Allez! On y va! 21ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Allez! On y va! 21ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Με την προβολή της ταινίας για τον Ντε Γκωλ ξεκινά διαδικτυακά το φετινό γαλλόφωνο φεστιβάλ της Ελλάδος που θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 14 Απριλίου.

Πέρυσι το φεστιβάλ ματαιώθηκε λόγω του κορονοϊού που έπιασε απροετοίμαστους τους διοργανωτές καθώς οι ανοιξιάτικες μέρες της «γαλλόφωνης κινηματογραφικής γιορτής» βρήκαν απέναντι τους το πρώτο δυνατό κύμα της πανδημίας που έβαλε λουκέτο σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά διαδικτυακά.

Όπως σημειώνουν στο εισαγωγικό τους χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και Σύμβουλος της Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας Patrick Comoy μαζί με τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Θοδωρή Κουτσαυτή, «οι διαδικτυακές προβολές θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε το σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ σε όλη την ελληνική επικράτεια και την Κύπρο.

Σκοπός μας τα επόμενα χρόνια είναι να αναπτύξουμε ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο θα μας προσφέρει ίσως το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: να ξαναβρούμε τη χαρά της κινηματογραφικής εμπειρίας στην αίθουσα και να συναντήσουμε ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό».

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 6 Απριλίου 2021, στις 21.00 σε ζωντανή μετάδοση στη σελίδα Facebook και στο κανάλι youtube του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας έναρξης του Φεστιβάλ που είναι το «Ντε Γκωλ».

Η θέαση της ταινίας είναι ανεξάρτητη από την τελετή έναρξης και είναι εφικτή με εισιτήριο ή κωδικό πρόσκλησης. Το φιλμ που χάρισε στον πρωταγωνιστή Λαμπέρ Γουιλσόν το πρώτο βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Cabourg 2020 εκτυλίσσεται το 1940 την εποχή που οι ναζί ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην Γαλλία.

Ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των
δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Γάλλος πολιτικός και στρατιωτικός, διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ, και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του θα
εκφωνήσει ένα πύρινο λόγο στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης.

Η συνάντηση των συντελεστών της ταινίας, Γκαμπριέλ Λε Μπομάν και Λαμπέρ Γουιλσόν με το κοινό θα γίνει στις 6 Απριλίου μετά την τελετή έναρξης.

Εκτός του φιλμ οι άλλες δύο ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος που έχουν κερδίσει αρκετές διακρίσεις είναι τo «Ενας Γιός» (César 2021 καλύτερου ηθοποιού και βραβείο Orizzonti καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Σαμί Μπουαλά) και το «Καλοκαίρι του ‘85» (βραβεία καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών στους
Félix Lefebvre και Benjamin Voisin).

Η Λευκή Κάρτα δίνεται στο προσκεκλημένο γαλλικό φεστιβάλ «Champs-Élysées Film Festival» που γιορτάζει τα 10 του χρόνια και παρουσιάζει τέσσερις ταινίες που εκπροσωπούν επάξια την στόχευσή του στον ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά.

Επίσης το δημοφιλές Πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, παρουσιάζει 18 διαμαντάκια από τα οποία τα έξι είναι συμμετοχές των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Αθήνα (Γαλλίας, Βελγίου, Ελβετίας, Καναδά, Λουξεμβούργου και Μαρόκου), ενώ μια ακόμα σημαντική συμμαχία ανανεώνεται με τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες για εφήβους, που μαζί με άλλες δυο μεγάλου μήκους συνθέτουν τις Νεανικές προβολές.

Τέλος σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζεται το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις», όπου στην πρώτη από τις τέσσερις θεματικές του αφιερώματος, οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες επιλέγουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα θα το βρείτε στη διεύθυνση
https://www.festivalfilmfrancophone.gr/

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter