Αλέξης Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα

Αλέξης Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα

Έμφαση στην ανάγκη συγκρότησης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του κατά τη διάρκεια συζήτησης στο διήμερο συνέδριο με τίτλο Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές που διωργανώνει το Ινστιτούτο ΕΝΑ.

«Μετά τις εκλογές θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. «Ακόμη κι αν είχα την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα διάλεγα μια κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες». Υπενθύμισε δε, ότι η χρεοκοπία της χώρας, το 2009, ήρθε με αυτοδύναμη κυβέρνηση και υπογράμμισε πως «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι βάζει μπροστά τα πρόσωπα και αναρωτήθηκε: «Το πρόβλημα δεν είναι οι πολιτικές Μητσοτάκη; Εμείς βάζουμε μπροστά την αλλαγή πολιτικής και πρόσθεσε: Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει».

«Να αφήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία να εκφραστεί. Έχω τη βεβαιότητα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό, σημείωσε για να προσθέσει: Δεν δίνω μεγάλη σημασία στις κορώνες που ακούγονται προεκλογικά, σημασία έχει πού θέλουμε να πάμε τη χώρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις κρίση στις τράπεζες ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι γίνεται κάτι που δεν είναι ηθικά ορθό και δίκαιο. «Οι τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην κρίση, είναι όμως τα ελληνικά νοικοκυριά. Το μέσο νοικοκυριό απειλείται καθώς οι δόσεις έχουν εκτοξευθεί σε συνθήκες πληθωριστικής πίεσης», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, ο κ. Τσίπρας μίλησε για γενικευμένη αντίδραση στις επιλογές Μακρόν, που ακολουθεί μια οικονομική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες. «Στη Γαλλία βλέπουμε μια αντίδραση που έχει παράδοση αγώνων και κατακτήσεων», πρόσθεσε.

«Εμείς καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα το 2016. Είχαμε προφανώς πολιτικό κόστος, αλλά αν στον πυρήνα της πολιτικής σου είναι η δικαιοσύνη, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Οι μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε να γίνονται υπέρ των πολλών, έχουν ένα θετικό πρόσημο», είπε αναφερόμενος στο άρθρο του γαλλικού Le Point, που προ ημερών τον κατονόμαζε ως μεταρρυθμιστή και συμπλήρωσε ότι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο έχουν γίνει από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και πήγαν τη χώρα μπροστά, σημείωσε. «Αντιθέτως, η Δεξιά στον τόπο μας έχει βαφτίσει τις αντιμεταρρυθμίσεις ως «μεταρρυθμίσεις». Παράδειγμα ο νέος πτωχευτικός κώδικας ή αλλαγές Χατζηδάκη στα εργασιακά. Αυτά είναι αντιμεταρρυθμίσεις, τόνισε. Οι έννοιες Αριστερά και μεταρρυθμίσεις είναι συνυφασμένες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις 6 προτεραιότητες που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη.

«Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης και Ανάταξης. Ανασυγκρότηση του κράτος και στήριξη της κοινωνίας, τόνισε, μιλώντας για Δικαιοσύνη παντού. Χρειαζόμαστε περισσότερη Δημοκρατία, λιγότερο κομματικό κράτος και λογοδοσία. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να τα πετύχει» ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση τόνισε πως δύο μεγάλες τομές, είναι οι ενεργειακές κοινότητες και η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας: Εκλογική ετοιμότητα «με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση και την πολιτική αλλαγή»

Αλέξης Τσίπρας: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter