Αλλάζουν όλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλλάζουν όλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα αλλάζει όλα ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ με πρωταρχικό στόχο να γειώσει το κόμμα με τα μέλη και τους ψηφοφόρους του (δηλαδή με την κοινωνία) και να αντιμετωπίσει από διαφορετική πλέον αφετηρία τη διαπλοκή, που όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών αναδιπλώνεται, αφενός «χτυπώντας» τον ΣΥΡΙΖΑ και εξωραΐζοντας την καθημερινότητα των χειμαζόμενων πολιτών, αφετέρου ρίχνοντας στο πολιτικό τραπέζι εναλλακτικές –τόσο στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο όσο και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ– επιλογές.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης μπορεί να αιφνιδίασαν τα στελέχη του κόμματος, το παραδέχτηκε και ο ίδιος άλλωστε, ωστόσο δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο στη χώρα και είναι ικανές από μόνες τους να αλλάξουν ριζικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος με απλή αίτηση ακόμη και ψηφιακά

Στελέχη εκτιμούν ότι ένα μήνα μετά το τακτικό του συνέδριο, το οποίο θα λήξει στις 3 Απριλίου, όταν διεξαχθούν και οι ψηφοφορίες για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα διαφορετικό κόμμα. Ενα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, στο οποίο όποιος θέλει να εγγραφεί θα το κάνει καταθέτοντας μια απλή αίτηση είτε στην οργάνωση μελών είτε κεντρικά στο κόμμα είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα isyriza.gr και δεν θα περνάει από την κρησάρα κομματικών στελεχών ούτε θα κόβεται με συνοπτικές διαδικασίες όπως γινόταν μέχρι τώρα. Να θυμίσουμε ότι σήμερα στη Γραμματεία Οργανωτικού υπάρχουν αιτήσεις για δημιουργία νέων οργανώσεων οι οποίες παραμένουν στο συρτάρι πάνω από ένα χρόνο!

Ο λόγος που γινόταν αυτό δεν ήταν η ιδεολογική καθαρότητα, όπως θα εκτιμούσαν κάποιοι με ευκολία, αλλά ο έλεγχος της ανθρωπογεωγραφίας του συνεδρίου και κατ’ επέκταση η εκλογή από τα μέλη του κορυφαίου οργάνου του κόμματος, της Κεντρικής Επιτροπής, και από τα μέλη της τελευταίας η εκλογή προέδρου και Πολιτικής Γραμματείας.

Από όλα τα μέλη η εκλογή ηγεσίας

Τώρα ο Αλ. Τσίπρας τα αλλάζει όλα. Ο ίδιος θα εκλεγεί από τα περίπου 60.000 μέλη του κόμματος, αλλά -το κυριότερο- μαζί του θα εκλεγεί, από το ίδιο σώμα, και η νέα Κεντρική Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό εκλείπει και η όποια προσπάθεια να παραμείνει αναλλοίωτη η «τασική» ανθρωπογεωγραφία με τα λεγόμενα «χαρτάκια».

Το συνέδριο του κόμματος είναι εκείνο που θα εγκρίνει, πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης, τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή καθώς και για την προεδρία του κόμματος. Στόχος είναι όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών αλλά και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Αν μάλιστα περάσει στο συνέδριο και η πρόταση της Κίνησης Μελών για τη δημιουργία του λεγόμενου Eθνικού Συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν τα μέλη της ΚΕ, της κοινοβουλευτικής ομάδας και οι ευρωβουλευτές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ένα κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων με τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποιητική βάση.

Τα μέλη θα προτείνουν και βουλευτές

Μάλιστα η πρόταση Τσίπρα δεν σταματά εδώ αλλά δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το συνέδριο αλλά και για τις δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και για το εθνικό συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, θα αποφασίζουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση των τοπικών ψηφοδελτίων για τις εθνικές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να προτείνουν υποψηφίους για τις εκλογές. Πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο.

Η 12ετία στη θητεία βουλευτών, ευρωβουλευτών, Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας, η θέσπιση επιτροπής δεοντολογίας/πειθαρχικών κυρώσεων απευθείας εκλεγμένης από το συνέδριο, η οποία με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 θα μπορεί να αποφασίζει την αναστολή της ιδιότητας του μέλους ή ακόμη και τη διαγραφή του, αλλά και η θέσπιση σε όλα τα επίπεδα του κόμματος της δυνατότητας ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της διά ζώσης, με την ανάδειξη της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας και φυσικά η υιοθέτηση της απόλυτης ισότητας 50-50 σε άντρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία είναι το κερασάκι στην τούρτα του Αλ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος παρά τον αιφνιδιασμό ορισμένων είχε προειδοποιήσει για τις προθέσεις του τόσο με τη διαγραφή Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και με το αίτημά του για παραίτηση Μητσοτάκη και άμεση διενέργεια εκλογών ως απάντηση στο αίτημα της μειοψηφίας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η αντίδραση της μειοψηφίας αναμένεται με ενδιαφέρον, με πολλούς εντός του κόμματος να ισχυρίζονται πως πλέον δεν υπάρχει άλλος δρόμος στα μέλη της Ομπρέλας για να προλάβουν την αποσυσπείρωση στις τάξεις της από το να κατεβάσουν εναλλακτική στον Αλ. Τσίπρα υποψηφιότητα για την προεδρία, προκειμένου να καταγράψουν τις δυνάμεις τους.

Αν και ουδείς από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της τάσης επιθυμεί επί του παρόντος να υποβάλει εαυτόν σε μια προεξοφλημένη βαριά ήττα.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter