Αλλάζει ο χρόνος καταβολής του επιδόματος παιδιού – Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Αλλάζει ο χρόνος καταβολής του επιδόματος παιδιού – Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το νέο ενιαίο επίδομα παιδιού, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, θα χορηγείται σε έξι διμηνιαίες δόσεις. Για φέτος η πρώτη δόση του επιδόματος θα καταβληθεί τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Το επίδομα θα πληρώνεται σε διμηνιαίες δόσεις και σε σταθερές ημερομηνίες, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εισοδήματος.

Όπως είναι γνωστό, το νέο επίδομα παιδιού που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, απορροφά το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων – πολυτέκνων από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η σημαντική αύξηση του κονδυλίου για τη χορήγηση του επιδόματος, στα 910 εκατ. από 650 εκατ. πέρυσι, φέρνει αυξήσεις έως 110% για το 92% των δικαιούχων, δηλαδή για 738.000 οικογένειες από τις 804.000. Ειδικά όσον αφορά τις οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, το 46%, δηλαδή σχεδόν οι μισές, θα έχουν αυξήσεις από 14,29% έως και 42,86%.

Στον αντίποδα, 54.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων σε σύνολο 804.000, οι οποίες ανήκουν στις δύο υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, χάνουν από 1,7% έως και 32%.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για την α΄ δόση θα ληφθούν υπ’ όψιν οι περσινές φορολογικές δηλώσεις όπως και τα περσινά Α21.

Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται με βάση το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό θα συμψηφιστεί με το ποσό που θα καταβληθεί κατά τις επόμενες πληρωμές.

Το πρώτο δίμηνο του 2018 δίνεται προκαταβολή στους δικαιούχους που έλαβαν το έτος 2017 το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα τριτέκνων – πολύτεκνων, χωρίς φετινό Α21. Δηλαδή στα τέλη Μαρτίου θα δοθεί προκαταβολή σύμφωνα με τις περυσινές δηλώσεις και τους περυσινούς δικαιούχους. Με τα νέα κριτήρια ωστόσο, τα ποσά θα υπολογιστούν με βάση τα νέα κριτήρια. Για τη β΄ δόση και κάθε επόμενη δόση θα χρειαστεί, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, υποβολή νέου Α21, το οποίο από φέτος θα είναι νέου τύπου και θα υποβάλλεται με ηλεκτρονικό τρόπο, αντίστοιχο με αυτόν που εφαρμόστηκε κατά τη διαδικασία διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Η αίτηση Α21 θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής φορολογικής δήλωσης από τις 2 Ιανουαρίου κάθε έτους έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης καθώς και δήλωσης συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ και διασταύρωσης των στοιχείων. Σε περίπτωση μεταβολής της οικογενειακής του κατάστασης, ο δικαιούχος οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης.

Τρία βήματα για το επίδομα

Τα βήματα και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι:

α) Ηλεκτρονική υποβολή Ε1 για υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

β) Συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή Α21, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ.

γ) Οι αιτούντες/υπόχρεοι πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 5ετία στην Ελλάδα. Ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου και των εξαρτώμενων τέκνων του γίνεται αποκλειστικά μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 5ετίας των ιδίων ή των συζύγων ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης. Ας σημειωθεί ότι το επίδομα παιδιού χορηγείται σε παιδιά έως 18 ή 19 ετών που φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή έως 24 εάν σπουδάζουν. Ως ημέρα γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter