Αλλαγές στα Κύπελλα Ευρώπης 2018/19

Αλλαγές στα Κύπελλα Ευρώπης 2018/19

 Ένα νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για την διεξαγωγή των προκριματικών σε Champions League και UEFA Europa League από το 2018/19. Πρόκειται για εξέλιξη, όχι για επανάσταση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFΑ.

Οι κύριες αλλαγές αφορούν σε τρεις τομείς: την λίστα συμμετοχής, τον συντελεστή των συλλόγων και τη διανομή εσόδων. Ο πρώτος αφορά κυρίως την συμμετοχή των τεσσάρων πρώτων ομάδων από τις τέσσερις κορυφαίες ομοσπονδίες, καθως στον συντελεστή συλλόγων αφαιρείται αυτός της χώρας, εκτός και εάν της ομάδας είναι χαμηλότερος από το 20% της ομοσπονδίας, ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά και στις δύο διοργανώσεις.

Όπως είναι γνωστό, είκοσι έξι ομάδες αποκτούν απευθείας είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των νικητών του Champions League και του Europa League, αφήνοντας έξι διαθέσιμες θέσεις.

Κάθε ομάδα που αποκλείεται στα προκριματικά του Champions League, έχει μια δεύτερη ευκαιρία στο Europa League. Δεκαεπτά ομάδες έχουν δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στους ομίλους του Europa League, με δέκα ομάδες να μετακινούνται απευθείας από τα play-off του Champions League.

Champions League

Στο Champions League 2018/19, απευθείας στους ομίλους θα είναι η κάτοχοι Champions League και Europa League, οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες από τα πρωταθλήματα της Ισπανίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Ιταλίας, οι δύο καλύτερες από Γαλλία, Ρωσία (5η και 6η στην βαθμολογία) και οι πρωταθλητές των ομοσπονδιών από την 7η έως την 10η: Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία.

Εάν η κάτοχος του Champions League, προκρίθηκε στους ομίλους και μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος, η κενή θέση θα καλυφθεί από τους πρωταθλητές της ομοσπονδίας που είναι στην 11η θέση (Τσεχία). Εάν η κάτοχος του Europa League έχει προκριθεί στους ομίλους μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος, η κενή θέση θα συμπληρωθεί από την τρίτη ομάδα της ομοσπονδίας που βρίσκεται στην πέμπτη θέση (Γαλλία). Μια χώρα μπορεί να έχει μέχρι πέντε ομάδες στους ομίλους.

Προκριματικά: Εδώ υπάρχουν δύο μονοπάτια: αυτό των πρωταθλητών και των πρωταθλημάτων. Οι ομάδες εισέρχονται σύμφωνα με τη λίστα που καταρτίζεται από τους συντελεστές της UEFA στο τέλος του 2016/17.

Πρωταθλητές (4 θέσεις για ομίλους): αποτελείται από τους πρωταθλητές των ομοσπονδιών που βρίσκονται στην 11η θέση και κάτω, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και περιλαμβάνει τώρα έναν προκαταρκτικό γύρο καθώς και τρεις προκριματικούς γύρους και ένα γύρο play-off

Προκριματικός γύρος: Εισέρχονται τέσσερις ομάδες

Πρώτος προκριματικός γύρος: 33 ομάδες εισέρχονται πλέον του νικητή του προκριματικού γύρου

Δεύτερος γύρος προκριματικών: Εισέρχονται τρεις ομάδες και οι 17 που προκρίθηκαν

Τρίτος προκριματικός γύρος: Εισέρχονται δύο ομάδες και οι δέκα νικητές του προκριματικού γύρου

Play-off: Εισέρχονται δύο ομάδες και οι έξι που προκρίθηκαν

Όλες οι ομάδες που έχουν αποκλειστεί στο μονοπάτι των πρωταθλητών μεταξύ του προκριματικού γύρου και του τρίτου προκριματικού γύρου θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αγωνιστούν στο Europa League. Οι ομάδες που έχουν αποκλειστεί στα play-off εισέρχονται απευθείας στους ομίλους του Europa League.

Πρωταθλήματα (2 θέσεις ομίλους): Στην διαδρομή συμμετέχουν οι τρίτες ομάδες των ομοσπονδιών που κατέχουν την πέμπτη και την έκτη θέση και οι δεύτερες των ομοσπονδιών από την την έβδομη έως την 15η θέση (Ελλάδα). Υπάρχουν τρεις γύροι:

Δεύτερος γύρος προκριματικών: Εισέρχονται έξι ομάδες

Τρίτος προκριματικός γύρος: Εισάγονται πέντε ομάδες και τρείς δεύτεροι προκριματικοί νικητές

Play-off: Τέσσερις νικήτριες του τρίτου γύρου

Όλες οι ομάδες που έχουν αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο θα έχουν τη δεύτερη ευκαιρία να αγωνιστούν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Οι ομάδες που έχουν αποκλειστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο και play-off εισέρχονται απευθείας στους ομίλους του Europa League.

Europa League

Τώρα υπάρχουν 17 ομάδες με αυτόματη είσοδο στους ομίλους, σύμφωνα με την κατάταξη στο τέλος του 2016/17.

Για το 2018/19, θα προκρίνονται απευθείας δύο ομάδες από τις ομοσπονδίες που κατατάχθηκαν από 1η έως 5η: Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία. Μία ομάδα από τις ομοσπονδίες 6η έως 12η θέση: Ρωσία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία, Τσεχία, Ελβετία. Δέκα ομάδες εισέρχονται επίσης στους ομίλους απευθείας από το Champions League: έξι ομάδες που έχουν αποκλειστεί από το μονοπάτι των πρωταθλημάτων (τρίτος προκριματικός γύρος και play-offs) και τέσσερις ομάδες έχουν αποκλειστεί στα play-off των πρωταθλητών.

Πρωταθλητές (8 θέσεις):

Δεύτερος γύρος προκριματικών: 20 ομάδες που αποκλείστηκαν από τον προκαταρκτικό γύρο του Champions League και τον πρώτο γύρο προκριματικών

Τρίτος προκριματικός γύρος: Δέκα ομάδες που αποκλείστηκαν στον δεύτερο γύρο προκριματικών του Champions League και δέκα νικητές από τον δεύτερο γύρο προκριματικών του UEFA Europa League

Play- Off: Έξι ομάδες έχουν αποκλείστηκαν στο τρίτο προκριματικό του Champions League και δέκα νικητές από τον τρίτο προκριματικό του Europa League

Στον προκαταρκτικό γύρο μέσω των πρωταθλημάτων (13 θέσεις)

Πρώτος προκριματικός γύρος: 86 ομάδες εισέρχονται και οι οκτώ νικητές του προκριματικού γύρου

Δεύτερος γύρος προκριματικών: Εισέρχονται 27 ομάδες και 47 πρώτοι νικητές του προκριματικού γύρου

Τρίτος προκριματικός γύρος: Εισέρχονται 15 ομάδες (συμπεριλαμβανομένων των τριών ομάδων που έχουν αποκλειστεί από το Champions League στο δεύτερο προκριματικό γύρο) και οι 37 νικητές του δευτερολέπτου

Play-off: 26 νικήτριες του τρίτου προκριματικού

Να σημειωθεί ότι το Champions League 2018/19 θα ξεικινήσει την διαδρομή του 26 Ιουνίου 2018 και θα την ολοκληρώσει με τον τελικό την 1η Ιουνίου στο Estadio Metropolitano στη Μαδρίτη, ενώ το Europa League θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου 2018 με τον τελικό να γίνεται στις 28 Μαίου 2019 στο Olympic Stadium, στο Μπακού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter