλέξης Τσίπρας: Λήξη στο πένθος – Συναγερμός μάχης για την 25η Ιουνίου (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter