Αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση με νέο σκληρό lockdown κι επιφυλάξεις από τους ειδικούς για τα σχολεία

Αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση με νέο σκληρό lockdown κι επιφυλάξεις από τους ειδικούς για τα σχολεία

Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει με τις αποφάσεις της πως συνεχίζει να βαδίζει στο βλέποντας και κάνοντας θέτοντας ξανά τη χώρα σε σκληρό lockdown την ώρα που διέρρεαν πως προσανατολίζονταν ακόμα και άνοιγμα του λιανεμπορίου σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση, επέλεξε νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα, με τους ειδικούς ωστόσο να συνεχίζουν να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το πρόωρο αυτό άνοιγμα 

Για σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων. Η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό πως θα γίνονται στοχευμένα τεστ για κορονοϊό σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ στο τραπέζι είναι το σενάριο για κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μικρότερων μαθητών με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού, κυρίως μεταξύ των γονέων.

Ωστόσο, οι προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκουν ανησυχούν και πάλι τους ειδικούς οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως αν δεν μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού, δεν είναι τίποτα σίγουρο. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλου ο οποίος μιλώντας την Κυριακή στο ΣΚΑΙ υποστήριξε πως πρέπει να «παγώσει» η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση.

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος. «Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας ο οποίος υποστήριξε πως οι αποφάσεις που θα λάβει η επιτροπή θα βασίζονται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

«Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter