Αλέξης Τσίπρας: «Σαφής πολιτική σκοπιμότητα η υποβάθμιση του πολιτισμού»

Αλέξης Τσίπρας: «Σαφής πολιτική σκοπιμότητα η υποβάθμιση του πολιτισμού»

Την εκτίμησή του ότι δεν είναι τυχαία η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και ότι αυτή εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που αφορά και τα επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως όμως το μέλλον των μεταλυκειακών σπουδών στην Ελλάδα, εξέφρασε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εδώ υπάρχει ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την επιλογή να μένουν χιλιάδες μαθητές εκτός των ΑΕΙ, πάρα πολλές σχολές να φυτοζωούν γιατί τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να περάσουν σε αυτές και να πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε κάποιες ιδιωτικές σχολές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχολιάζοντας την απόφαση-εμπαιγμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα πτυχία των δραματικών σχολών, την ίδια ώρα που… αναβαθμίζονται οι αστυνομικές σχολές.

«Έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξισώνει προς τα κάτω τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε να ωθήσει κάποιες από τις ιδιωτικές σχολές σε αυτή τη φάμπρικα της συνεργασίας με τα κολέγια του εξωτερικού. Προφανής ο λόγος και σαφής η πολιτική σκοπιμότητα», συμπλήρωσε ο ίδιος και συνέχισε επισημαίνοντας:

«Από τη μία είναι το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των σπουδών και η αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μία ευθεία επίθεση στους ανθρώπους του πολιτισμού, που δεν έχουν υποστεί και λίγα τα τελευταία χρόνια», σχολίασε και τόνισε: «Μας αφορά διπλά αυτή η εξέλιξη».

Τέλος, ο Αλέξη Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποσύρει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επανέλθει τουλάχιστον σε επίπεδο ΤΕ- ανώτερης εκπαίδευσης το πτυχίο από όλες τις καλλιτεχνικές σχολές και ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για το πώς μπορεί να αναμορφωθεί το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει μία διαβάθμιση που θα αντιστοιχεί και στο επίπεδο των σπουδών και στην σημασία των παραστατικών τεχνών.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Κώστας Κεχαγιόγλου, σημείωσε πως οι καλλιτέχνες ξαφνιάστηκαν από ένα ΠΔ το οποίο ήρθε παραμονές των γιορτών και το όποιο επιφέρει σημαντική υποτίμηση των σπουδών και των διπλωμάτων.

«Σε συμβολικό, ουσιαστικό και τυπικό επίπεδο πρόκειται για μία προσβολή των ανθρώπων οι οποίοι σπουδάζουν σε αυτές τις σχολές, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από αυτές τις σχολές και οι οποίες εδώ και σαράντα χρόνια είναι ο κορμός της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Διότι όλοι αυτοί με την κατάταξη σε ΔΕ χαρακτηρίζονται ως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε και συμπλήρωσε, «γι’ αυτό και έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Την Παρασκευή είχαμε μια μεγάλη κινητοποίηση των σπουδαστών, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς. Χθες Τρίτη αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είχαμε ξανά κινητοποίηση ογκωδέστατη παρά το γεγονός ότι λείπει ο κόσμος λόγω των γιορτών και αυτές τις ημέρες είναι το πικ της δικής μας σεζόν».

 

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών: «Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει… τίποτα»

Ο Μητσοτάκης αναβαθμίζει τις αστυνομικές σχολές, ενώ υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter