Αλίκη Καζούρη: Να φέρουμε διαφορετικούς θεατές κοντά στο σύγχρονο χορό

Αλίκη Καζούρη: Να φέρουμε διαφορετικούς θεατές κοντά στο σύγχρονο χορό

Η Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Χορευτές» παρουσιάζει από 3 έως 11 Μαΐου 2022 στις 21:00 (εκτός από 9/5) την παράσταση «Distortion» στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ. Μιλώντας με την χορεύτρια και  χορογράφο Αλίκη Καζούρη  βρεθήκαμε σε ένα σύμπαν όπου τα γεγονότα δεν έχουν πάντα λογική ακολουθία. Βαίνουν παράλληλα, αποκλίνουν στιγμιαία, ακολουθούν διαφορετικές πορείες και ενίοτε διασταυρώνονται.

Το «Distortion» έχει ως στόχο να ακολουθήσει ένα δρόμο που αλλάζει ασταμάτητα κατεύθυνση, επιχειρώντας να φτάσει σε έναν προορισμό που ολοένα και απομακρύνεται, ακολουθώντας μια ύπαρξη που αδιάκοπα αλλοιώνεται, ένα συνεχές, αποτελούμενο από στιγμιαίες παραμορφώσεις.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα μιας χορευτικής παράστασης με θέμα την παραμόρφωση;

Η ιδέα ξεκίνησε από τον συνθέτη της παράστασης Στάθη Ιωάννου με αφορμή τη χρήση του distortion στα μουσικά όργανα, ως εργαλείο αλλαγής του ήχου και εξελίχθηκε μέσα από τις συζητήσεις μας για την παραμόρφωση του λόγου και των νοημάτων, της εικόνας και φυσικά της κίνησης.

Από την παραδρομή της σκέψης έως τη σιωπή, κατά ποιο τρόπο παραμορφώνεται η έννοια της πραγματικότητας αλλά και του ίδιου μας του εαυτού;

Το έργο είναι χορογραφικό άρα η κάθε παραμόρφωση έχει σωματικότητα και μπορεί να προκύψει με αφορμή τη μουσική, την απότομη αλλαγή της ψυχικής διάθεσης, μιαν απρόσμενη παρέμβαση του φωτός ή μια λέξη. Μια μικρή παραλλαγή στην εκτέλεση μιας κίνησης μπορεί να αλλάξει τελείως το νόημα της σκηνής που νόμιζες ότι είχε μια γραμμική ομαλή εξέλιξη. Η αφήγηση συνεχώς αλλάζει δρόμο και κανείς δεν επιχειρεί να προβλέψει πώς θα καταλήξει.

Ποια η θέση της παραμόρφωσης στην καθημερινότητά μας;

Αν ανακατέψεις τις λέξεις μέσα σε μια πρόταση, αν μετακινήσεις ένα σημείο στίξης, αν κρύψεις από την κοινή θέα ένα μέρος μιας εικόνας, αν τσαλακώσεις ένα χαρτί ή πιέσεις ένα κονσερβοκούτι, αλλάζεις τη μορφή, το νόημα, αποκτάς ένα εργαλείο χειρισμού, προπαγάνδας, αλλάζεις την καταγραφή της ιστορίας, επεμβαίνεις στην αντίληψη των πραγμάτων και των εννοιών απλώς παραμορφώνοντάς τα λιγότερο ή περισσότερο, χωρίς απαραίτητα με αρνητικό τρόπο. Παραμόρφωση είναι και η ωραιοποίηση!

Ποιοι οι στόχοι σας μέσω αυτής της παράστασης;

Πέρα από την ανάγκη μας να επανέλθουμε σε μια κανονική χορευτική ζωή ύστερα από την υποχρεωτική απουσία, με αυτό το έργο θελήσαμε να επικοινωνήσουμε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση στο χτίσιμο μιας παράστασης, να φέρουμε διαφορετικούς θεατές κοντά στο σύγχρονο χορό, να τους προβληματίσουμε αλλά και να τους κάνουμε να γελάσουν, να δημιουργήσουμε απορίες και αναρωτήσεις.

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

Το πρώτο μέλημα είναι να ταξιδέψουμε την παράσταση αυτή στην Ελλάδα, τον επόμενο χειμώνα, μια περίοδο που σχεδόν τίποτα χορευτικό δεν συμβαίνει σε άλλες πόλεις και να ξαναρχίσουμε τα ταξίδια της ομάδας στην Ευρώπη, που τόσο πολύ τα έχουμε στερηθεί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter