Αλλαγές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς καταψηφίζει την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία

Αλλαγές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς καταψηφίζει την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία

Αλλαγές στα άρθρο 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κυβέρνηση αλλιώς θα καταψηφίσει τη Συμφωνία.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, (του λεγόμενο πρωινού καφέ) με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, στην εισήγησή του, να καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Το σκεπτικό του προέδρου του κόμματος είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δις ευρώ σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας, όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Belharra, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ, στην Κουμουνδούρου λένε ότι δεν θα φέρνανε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία «που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ…».

«Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία», καταλήγουν, «με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία. Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter