Αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Δυο εκπλήξεις, αναφορικά με τον κατά "Κλεισθένη" εκλογικό νόμο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις υποψηφιότητες και κατάρτιση συνδυασμών, επεφύλασσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης. 

Προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ότι θα γίνουν αλλαγές, με επίκεντρο αφ΄ενός την εκλογική των προέδρων κοινοτήτων και αφ΄ετέρου την αύξηση του ορίου, ως προς τον αριθμό δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στα ψηφοδέλτια.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή ρύθμιση με τη οποία ο πρόεδρος κοινότητας θα εκλέγεται μεταξύ των πρωτευσάντων υποψηφίων των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών (και όχι με ορισμό από τους επικεφαλής των συνδυασμών όπως γινόταν μέχρι σήμερα).

Επίσης, με άλλη ρύθμιση θα ορίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών (και περιφερειακών) συμβούλων θα είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε συμβουλίου , με δυνατότητα προσαύξησής τους κατά 50%.

Στον «Κλεισθένη» οριζόταν ότι ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και τριάντα τοις εκατό (30%).

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.