All that may bleed: Έξι σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή

All that may bleed: Έξι σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή

6 -16 Μαΐου | 21:30| Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Aναγνωστήριο Βαλλιάνειου κτιρίου (Πανεπιστημίου 32) | Κατάλληλο για θεατές 18+

Στην οδό Πανεπιστημίου, στο ιστορικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, έντεκα Αθηναίες βουτούν στο σύμπαν του Σοφοκλή. Είναι όλες τους ερασιτέχνες ηθοποιοί από τα εργαστήρια της Στέγης για ενήλικες άνω των 65 ετών και, με τις οδηγίες του Σουηδού σκηνοθέτη και εικαστικού Markus Öhrn, σχηματίζουν μια ανορθόδοξη γυναικεία μπάντα.

Από 6 έως 16 Μαΐου, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 –Athens, έντεκα Αθηναίες, υπό την καθοδήγηση του Σουηδού σκηνοθέτη και εικαστικού Μάρκους Ερν, σχηματίζουν μια μπάντα και βουτoύν στο έργο του Σοφοκλή παρουσιάζοντάς το μέσα από μια σειρά σκοτεινών και ατμοσφαιρικών θεατρικών installations στο Aναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 32). Φέρνοντας στο επίκεντρο της σκηνής αυτό που συνήθως κρύβεται, το μακάβριο και το γκροτέσκο των τραγωδιών, πλησιάζουν τα έργα με άξονα το σώμα των ηρώων: Το σώμα που βιώνει την ιστορία και ισοπεδώνεται από αυτήν, πεδίο ακραίας βίας. Το σώμα του άρχοντα και του αδύνατου. Το σώμα του στρατιώτη. Τα σώμα του φιλόσοφου και του επαναστάτη.

Στο Βαλλιάνειο κτίριο, μέρος της Νεοκλασικής Τριλογίας της πόλεως των Αθηνών (Ακαδημία – Πανεπιστήμιο – Εθνική Βιβλιοθήκη) που σχεδίασε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν υπό την επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, το Aναγνωστήριο μετατρέπεται σε μια αλλόκοτη αρένα για έξι διαφορετικές περφόρμανς και video installations. Οι θεατές στέκουν περιμετρικά, ανάμεσα στους επιβλητικούς ιωνικούς κίονες, κάτω από τη γυάλινη οροφή. Κι ένας γυναικείος Χορός δίνει υπόσταση στις οριακές στιγμές των τραγικών ηρώων του Σοφοκλή: του Αίαντα, της Αντιγόνης,της Ηλέκτρας, του Ηρακλή, του Οιδίποδα, του Φιλοκτήτη…

Απροσδόκητες επιλογές σε σχέση με το έργο του Σοφοκλή μάς κάνουν να αναρωτηθούμε για τη σχέση μας με την τραγωδία σήμερα. Τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό σε ό,τι αφορά την παρουσίαση του αρχαίου δράματος; Πώς μπορούν έντεκα γυναίκες, μη επαγγελματίες ηθοποιοί, να αφεθούν σε μια ακραία εκφραστικότητα με όχημα αυτές τις ιστορίες; Τι σώζεται μέσα σε αυτά τα έργα από την ωμή, αιματοβαμμένη διάσταση του λαϊκού μύθου;

«…Να κόψω το κεφάλι μου, τα πόδια μου,

κομμάτια να κοπώ, να λυτρωθώ από τη φρίκη

της προσδοκίας…»

(Φιλοκτήτης, 1206)

Συντελεστές

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Markus Öhrn

Δραματουργία: Ευθύμης Θέου

Κοστούμια, Μάσκες & Γλυπτά: TildaLovell

Σχεδιασμός Ήχου & Φωτισμών: DamianoBagli

Βίντεο: JakobÖhrman

Βοηθός Βίντεο: Natasja Loutchko

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Εκτέλεση Παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης

Βοηθός Παραγωγής: Ζωή Μουσχή

Με τις: Σουζάνα Αρκουλή, Ντέπυ Ασλανίδου, Διάνα Ζαχαριάδη, Γιούλη Ζαχαρίου, Άντζελα Ιορδανέσκου, Αφροδίτη Καπάλα, Σάντυ Καραΐσκου, Μάρω Καραμάνη, Μαριαγγέλα Κατσικαλή, Λένα Παμπούκη, Κατερίνα Τριβιζά

Ανάθεση & Παραγωγή: Onassis Culture/FFF

Σε συνεργασία με: INSTITUTET (Σουηδία)

Με την υποστήριξη του Σουηδικού Συμβουλίου Τεχνών

Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

Ευχαριστούμε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για την παραχώρηση του χώρου για την κατασκευή των μασκών και των κοστουμιών, και τους Έλλη Αποστολάκη, Αλέξανδρο Γαρνάβο και Άρτεμη Σγούρου για την πολύτιμη συνεργασία στη δημιουργία τους.

Για την παραχώρηση των αποσπασμάτων των μεταφράσεων ευχαριστούμε:

τις εκδόσεις Παπαδήμας, για τον Αίαντα, σε μετάφραση Παναγή Λορεντζάτου (επιμ. Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος),

τον Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο, για την Αντιγόνη,

τις εκδόσεις Καστανιώτη, για την Ηλέκτρα, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά,

τις εκδόσεις Bibliothèque, για τον Οιδίποδα Τύραννο, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη,

τον Κώστα Βαλάκα και την Ελένη Παπάζογλου, για τις Τραχίνιες,

τον Γιώργο Μπλάνα και τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, για τον Φιλοκτήτη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Δευτέρα 7 Μαΐου | 19:00 | Στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά

Συζήτηση του κοινού με τους: MarkusÖhrn, Σκηνοθέτης – Γκέλυ Καλαμπάκα, Βοηθός σκηνοθέτη – Γιάννη Λεοντάρη, Σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τις έντεκα συμμετέχουσες ερασιτέχνες ηθοποιούς

Συντονισμός: Ευθύμης Θέου, Ηθοποιός/Δραματουργός

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μάρκους Ερν παρουσίασε για πρώτη φορά δουλειά του στην Ελλάδα το 2015, στο πλαίσιο του 2ου Fast Forward Festival της Στέγης, και πιο συγκεκριμένα στο εκτός Στέγης πρότζεκτ X Apartments (21-24 Μαΐου), σε καλλιτεχνική επιμέλεια των Κάτια Αρφαρά & Anna Mülter. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ αυτού, 15 καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιούργησαν site-specific εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις ειδικά σχεδιασμένες για ιδιωτικούς χώρους (σπίτια και διαμερίσματα), στο κέντρο της Αθήνας, με τη συνεργασία των ενοίκων τους. Ο Μάρκους Ερν σχεδίασε μια εγκατάσταση/παρέμβαση σε ένα διαμέρισμα στον Κολωνό.

Οι έντεκα γυναίκες που συμμετέχουν στο All that may bleed, τη φετινή παραγωγή του Μάρκους Ερν, επιλέγηκαν μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες άνω των 65 ετών που πραγματοποιούνται για 6η συνεχή χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Με σήμα κατατεθέν τον στίχο του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι «δεν έχω ούτε μία άσπρη τρίχα στην καρδιά μου», έμπειροι εκπαιδευτές μυούν τους συμμετέχοντες σε πρωτότυπες εικαστικές αλλά και χορογραφικές/κινησιολογικές δραστηριότητες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια 65+ παίρνουν μέρος σε παράσταση της Στέγης. Μας έχουν προσκαλέσει στην παράσταση χορού τους με τίτλο Tanz Heimer, στην εικαστική τους έκθεση, καθώς και στα αποτελέσματα των εργαστηρίων θεάτρου, φωτογραφίας, κινηματογράφου και φωνής όπου συμμετείχαν. Από το 2012 δίνουμε την αφορμή σε ανθρώπους άνω των 65 ετών για νέα ταξίδια· ανθρώπους με τους οποίους δημιουργούμε δεσμούς, πραγματικούς δεσμούς, πιστεύοντας στη δύναμή τους για νέες εκκινήσεις. Όπως μοιράζονται οι ίδιοι, μαζί μας γέμισαν δημιουργικά τη ζωή τους, βρήκαν την έξοδο από τη δίνη της αδράνειας, πειραματίστηκαν με το καινούριο, τόλμησαν, εκτέθηκαν, μας παρουσίασαν με περηφάνια τα έργα τους, έκαναν φίλους.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Δυνατότητα προκράτησης θέσεων στο infotickets@sgt.gr

Τα δελτία εισόδου θα διανέμονται 1 ώρα πριν την έναρξη στον χώρο της εκδήλωσης.

*Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και των video installations οι θεατές θα στέκονται όρθιοι. Η διάρκεια είναι περίπου 45 λεπτά.

Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει στον πυρήνα της ύπαρξής της την Αθήνα. Από τις 2 έως τις 16 Μαΐου μας καλεί να ανακαλύψουμε το 5ο Onassis Fast Forward Festival Athens. Από το Μουσείο της Ακρόπολης έως το Εθνικό Θέατρο, από τη Διπλάρειο Σχολή έως την Ίριδα, από το Αναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έως μια παλιά κατοικία στη Δεριγνύ, από τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής (Παλαιό Χημείο) έως το Πεδίον του Άρεως και τους χώρους της Στέγης, το Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens, με αναθέσεις, διεθνείς συμπαραγωγές και παγκόσμιες πρεμιέρες, ανιχνεύει τις ρωγμές του χρόνου στα όρια του μύθου και της μαρτυρίας, της εμπειρίας και της φαντασίας.

Καλλιτέχνες και ερευνητές από διάφορα μέρη ανά τον κόσμο διερευνούν τον καθοριστικό ρόλο της αρχαιολογίας στην κατασκευή των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη διαλεκτική σχέση της με την πολιτιστική κληρονομιά.

Στο FFF5 συμμετέχουν: Kader Attia, Matthew Barney, Ali Cherri, Chto Delat (Tsaplya Olga Egorova, Nina Gasteva, Nikolay Oleynikov, Dmitry Vilensky), Hikaru Fujii, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Iceland Dance Company (Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson), Anton Kats, Ragnar Kjartansson, Μέντη Μέγα, Leonardo Moreira, Rabih Mroué, Markus Öhrn, Walid Raad, Ho Rui An, Rayyane Tabet, Mark Teh, Ho Tzu Nyen, Akram Zaatari, Robert Zhao Renhui κ.ά.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά Γενική Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου Γενική Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Πιτούλη Γενικός Συντονισμός & Έρευνα: Μαρίνα Τρουπή Συντονισμός Συζητήσεων και Εργαστηρίων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου, Μαρίνα Τρουπή Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου, Ειρηλένα Τσάμη, Γιώργος Λιναρδάκης, Κωστής Λεβάντης

Σημείωμα Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση

Το Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens διεκδικεί την έκπληξη στην πόλη που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Δημιουργεί πεδία πειραματισμού για τους καλλιτέχνες και τους πολίτες, για να καταλάβουμε όσα μας συνδέουν και όσα μας χωρίζουν, για να δημιουργήσουμε παρά να προσδιορίσουμε μια κοινή επικράτεια, για να πυροδοτήσουμε συζητήσεις γύρω από το τι σημαίνει να ζει κανείς σήμερα σε πόλεις τραυματισμένες, ανήσυχες και, γι’ αυτό, ζωντανές. Το Onassis Fast Forward Festival 5 είναι εδώ για να διεγείρει την περιέργεια και να άρει την άρνηση για ό,τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, μέσα μας, γύρω μας.

Ένα φεστιβάλ τοπικό, γι’ αυτό και παγκόσμιο, εντοπισμένο και οικουμενικό. Ένα φεστιβάλ που θέλει να συνομιλήσει όχι μόνο με τον χώρο, αλλά κυρίως με την κατάσταση, συμπυκνώνοντας τον χρόνο και τον τόπο, βασισμένο στα ίδια τα υλικά της πόλης, που δεν είναι άλλα από τα διανύσματα της ζωής των ανθρώπων της. Έτσι, κυκλοφορεί στον δημόσιο και τον κοινωνικό χώρο, καταλαμβάνει κτίρια, επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενό τους.

Η Αθήνα των πολυκατοικιών και των νεοκλασικών, της Ιστορίας και της αρχαιολογίας, της μνήμης και του παρόντος, του ματαιωμένου μεγαλείου και της παραπλανητικής νοσταλγίας, η Αθήνα των διαστρωματώσεων και των στρωματογραφικών κενών, με τα δικά της ίχνη βίας και καταστροφών, με τις δικές της ιστορικές ασυμφωνίες, αποκαλύπτεται.

Αναθέσεις, διεθνείς συμπαραγωγές και παγκόσμιες πρεμιέρες συνδέουν πρόσωπα και οργανισμούς, συγκεντρώνοντας στο κέντρο της πόλης εκείνους που θέλουν να αναρωτηθούν, αλλά κυρίως όσους η τυχαιότητα, και όχι η πρόθεση, τους φέρει κοντά σε όσα θα συμβούν.

Καλλιτέχνες του κόσμου, με αφετηρία τους τη Βηρυτό, το Βερολίνο, την ΚουάλαΛουμπούρ, το Παρίσι, το Ρέικιαβικ, το Σάο Πάολο, τη Σιγκαπούρη, τη Στοκχόλμη και το Τόκυο –σε συνεργασία με Έλληνες καλλιτέχνες, ερευνητές και κατοίκους– ανασκάπτουν και επαναπροσδιορίζουν το αρχαίο και πρόσφατο παρελθόν της Αθήνας, έτσι όπως αυτό ψιθυρίζει ή κραυγάζει στο παρόν.

Σημείωμα Κάτιας Αρφαρά, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Θεάτρου & Χορού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Σε μια χρονική περίοδο πολιτιστικού ιμπεριαλισμού και νεοαποικιακής ρητορικής, το 5ο FFF διερευνά το πεδίο μιας διευρυμένης αρχαιολογίας, που αμφισβητεί επιστημονικές βεβαιότητες και ιστορικές γραμμικότητες. Μέσα από επιτόπια και αρχειακή έρευνα, επιστημονική μεθοδολογία, επαναδράσεις και επανοικειοποιήσεις του αρχαίου και πρόσφατου παρελθόντος της Αθήνας, οι καλλιτέχνες αρθρώνουν έναν κριτικό στοχασμό πάνω στα μνημεία, τα τέχνεργα και τα κατάλοιπα. Αναθέσεις, συμπαραγωγές και επιτόπιες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε δημόσιους οργανισμούς και ανοιχτούς χώρους της πόλης ανιχνεύουν τον σημαίνοντα ρόλο της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαμόρφωση εθνικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων και, κατά συνέπεια, στην ερμηνεία της ιστορίας.

Με την εκταφή λανθανουσών αφηγήσεων, το φετινό φεστιβάλ μεταμορφώνεται σε παλίμψηστο, αποκαλύπτοντας τις χρονικές και χωρικές διαστάσεις των υλικών τεκμηρίων και τις πολλαπλές «αλήθειες» τους. Πώς μπορεί η τέχνη να διατηρήσει μια κριτική θέση απέναντι σε ρητορικές που στιγματίζουν το δημόσιο χώρο; Πώς μπορεί ένα καλλιτεχνικό έργο να αμφισβητήσει την αυταρχική κληρονομιά της δημόσιας μνήμης; Μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε έννοιες όπως η πολιτιστική κληρονομιά σε μια πόλη σαν την Αθήνα, όπου τα κατάλοιπα του παρελθόντος θεωρούνται ως τα φυσικά τεκμήρια της αδιάλειπτης συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού;

Με ένα δεκαπενθήμερο πρόγραμμα εγκαταστάσεων, περφόρμανς, εκθέσεων, προβολών, εργαστηρίων και δημόσιων διαλόγων, το φεστιβάλ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δυναμικό κοινό πεδίο ή, όπως το έθεσε ο ÉdouardGlissant, έναν ανοιχτό χώρο «ποιητικής αναγκαιότητας» όπου παράγονται συνεχώς σχέσεις μεταξύ των ιδεών και των φαντασιακών του ενός μέρους και των αντίστοιχων ενός άλλου.

Πληροφορίες

Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens

Εντός & Εκτός Στέγης

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Αναγνωστήριο Βαλλιάνειου κτιρίου (Πανεπιστημίου 32)

6 – 16 Μαΐου 2018

Κατάλληλο για θεατές 18+

Παραστάσεις:

Κυριακή 6 Μαΐου: Ηλέκτρα

Τρίτη 8 Μαΐου: Φιλοκτήτης

Πέμπτη 10 Μαΐου: Αίας

Σάββατο 12 Μαΐου: Τραχίνιες

Δευτέρα 14 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος

Τετάρτη 16 Μαΐου: Αντιγόνη

Video Installation:

Δευτέρα 7 Μαΐου: Ηλέκτρα

Τετάρτη 9 Μαΐου: Φιλοκτήτης

Παρασκευή 11 Μαΐου: Αίας

Κυριακή 13 Μαΐου: Τραχίνιες

Τρίτη 15 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter