Ρότσα: «Αλλάζει ο ρους της ιστορίας του Παναθηναϊκού»

Ρότσα: «Αλλάζει ο ρους της ιστορίας του Παναθηναϊκού»

Ο Ελληνοαργεντίνος τεχνικός μιλάει στο Documento για τον προπονητή – ηγέτη του «τριφυλλιού» και για την προοπτική της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν τρέχει στον μαραθώνιο της Σούπερ Λίγκας 1 με σπασμένα τα φρένα, έφτασε στο έξι στα έξι και βρίσκεται μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» με την απόδοση, τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι τους έχουν στείλει μήνυμα ότι φέτος επιστρέφουν δριμύτεροι και θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Η απόλυτη επίδοση στην ιστορία του Παναθηναϊκού σημειώθηκε την περίοδο 1994-95. Με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο του έκανε εκρηκτικό ξεκίνημα με εννέα νίκες στα εννέα πρώτα ματς του πρωταθλήματος. Φέτος οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα επιχειρήσουν να ισοφαρίσουν την επίδοση της «αρμάδας» του Ρότσα με τα εμπόδια να είναι στα… μέτρα τους: σήμερα υποδέχονται τον Αστέρα Τρίπολης, την 8η αγωνιστική αγωνίζονται στη Λαμία με την τοπική ομάδα και την 9η αγωνιστική φιλοξενούν τον Αρη που μέχρι τώρα έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Προς το παρόν ο Παναθηναϊκός κρατάει τη συγκομιδή των 18 πόντων, με την ΑΕΚ να τον ακολουθεί στην κούρσα του τίτλου με δώδεκα βαθμούς.

«Στον Παναθηναϊκό δημιουργείται μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί για τα επόμενα χρόνια στο πρωτάθλημα. Δεν περίμενα ότι θα είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο κορυφής στη φετινή σεζόν, πίστευα ότι θα κάνει πορεία πρωταθλητισμού σε ένα δύο χρόνια. Ωστόσο εκμεταλλεύτηκε κάποιες συγκυρίες, έβγαλε τα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού της στο χορτάρι και το έξι στα έξι είναι απόλυτα δίκαιο και φυσιολογικό βάσει των εμφανίσεων» δηλώνει στο Documento o Ρότσα, ο οποίος έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον «αρχιτέκτονα» της ομάδας του «τριφυλλιού» Ιβάν Γιοβάνοβιτς. «Χτίζει ένα σύνολο που έχει το μέταλλο του πρωταθλητή κι αυτό είχε φανεί από το δεύτερο μέρος της περσινής σεζόν. Η δουλειά του μιλάει από μόνη της και ο Παναθηναϊκός πρέπει να στηρίξει και να κρατήσει τον προπονητή του για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα μόνο θετικά πράγματα μπορεί να δώσει στην ομάδα, που τα τελευταία χρόνια πέρασε δύσκολες καταστάσεις».

Και ήρθε λοιπόν ο Γιοβάνοβιτς και τα άλλαξε όλα…

Ξεκάθαρα ο Γιοβάνοβιτς είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του «τριφυλλιού» αυτή την περίοδο. Για τον Παναθηναϊκό είναι αδιανόητο ότι έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα 13 ολόκληρα χρόνια. Δεν μπορώ να το πιστέψω.

Αυτό που παρουσιάζει η ομάδα είναι έργο του προπονητή της;

Ναι, αυτό που βλέπουμε στο γήπεδο είναι έργο του προπονητή. Από κει και πέρα όμως σε μια ομάδα υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που δουλεύουν αθόρυβα για να βοηθούν τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές. Επιπλέον ο Παναθηναϊκός έχει μια σταθερή διοίκηση που έχει τακτοποιημένα τα οικονομικά ζητήματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Για να κάνει πρωταθλητισμό μια ομάδα πρέπει να προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι μόνο στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Ακούγεται απλό, αλλά δυστυχώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι. Συνοψίζοντας, ο Παναθηναϊκός έχει προπονητήηγέτη, οι ποδοσφαιριστές εκτελούν το πλάνο του και η διοίκηση προσφέρει ηρεμία στα εκτός γηπέδου. Ολα αυτά… φαίνονται στο γήπεδο.

Τι συμβουλή θα έδινες στον Γιοβάνοβιτς ως παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ως προπονητής του Παναθηναϊκού που έχει κατακτήσει τίτλους με την ομάδα;

Καμία. Εχει όλο το πακέτο και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό ξανά στην κορυφή. Είμαι 100% σίγουρος ότι θα διαχειριστεί με επιτυχία τις φουρτούνες που θα έρθουν, γιατί η ομάδα θα βρεθεί μπροστά και σε αποτυχίες στο πρωτάθλημα. Ο Ιβάν ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του και είναι ψημένος και για τα δύσκολα.

Το δείχνει και με τη γενικότερη συμπεριφορά και στάση του.

Σωστά. Είναι λογικός σε ό,τι λέει και στις δηλώσεις του δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Είναι ρεαλιστής, δεν ασχολείται με τη διαιτησία και αναλύει τα παιχνίδια έτσι ακριβώς όπως τα έχουμε παρακολουθήσει από την τηλεόραση ως φίλαθλοι. Η συνολική του παρουσία είναι ό,τι καλύτερο έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τι θα δώσει στους «πράσινους» η μεγάλη νίκη στο ντέρμπι της Τούμπας επί του ΠΑΟΚ;

Τέτοιες νίκες δίνουν αυτοπεποίθηση και πίστη στην ομάδα. Πίστη ότι είναι ικανή να κερδίσει τον πιο δύσκολο αντίπαλο ακόμη και όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή. Για μένα δεν παίζει κανένα ρόλο ότι ο ΠΑΟΚ δεν βρίσκεται στα καλύτερά του. Ο ΠΑΟΚ είναι ΠΑΟΚ. Και τώρα που έχει προβλήματα είναι σκληρός, δυνατός και δύσκολος αντίπαλος. Και ειδικά μες στην Τούμπα πρέπει να κάνεις κατάθεση ψυχής για να περάσεις με νίκη. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη νίκη θα δώσει ώθηση στην ομάδα. Με τέτοια «τρίποντα» η ομάδα χτίζει ψυχολογία νικητή και δηλώνει «είμαι εδώ» για τον τίτλο.

Το πρωτάθλημα θα κριθεί στα ντέρμπι;

Όλες οι νίκες δίνουν τρεις βαθμούς και ο τίτλος συνήθως κρίνεται στα παιχνίδια με τους μικρούς. Με τους μεγάλους και να έρθει μια ήττα δεν είναι καταστροφή. Αν όμως γκελάρεις με τον μικρό, χάνεις περισσότερα από τρεις βαθμούς. Χάνεις την ηρεμία σου και η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια μπορεί να γίνει εκρηκτική. Στα παιχνίδια με τους μικρούς μπορεί να την πατήσεις αν δεν προσέξεις, είναι παγίδες. Στα μεγάλα παιχνίδια, με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, ο ποδοσφαιριστής δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ψυχολογική προετοιμασία. Από μόνος του είναι στην… τσίτα και θέλει να δώσει το κάτι παραπάνω για να γράψει ιστορία. Τα ντέρμπι τα θυμούνται και τα συζητούν οι φίλαθλοι έπειτα από πολλά χρόνια κι αυτό είναι κίνητρο για τους παίκτες.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ δεν ξεκίνησαν καλά…

Αυτήν τη συγκυρία την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Παναθηναϊκός και βρίσκεται ήδη έξι βαθμούς μπροστά από την ΑΕΚ που είναι δεύτερη και εφτά από τον Ολυμπιακό. Το ρόστερ των πρωταθλητών έχει λαμπερά ονόματα, όμως αυτό δεν αρκεί για να κερδίζεις, όπως είδαμε στο ματς με τον Αρη. Ο Ολυμπιακός είχε κακό αγωνιστικό πρόσωπο στο ξεκίνημα, ήταν κατώτερος των περιστάσεων και έχει δρόμο μπροστά του μέχρι να βρει τα πατήματά του, μέχρι να γίνει δηλαδή ομάδα. Η ΑΕΚ θα αποκτήσει δύναμη με το νέο της γήπεδο κι αυτό φάνηκε από το παιχνίδι με τον Ιωνικό. Θέλω όμως να επισημάνω ότι τα παιχνίδια έχουν προγραμματισμένη ώρα έναρξης και δεν επιτρέπεται να έχουν 30 λεπτά καθυστέρηση. Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου θα παρακαλέσω τους φιλάθλους της ΑΕΚ να μην προκαλούν προβλήματα στη διεξαγωγή των αγώνων, είναι κρίμα καταρχήν για την ίδια τους την ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει το εντυπωσιακό ρεκόρ της δικής σου ομάδας με τις εννέα συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα;

Αγωνιστικά μπορεί να το φτάσει και πραγματικά εύχομαι να το ξεπεράσει. Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, οι ομάδες πρέπει να κυνηγούν κάθε χρόνο τις διακρίσεις. Αυτές τις γιγαντώνουν. Πρέπει να θυμόμαστε τις παλιές επιτυχίες όπως το Ουέμπλεϊ ή τις άλλες μεγάλες πορείες στην Ευρώπη, όπως αυτή της δικής μου περιόδου, ωστόσο το βλέμμα οφείλουμε να είναι στο μέλλον.

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της ομάδας σου και του Ιβάν;

Στην εποχή μου η ενδεκάδα ήταν ελληνική, καθώς μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τρεις ξένοι. Τότε είχα έναν παίκτη, τον Βαζέχα, που κανένας δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του για όσα πρόσφερε. Μπορέσαμε και κρατήσαμε πολλά καρπούζια στη μασχάλη. Ως ομοιότητα θα έλεγα πως το χτίσιμο και της δικής μου ομάδας είχε αρχίσει από την προηγούμενη σεζόν.

Τι άλλαξε φέτος στο παιχνίδι της ομάδας και είναι άκρως αποτελεσματική;

Η ομαδική δουλειά είναι που κάνει φέτος τη διαφορά στον Παναθηναϊκό. Εχει τελειώσει στο ποδόσφαιρο η εποχή που παίκτες όπως ο Μέσι, ο Ρονάλντο και ο Μπενζεμά κέρδιζαν μόνοι τους ένα παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός παίζει ομαδικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Το απολαμβάνω ως θεατής, μου αρέσει να βλέπω παιχνίδια του Παναθηναϊκού.

Από τα περσινά πλέι οφ η ομάδα έβγαζε μια σιγουριά πως είναι καλά και πατά γερά στα πόδια της.

Ναι, και συνεχίζει να διακρίνεται για τη σιγουριά της. Είναι ομάδα που δέχεται λίγες επιθέσεις, ενώ δημιουργεί και αξιοποιεί τις ευκαιρίες της. Εχει ποικιλία και ισορροπία στο παιχνίδι της, οι γραμμές είναι σφιχτές και διαθέτει έναν πολύ καλό τερματοφύλακα.

Στο «τριφύλλι» πρέπει να ανάψουν… λαμπάδα στον Αϊτόρ για την πορεία στο πρωτάθλημα;

Οχι, πιστεύω ότι είναι όλη η ομάδα που έχει κάνει το έξι στα έξι. Οταν ένας ποδοσφαιριστής παίζει στον Παναθηναϊκό δίνει το κάτι παραπάνω. Είναι ένα γρανάζι της μηχανής και όταν δουλεύει σωστά και είναι αποτελεσματικός ανεβάζει την ποιότητα του συνόλου. Ο Αϊτόρ έχει πετύχει καθοριστικά γκολ, γι’ αυτό άλλωστε τον εμπιστεύεται ο προπονητής του και ζήτησε να μείνει.

Ποιος είναι ο πιο κομβικός παίκτης στο παιχνίδι της ομάδας;

Ο τερματοφύλακας. Ο Μπρινιόλι δίνει ασφάλεια στην ομάδα, είναι σοβαρός στις κινήσεις του και οι συμπαίκτες του ξέρουν πως όταν κάτι πάει στραβά αυτός θα το διορθώσει. Ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί δύο γκολ κι αυτό είναι κλειδί για την πορεία του. Η αμυντική του λειτουργία είναι σχεδόν άψογη και σ’ αυτή συμβάλλει όλη η ενδεκάδα.

Είναι πλήρες το ρόστερ της ομάδας;

Εκτιμώ πως είναι πλήρες. Εδώ θέλω να σταθώ στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Οι ομάδες δεν μπορούν να ξοδεύουν ατέλειωτα λεφτά για μεταγραφές, πρέπει να αναδεικνύουν ταλέντα από το φυτώριό τους για να επιβιώσουν. Κάθε χρόνο ο Παναθηναϊκός πρέπει να προωθεί και να αξιοποιεί τα ταλέντα του. Για παράδειγμα από την περίπτωση του Αλεξανδρόπουλου κέρδισε πολλά.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης στον Παναθηναϊκό και γιατί; Να υποθέσουμε ο Παλάσιος;

Μου αρέσει το σύνολο της ομάδας. Πραγματικά δεν ξεχωρίζω κάποιον παίκτη. Ο Παλάσιος όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό ανησύχησα λίγο διότι σχεδόν κάθε χρόνο έπαιζε και σε άλλο κλαμπ. Δεν έμενε σε μία ομάδα κι αυτό δεν είναι θετικό για την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Στην Αθήνα προσαρμόστηκε γρήγορα, προφανώς σ’ εμάς που είμαστε από την Αργεντινή μας αρέσει ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα. Με τον Παλάσιος και τον Αϊτόρ η ομάδα έχει δύο πολύ δυνατές και ποιοτικές πτέρυγες. Και οι δύο παίζουν για το σύνολο.

Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξει στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός;

Τα ματς με τους μικρούς, που όπως προανέφερα είναι παγίδες, ενώ δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τη διακοπή του Μουντιάλ. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλες τις ομάδες και δεν θα βοηθήσει όσες έχουν βρει ρυθμό. Εκτιμώ πως ο Γιοβάνοβιτς θα βρει το αντίδοτο και γι’ αυτή την περίεργη κατάσταση.

Είσαι προπονητής στον Θεσπρωτό, μια από τις ομάδες που περιμένουν να ξεκινήσει το ταλαιπωρημένο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2.

Είναι παγκόσμιο φαινόμενο να έχει μπει ο Οκτώβριος και να μη γνωρίζουμε όλες τις ομάδες που θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας ούτε πότε θα διεξαχθεί η πρεμιέρα του. Η περσινή χρονιά τελείωσε αρχές Μαΐου. Από τότε πέρασαν πέντε μήνες και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Οι ποδοσφαιριστές έχουν καεί από την προετοιμασία και είναι μια στενάχωρη κατάσταση για όσους αγαπούν το λαοφιλέστερο σπορ. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις οφείλουν να σκέφτονται τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, που είναι επαγγελματίες και έχουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Ζουν από το ποδόσφαιρο, δεν κάνουν κάποιο χόμπι. Πραγματικά προσπαθώ να μπω στο μυαλό τους για να καταλάβω το σκεπτικό τους και δεν μπορώ. Είναι αδικία και λυπηρό αυτό που γίνεται απέναντι σε επαγγελματίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter