Αλέξης Τσίπρας: «Να φύγουν για να τελειώσει η παρακμή»

Αλέξης Τσίπρας: «Να φύγουν για να τελειώσει η παρακμή»

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμανε εκλογικό συναγερμό με στόχο τη νίκη στις επόμενες εκλογές και την ανάδειξη μιας προοδευτικής πλειοψηφίας.

Κομβική για την περίφημη «φυγή προς τα εμπρός» είναι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η σημερινή ημέρα με τη λήξη και της προγραμματικής συνδιάσκεψης του κόμματος.

Πολλώ δε μάλλον όταν ο ίδιος εκτιμά και το λέει και δημόσια ότι «η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου», ότι «οι εκλογές είναι το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνεται η επικοινωνιακή μηχανή της ΝΔ» και ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το «800/35» πρέπει να είναι η αρχή

Από εδώ και στο εξής δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν με δεδομένο ότι η ηγετική ομάδα στην Κουμουνδούρου εδώ και πολύ καιρό επιχειρεί να φτιάξει ατζέντα που θα απευθύνεται και στο ποσοστό εκείνο του κόσμου που δεν ξέρει σήμερα τι θα ψηφίσει. Η διαφορά είναι ότι η ΝΔ επιχειρεί να ενσωματώσει αυτό τον κόσμο αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν, όχι χωρίς λόγο, το ρήμα «μετασχηματίσουν».

Σε απλά ελληνικά, ο πρόεδρος και η ηγετική ομάδα του κόμματος έφτιαξαν το πλαίσιο, η προγραμματική συνδιάσκεψη αυτό το τριήμερο έβαλε και την επίσημη σφραγίδα του και όποιος θέλει «οπίσω μου ελθείν».

Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι μπορεί η ταμπέλα του προγράμματος να μπήκε και να είναι το περίφημο «800/35», δηλαδή το ύψος του κατώτατου μισθού και το πιλοτικό 35ωρο, αλλά δεν σταματάνε εκεί, γιατί «μόνο αυτό δεν φτάνει».

Υπάρχουν αρκετοί που ζητούν από το κόμμα «να σπάσει αυγά», να αναφερθεί δηλαδή σε ζητήματα που «καίνε», όπως για παράδειγμα η Fraport και το Ελληνικό που προκάλεσαν αρκετή εσωστρέφεια ή τα εθνικά.

Ειδικά για τα τελευταία η σκέψη είναι να ζητηθεί από την ηγεσία να διοργανωθεί ένα ειδικό θεματικό φόρουμ στο οποίο το κόμμα θα εξηγήσει με σαφήνεια και θα τοποθετηθεί για μείζονα θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, το ενεργειακό στη ΝΑ Μεσόγειο και η διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων.

Η σκέψη είναι πως ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του ή πίσω από διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του. Αλλωστε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «βγήκε από το καβούκι του» στα εθνικά παρήγαγε πολιτική και κρίσιμο εθνικό κεφάλαιο, όπως η συμφωνία των Πρεσπών ή η συνέχιση της πολιτικής των διμερών και τριμερών επαφών με (φιλικά) κράτη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Το επίδικο, όπως σημειώνουν κάποιοι, για όλα τα θέματα είναι αν η επόμενη ημέρα θα γίνει κοινωνική υπόθεση ή μέρος της κομματικής εσωστρέφειας.

«Να στραφούμε απέναντι στον αντίπαλο»

Για όλα τα παραπάνω ο Αλ.Τσίπρας ήταν κάτι παραπάνω από σαφής στην ομιλία του την Παρασκευή στην έναρξη της προγραμματικής συνδιάσκεψης στο Κατράκειο Θέατρο.

«Να στρέψουμε το κόμμα απέναντι στον αντίπαλο όχι στον εαυτό του» είπε χαρακτηριστικά. «Να σκεφτούμε και να πράξουμε έξω από τον μικρόκοσμο της οθόνης, της τεχνητής εσωστρέφειας» ήταν το σαφές μήνυμα σε όσους εντός κόμματος αναπαράγουν τα επιχειρήματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Οι αναφορές του ήταν έναν τόνο παραπάνω από τις προηγούμενες. Ζήτησε «ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στον λαό, στραμμένο στον αντίπαλο, όχι στον εαυτό του. Σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό, όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο». Ζήτησε απ’ όλους να φυλάνε «σαν κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία αλλά και την ενότητα στη βούληση και τη δράση».

Είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «απέτυχε και πρέπει να φύγει», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του είναι έτοιμος να επιστρέψει «τη δικαιοσύνη στην εργασία, την οικονομία, την κοινωνία, τη ζωή». Και το κυριότερο είπε ότι «η προεκλογική περίοδος ξεκινά με τη συμπλήρωση δύο χρόνων κυβέρνησης ΝΔ» και ότι η μοναδική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να νικήσει για να αλλάξει τη χώρα και να δώσει ξανά προοπτική. Όχι απλώς να αυξήσει το ποσοστό του, αλλά να νικήσει, γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση και θα αποτραπούν οι διπλές κάλπες.

Εχει σημασία, λένε συνεργάτες του, ότι ο πρόεδρος τοποθετεί τον πήχη των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, σε μια νίκη που θα επιτρέψει τη διακυβέρνηση της χώρας από τις προοδευτικές δυνάμεις χωρίς να χρειαστεί επαναληπτική προσφυγή στην κάλπη.

Για τον Αλ. Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά που «δεν φοβήθηκε την ευθύνη, η Αριστερά που κυβέρνησε, η Αριστερά που νίκησε την αυταρχική Δεξιά και σήμερα μπορεί και πάλι να κερδίσει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη και αλαζονική Δεξιά που έχει γνωρίσει ο τόπος».

Όπως είπε την Παρασκευή: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί πριν δημιουργήσει και άλλα ερείπια. Πρέπει να φύγει άμεσα. Οσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Η παρακμή που αναβίωσε μέσα σε δύο χρόνια πρέπει να τελειώσει». Και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «είναι το όπλο για μια σύγχρονη, προοδευτική και δίκαιη χώρα που ανήκει όχι κατ’ όνομα αλλά στην πράξη στον πυρήνα της Ευρώπης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter