Άλλη μια πολιτικός του SPD φέρεται να έχει σχέσεις καλές με το Κρεμλίνο

Άλλη μια πολιτικός του SPD φέρεται να έχει σχέσεις καλές με το Κρεμλίνο

Η πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Μανουέλα Σβέσιχ, ήρθε σε κρυφές συνεννοήσεις με την Gazprom για την προώθηση των συμφερόντων της σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Έτσι, ακόμη ένα μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μετά τον Γκέρχαρντ Σρέντερ φαίνεται να έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, αφού η Σβέσιχ κατηγορείται ότι έφτιαξε εταιρεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για να κάνει εν κρυπτώ λόμπινγκ για τον αγωγό αερίου, να βοηθήσει παράνομα στην κατασκευή του ώστε να παρακάμπτονται οι αμερικανικές κυρώσεις και να αποκρούονται οι επικρίσεις για το καθεστώς ανελευθερίας της Ρωσίας.

Στενές επαφές

Εκατοντάδες email και έγγραφα που δημοσιεύθηκαν υπό το Νόμο για τις Πληροφορίες σχετικά με το Περιβάλλον δείχνουν την 47χρονη πολιτικό να συνεργάζεται στενά με την Nord Stream 2 AG, η εταιρεία πίσω από τον αγωγό, η οποία καλείται από την Σβέσιχ να «κρυφακούει» τις off-the-record ενημερώσεις των δημοσιογράφων.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Σβέσιχ ενεπλάκη ενεργά με τη διαδικασία προσλήψεων στην Nord Stream 2 AG, που υπάγεται στην Gazprom και έχει διευθυντή τον Ματίας Βάρνιχ, ο οποίος είναι πρώην πράκτορας της Στάζι που έγινε φίλος με τον Βλάντιμιρ Πούτιν την δεκαετία του 1980, όταν ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας ήταν απεσταλμένος στη Δρέσδη ως αξιωματούχος της KGB.

Η εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι το γραφείο της Σβέσιχ ενεργούσε ως «παράρτημα της Gazprom». Τα έγγραφα που έλαβε η εφημερίδα αποκαλύπτουν ένα σχέδιο πρόσληψης «έμπειρων υπαλλήλων» της Nord Stream 2 στο Ίδρυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος και του Κλίματος που δημιουργήθηκε από τη διοίκηση της Σβέσιχ πέρυσι.

Η Σβέσιχ φέρεται να κατονομάζεται στα ιδρυτικά έγγραφα του ιδρύματος. Εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, κυρίως από την Gazprom, τα οποία είχαν ως στόχο την ολοκλήρωση του αγωγού και την προστασία του από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανέφερε η Die Welt. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην καγκελάριος που είναι επίσης διευθυντής της Gazprom και πρόεδρος της Nord Stream 2 AG κι έχει πολλάκις επικριθεί για τις σχέσεις του με τον Πούτιν, συναντήθηκε πολλές φορές με την Σβέσιχ για να συζητήσει πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι αμερικανικές κυρώσεις, ανέφερε το Der Spiegel.

Εμπλοκή στην κατασκευή του Nord Stream 2

Τον Νοέμβριο του 2021, ένα ρεπορτάζ του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας (RND) αποκάλυψε ότι, σε αντίθεση με τους ισχύοντες νόμους που το απαγορεύουν, το ίδρυμα υπό την Σβέσιχ συμμετείχε άμεσα στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Είχε αγοράσει ένα πλοίο για να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Το σκάφος 5600 τόνων «Blue Ship» έχει αποδειχθεί ότι έχει πραγματοποιήσει εργασίες τοποθέτησης στηριγμάτων στον αγωγό.

Εκκλήσεις για παραίτηση Σβέσιχ

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Υποθέσεων και βουλευτής του CDU στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, είπε στο RND ότι αν αληθεύουν οι κατηγορίες, η Σβέσιχ πρέπει να εγκαταλείψει το αξίωμα της. Επίσης, συμπλήρωσε ότι «τώρα είναι ευθύνη του SPD να εργαστεί συστηματικά για να αποκαλύψει τις μακροχρόνιες μυστικές εμπλοκές με το ρωσικό κράτος και με εταιρείες που ελέγχονται από τη Ρωσία».

Επίσης, με υποκίνηση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του CDU, των Πρασίνων και του FDP, μια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας στο κοινοβούλιο του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας πρόκειται να εξετάσει προσεκτικά τις μακροχρόνιες επαφές της Σβέσιχ και του SPD με τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Παράλληλα, η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων εξετάζει ήδη αγωγή ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου του κρατιδίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter