Άλλα τον συμβουλεύει ο επικεφαλής των συμβούλων του και άλλα λέει ο Μητσοτάκης

Άλλα τον συμβουλεύει ο επικεφαλής των συμβούλων του και άλλα λέει ο Μητσοτάκης

Αποστάσεις από την ταύτιση της ιθαγένειας με την εθνότητα πήρε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου των Συμβούλων του προέδρου της ΝΔ, Γ. Γεραπετρίτης. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου απάντησε με νηφαλιότητα στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, προβάλλοντας τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών. Ο Κ. Δουζίνας παρενέβη εξηγώντας τη διαφορά των όρων nationality και citizenship. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο όρος nationality ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος, ενώ ο όρος citizenship αφορά τον πολιτικό δεσμό.

Τη στιγμή εκείνη, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Γι’ αυτό εγώ ποτέ δεν έχω αναφερθεί σε αυτό», προκαλώντας την έκπληξη των δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν τη στιχομυθία, μιας και όλοι έχουν ακούσει επανειλημμένως τον Κυρ. Μητσοτάκη να συγχέει τον όρο nationality με την εθνότητα και όχι με την ιθαγένεια. Τη γραμμή αυτή αναπαρήγαγε και ο εισηγητής της ΝΔ και σκιώδης ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τον όρο citizenship ως πιο «καθαρό».

Διευκρινίσεις

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου των Συμβούλων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε προκειμένου να επαναλάβει τη θέση του.

«Να το επαναλάβω για να γίνω ξεκάθαρος» είπε και πρόσθεσε: «Συμφωνώ με τον κ. Δουζίνα ότι υπάρχει σοβαρότατη διαφορά λαού και έθνους. Συμφωνώ επίσης ότι κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ nationality και citizenship. Ανεξαρτήτως αν θα έπρεπε να υπάρχει ο όρος nationality ή citizenship, εμένα αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη είναι ότι το nationality δεν είναι Βορειομακεδονικό. Ότιδήποτε και να ήταν nationality ή citizenship. Ό,τι θέλετε πείτε μου, εμένα με νοιάζει όμως ότι αυτοί θα αποκαλούνται Μακεδόνες».

Εν συνεχεία, αντιλαμβανόμενος ίσως τη διαφοροποίηση του από την επίσημη γραμμή της ΝΔ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέφερε ότι ο όρος nationality είναι έννοια γένους και περιλαμβάνει τα πάντα, ενώ το citizenship -κατά τον κ. Γεραπετρίτη- περιλαμβάνει μόνο αυτό που ονομάζεται υπηκοότητα και ιθαγένεια. «Οπότε, εν δυνάμει, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το citizenship είναι πιο στενό για να μην μπλέξουμε» διευκρίνισε προσεκτικά και συμπλήρωσε: «Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει -ανεξαρτήτως των όρων nationality ή citizenship- είναι να είναι βορειομακεδονική».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter