Αλλαγή κατεύθυνσης, αλλαγή υποδείγματος

Αλλαγή κατεύθυνσης, αλλαγή υποδείγματος
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Από την πρώτη µέρα της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη τον παρακολουθούµε να κάνει συνεχώς µικρά και µεγάλα «δώρα» στους πολύ ισχυρούς φίλους του. Τρία χρόνια µετά, σε µια περίοδο που αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια τα αποτελέσµατα αυτής της πολιτικής, οι συγκριτικοί δείκτες σε σχέση µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι δυστυχώς δραµατικοί για την Ελλάδα.

Η µεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι και οι µισθωτοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αντιµέτωποι µε την πληθωριστική κρίση και την ενεργειακή φτώχεια. Στην Ελλάδα ο γενικός πληθωρισµός είναι µεσοσταθµικά µεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο, ενώ ο ενεργειακός πληθωρισµός είναι κατά πολύ υψηλότερος, αντιστοίχως.

Ιδεοληψία; Παράδοση στα συµφέροντα; Αµηχανία λήψης αποφάσεων; Ο,τι κι αν συµβαίνει, το αποτέλεσµα είναι ένα: τη στιγµή που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες µειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιµα, η Ελλάδα βάσει της κατάταξης των τιµών έχει πιο ακριβά καύσιµα από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερµανία. Είµαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας, ενώ τα εισοδήµατα των πολιτών δεν είναι ανάλογα των πολιτών κρατών όπως η Φινλανδία, η Γαλλία ή η Γερµανία.

Τι µπορεί σήµερα να γίνει: υπάρχουν οι απλές και καθαρές προτάσεις και λύσεις που έχουµε θέσει δηµόσια ως αξιωµατική αντιπολίτευση µε σκοπό την ελάφρυνση του φορτίου των πολιτών, όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, η µείωση του ΦΠΑ στα καύσιµα και τα είδη πρώτης ανάγκης και η αναπροσαρµογή του κατώτατου µισθού.

Ο χειµώνας των πολιτών θα είναι δύσκολος. Υπάρχει σοβαρό έλλειµµα προετοιµασίας και όσο προχωράµε προς τον χειµώνα θα το πληρώσουµε ακριβά. ∆εν υπάρχει καµιά προετοιµασία. Αποδείχτηκε περίτρανα µε τη συµφωνία υπουργείου Ανάπτυξης – σουπερµάρκετ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εντείνει την αντιπολιτευτική του πίεση στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, που εξανεµίζει το εισόδηµα των πιο αδύναµων συµπολιτών. Ας δούµε ως καλές πρακτικές πώς αντιµετωπίζουν την ενεργειακή κρίση και φτώχεια στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τι µέτρα λαµβάνουν στις κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης.

Εάν αυτά τα προβλήµατα δεν αντιµετωπιστούν άµεσα µε µέτρα, θα διογκωθούν. Τα µεγαλύτερα προβλήµατα είναι µπροστά µας και µεγάλο µέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει φτάσει στα όριά του, ενώ οι οικονοµικά πιο αδύναµοι συµπολίτες µας έχουν ήδη εξαντληθεί.

Είναι η ώρα να δείξουµε στους προοδευτικούς πολίτες και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό ότι αυτά που προτείνουµε τα εννοούµε και µπορούµε να τα εφαρµόσουµε. Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, η κοινωνία αλλαγή παραδείγµατος. Η ανάγκη για µια προοδευτική κυβέρνηση γίνεται ορατή σε όλο και πιο πολλούς πολίτες µε κάθε µέρα που περνάει. Στο χέρι µας –στο χέρι των προοδευτικών πολιτών– είναι να παλέψουµε γι’ αυτήν τη µεγάλη αλλαγή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter