Αλέξης Τσίπρας: Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου διεκδικούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς

Αλέξης Τσίπρας: Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου διεκδικούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς

Την πεποίθησή του ότι το στοίχημα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η η ανατροπή των συσχετισμών που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

«Διεκδικούμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, να καλύψουμε τη διαφορά, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν στην κάλπη της 21ης του Μάη. Διότι αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ δυσάρεστο, επαναλαμβάνω, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κοινωνία και για τη Δημοκρατία. Θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη και αλαζονική διακυβέρνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα έχουμε μια διακυβέρνηση απλά, θα έχουμε ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και αλαζονικό και αυτό είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι υπάρχει νεοφιλελεύθερο σχέδιο Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της «γαλάζιας» παράταξης, κ. Πνευματικού. «Η ΝΔ έχει ένα πρόγραμμα. Στο πρόγραμμά της λέει πράγματα τα οποία δεν θα κάνει, ακριβώς διότι έχει καταθέσει δυο μήνες πριν, στο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Το Μεσοπρόθεσμο είναι για μια τριετία. Άρα, πιάνει το μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας. Και στο οποίο Μεσοπρόθεσμο δεν έχει δηλώσει σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Και υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν λέει και τα οποία ετοιμάζεται να κάνει. Διότι θα σας θυμίσω ότι στον προϋπολογισμό του 2020, λίγο πριν έρθει η πανδημία, μας είχε πει στη Βουλή προετοιμάζοντας τη συγχώνευση, τη σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα σε τρία μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Μας είχε πει, “θα ανατριχιάσετε με αυτά που θα κάνω στην Υγεία”» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Δεν τα έκανε, διότι μεσολάβησε η πανδημία. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα δημόσια νοσοκομεία και αν χρειαστεί και διαλογή ασθενών, όπως το είπε ο κ. Πνευματικός. Διότι όταν δεν θα έχεις δαπάνες ως δημόσιο νοσοκομείο και θα σου έρχεται ένας ασθενής ο οποίος είναι 55 χρονών και έχει προσδόκιμο ζωής και ένας ο οποίος είναι 75 και δεν έχει, θα αναγκαστείς να διαλέξεις, να δώσεις την ακριβή θεραπεία σε έναν από τους δύο.».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στοχοποίησης των υποψήφιων βπυλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ροδόπη και το κρεσέντο μισαλλοδοξίας και πατριδοκαπηλείας στο οποίο έχει επιδοθεί η Νέα Δημοκρατία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας σ’ ένα ευαίσθητο θέμα εθνικό. Λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά. Λέει ψέματα. Και είναι πολύ κρίσιμο κάποιος που ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και θέλει να ξανακερδίσει τις εκλογές, να είναι και τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να διαχειριστεί ευαίσθητα εθνικά θέματα, να λέει ψέματα και να θέλει να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική αρένα, τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία θα τα βρει μπροστά του, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός, την επόμενη μέρα θα τα βρει μπροστά του, είτε είμαι εγώ είτε είναι αυτός.».

«Θέλω να θυμίσω ότι η κ. Μπακογιάννη, η αδερφή του κ. Μητσοτάκη, που πήγε στη Θράκη προκειμένου να εκβιάσει τη μειονότητα τη μουσουλμανική λέγοντας ότι ”αν δεν ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία, θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια”. Κι αυτό ήταν ένα μήνυμα όχι μόνο στη μειονότητα, αλλά και σε κάθε κοινωνική ομάδα που ενδεχομένως να έχει άλλη άποψη την άλλη μέρα από την άποψη του καθεστώτος. Γιατί καθεστώς θέλουν να επιβάλλουν, κομματικό και οικογενειακό. Η κ. Μπακογιάννη το 2012 κατέβηκε στις εθνικές εκλογές, το θυμάστε; Πόσο πήρε πανελλαδικά, 2%;» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την ενημέρωσή του επί του θέματος.

«Τρεις μέρες, την Τρίτη μετά τις εκλογές, μου στέλνει έναν φάκελο στον οποίο εμπεριέχεται ένα απόρρητο σημείο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στο οποίο γίνεται αναφορά εκτενής για όλους τους υποψηφίους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν θέλω να επεκταθώ και να δώσω περισσότερες πληροφορίες, γιατί θα ανοίξουν κι άλλα θέματα. Και μου το στέλνει αυτό χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο, μέσω του κ. Γεραπετρίτη, στον διευθυντή του Γραφείου μου. Χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο. Μου το στέλνει αυτό χωρίς να ζητήσει, όπως έκανα εγώ επανειλημμένως ως πρωθυπουργός στον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το έκανε αυτό. Μου στέλνει ένα χαρτί άκρως απόρρητο. Και δυο εβδομάδες μετά, αποσπασματικές πληροφορίες απ’ αυτό το χαρτί που μου έστειλε, δημοσιεύονται, αποσπασματικές, όπως βολεύει το αφήγημα, σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατέληξε σημειώνοντας πως «μπαίνουμε σε μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Σ’ αυτή τη νέα φάση η χώρα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική διπλωματία πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά. Διότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος: τώρα που η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της ακόμα περισσότερο στην περιοχή, η θετική ευρωτουρκική ατζέντα να προχωρήσει και η θετική ατζέντα του διεθνούς παράγοντα με την Τουρκία να προχωρήσει, χωρίς η Ελλάδα να μπορέσει να βάλει τους δικούς της όρους σ’ αυτή την ατζέντα. Άρα, είμαστε υπέρ του διαλόγου, είμαστε υπέρ της θετικής ατζέντας και των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, είμαστε υπέρ της προοπτικής της επίλυσης της διαφοράς μας της σημαντικής για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο στο Δικαστήριο της Χάγης, όμως πρέπει να βάλουμε κάποιες κόκκινες γραμμές. Κι αυτές οι κόκκινες γραμμές έχουν να κάνουν κυρίως με δύο θέματα: Με την ακεραιότητα την εδαφική της πατρίδας μας. Είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορούμε να συζητάμε για γκρίζες ζώνες. Και με το δικαίωμα της χώρας και την υποχρέωσή της να προστατεύει αυτή την εδαφική ακεραιότητα, δηλαδή να προστατεύει τα νησιά της. Αυτά τα δύο απαράβατα στοιχεία πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε μια προσπάθεια να κινηθούμε στο πλαίσιο της διπλωματίας στην κατεύθυνση εκείνη για την καλύτερη δυνατή προοπτική επίλυσης των διαφορών μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter