Αλλάζει ο νόμος για τον αιγιαλό, θα επιτραπούν ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους

Αλλάζει ο νόμος για τον αιγιαλό, θα επιτραπούν ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους

Στην απλούστευση του θεσμικού πλαισίου για τον αιγιαλό στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου από το περιφερειακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

 Σύμφωνα με την κυρία Παπανάτσιου,, ο νόμος 2971/2001 «περί αιγιαλού και παραλίας» είχε ούτως ή άλλως από την ψήφιση του πολλά προβλήματα αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

«Σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και στο οποίο έχουμε λάβει υπόψη τα αιτήματα των τοπικών και άλλων φορέων», τόνισε. Σημείωσε δε ότι η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο του αιγιαλού που κινούνται και στις δύο αυτές κατευθύνσεις, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.

Η απόλυτη απαγόρευση, τόνισε η κ. Παπανάτσιου, έχει ως αποτέλεσμα την ανομία. Για αυτό θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια. Οπως είπε, «θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο αυστηρό με την έννοια ότι θα εφαρμόζεται».

Επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική για τις παραλίες.

Ήδη το καλοκαίρι που πέρασε κάναμε πιλοτικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο νομό Χαλκιδικής έγιναν δέκα τρεις (13) ηλεκτρονικές δημοπρασίες με πλήρη επιτυχία, με διαφάνεια και με διασφάλιση τόσο των συμφερόντων του δημοσίου αλλά και των συμμετεχόντων σε αυτές, σημείωσε η κ. Παπανάτσιου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter