Αλέξης Τσίπρας: Ο πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς στην Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς στην Ελλάδα
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015

Αναμφίβολα η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ρίχνει την αυλαία σε έναν πολύ μεγάλο ιστορικό κύκλο, ένα βασικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι το μεγαλύτερο. Ο Αλ. Τσίπρας που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον χώρο της Αριστεράς, σε ηλικία μόλις 34 ετών. Μάλιστα, στις δηλώσεις του από το Ζάππειο, άνοιξε, ταυτόχρονα, τον δρόμο για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Επί της ουσίας η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού, σημαίνει πως η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντελώς διαφορετική…

Δείτε επίσης: Παραίτηση Τσίπρα: Ανοίγουμε έναν νέο ιστορικό κύκλο – Άμεση προτεραιότητα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ο Αλέξης Τσίπρας, 49 ετών σήμερα, έχοντας μια διαδρομή που τον χαρακτηρίζει από τολμηρές πολιτικές αποφάσεις και περισσότερο από αποφασιστικότητα στο να αναλαμβάνει τις ευθύνες του ως ηγέτη, αποχωρεί και θέτει τον εαυτό του στην κρίση των συναγωνιστών και των συλλογικών οργάνων, ύστερα από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023. Θεωρώντας ότι έχει κλείσει ένας κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και την απαρχή μιας νέας εποχής ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στις συλλογικές αποφάσεις.

Ήταν Φεβρουάριος του 2008, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγόταν στο πρόεδρος του ΣΥΝ και σε ηλικία μόλις 33 χρονών εγγραφόταν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό ως ο πιο νέος σε ηλικία επικεφαλής πολιτικού κόμματος μετά το 1974.

Το 2004 εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή και στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, και ένα χρόνο αργότερα ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, τον πρότεινε ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων για να σφραγίσει έκτοτε πολιτικά με την παρουσία του στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και στη συνέχεια να αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας και να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ελλάδα από το χώρο της Αριστεράς.

Το κόμμα του 3,26% (2007) κατάφερε να γίνει ο μεγάλος αριστερός πόλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, σε δύσκολες εποχές και για τη χώρα και για την Αριστερά, ύστερα και από εσωκομματικές συγκρούσεις, ακολούθησε ανοδική πορεία για να φτάσει το 2015 να διεκδικήσει και να κατακτήσει την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και αναλαμβάνει να κυβερνήσει την Ελλάδα στη δυσκολότερη μεταπολεμική της περίοδο. Με τα δύο μνημόνια των κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου να έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει τη χώρα και με τα ταμεία άδεια, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνουν μέσα από αμέτρητες δυσκολίες, με την τρόικα και το ΔΝΤ να αρνούνται οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο να βγάλουν τη χώρα από την κρίση αλλά και να παραδώσουν τα ταμεία γεμάτα με 57 δισ. ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας κατάφερε επίσης να υπογράψει την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις τησ Αγκυρας στη Βόρεια Μακεδονία.

Τώρα, ανοίγει μια νέα σελίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ με την απόφασή του να προτείνει νέα ηγεσία από τα μέλη του κόμματος χωρίς ο ίδιος να θέσει υποψηφιότητα αλλά να διαφυλάξει με τη στάση του την ενότητα του χώρου και να δείξει ότι η μάχιμη στάση δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με αξιώματα και καρέκλες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter