Αλληλεγγύη στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ – Όχι στις απολύσεις, όχι στο ξεσπίτωμα, όχι στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

Αλληλεγγύη στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ – Όχι στις απολύσεις, όχι στο ξεσπίτωμα, όχι στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

Χαρακτήρα πανεργατικής διαμαρτυρίας για το δικαίωμα στη δουλειά και για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης λαμβάνει η διαμαρτυρία, έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, που οργανώνουν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το μεσημέρι της Πέμπτης (10.2.2022). Οι μεταλλεργάτες διακηρύσσουν έτσι την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες τους κατά της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, κατά των απολύσεων αλλά και των εξώσεων εργατών από τα σπίτια στους οικισμούς της Λάρυμνας και του Άη Γιάννη. Μαζί τους θα είναι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο και ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, που σε σύμπλευση με την πολιτική της ΕΕ, οδηγεί μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας για τη χώρα σε ιδιωτικά χέρια.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που απομύζησαν με την πολιτική τους μια κερδοφόρα επιχείρηση και στη συνέχεια την άφησαν να καταρρεύσει -χωρίς εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ που με νομοθετικές ρυθμίσεις προωθεί την ιδιωτικοποίηση προβάλει τα χρέη της εταιρείας προς τη ΔΕΗ και τα πρόστιμα από την ΕΕ η οποία εμφανίζει τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την εταιρείες ως παράνομες, αν και η πλειονότητα των περιουσιακών της στοιχείων ανήκει στο δημόσιο. Παράλληλα, η ΝΔ έχει μεθοδεύσει το σχέδιο “εκκαθάρισης” και διαχείρισης, με απολύσεις εργαζομένων για να δοθεί, σύμφωνα με τους επικριτές της, η δημόσια περιουσία σε επιχειρηματικούς ομίλους “πανάλαφρη” χωρίς χρέη .
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν προγραμματίσει συνέντευξη τύπου (12 η ώρα το μεσημέρι, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου), ώστε να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για τα αιτήματά τους και για την απόφασή τους να αγωνισθούν σθεναρά για να σταματήσει η πορεία εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η επόμενη μεγάλη κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Κυριακής (13.2.2022), στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Θα γίνει ανοιχτή σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν εργατικά σωματεία και κοινωνικοί φορείς της περιοχής.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ αφ΄ενός για κοινωνική αναλγησία και εξαπάτηση των εργαζόμενων, και αφ΄ετέρου για υπονόμευση των αναπτυξιακών προοπτικών των Νομών Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κοζάνης και Καστοριάς, όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ. Κατά την κυβερνητική θητεία του ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε επενδυτική λύση, έχοντας , όπως λένε στελέχη του πάντα σαν γραμμή πορείας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Ο κ. Μητσοτάκης έταζε καλύτερες και περισσότερες δουλειές και σήμερα οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο στην απόλυση αλλά και της απώλεια στέγης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους προ τριημέρου. Παράλληλα, εξέφρασε την στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και προτάσσοντας την ανάγκη για ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας .

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ «συνεχίζει το διαχρονικό σκάνδαλο διαχειριστικής αποτυχίας των κυβερνήσεων της ΝΔ». Το ΚΙΝΑΛ είχε καταγγείλει ως ατελέσφορη την νομοεθτική πρωτοβουλία της ΝΔ το 2020 με την οποία ενέταξε τη ΛΑΡΚΟ σ’ ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης. Πάντως και το ΚΙΝΑΛ μιλά για στρατηγικό επενδυτή και καλεί την Κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, να φροντίσει τόσο «για τη διασφάλιση των χιλιάδων εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειες τους», όσο και «για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του ζητήματος αυτού που έχει αντίκτυπο σε όλη την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας».

Σε άλλο μήκος κύματος το ΚΚΕ, κρίνει, όπως αναφέρει και στην επίκαιρη ερώτηση για τη ΛΑΡΚΟ, που κατέθεσε στη Βουλή (9.2.2022) ότι «αυτές οι οδυνηρές εξελίξεις έχουν συνέχεια και αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησαν σχεδιασμένα την απαξίωση των υποδομών της ΛΑΡΚΟ και τη συκοφάντηση των εργαζομένων για την παράδοση της στα αρπακτικά που καιροφυλακτούν». Το ΚΚΕ θεωρεί ότι «η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ». Κατά το ΚΚΕ, η ΛΑΡΚΟ είναι και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, τον Μάιο του 2020 , η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία για να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία απέρριψε όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Μάλιστα, έλεγε τότε στη βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: «(…) η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ, που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά ως δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο». Για να συμπληρώσει: «Και στο ζήτημα αυτό φαίνεται ο αντιδραστικός ρόλος για μια ακόμη φορά της ΕΕ, η οποία βάζει και πρόστιμα από πάνω, γιατί θέλει να τελειώνει με τη ΛΑΡΚΟ. Πώς αλλιώς θα βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας;

Η ΛΑΡΚΟ είναι η απόδειξη ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ορυκτό πλούτο, ικανό εργατικό τεχνικό προσωπικό. Ενώ για σας είναι βαρίδι, θέλετε να τη βγάλετε από τη μέση, στα χέρια όμως μιας άλλης εργατικής λαϊκής διακυβέρνησης, που θα οργανώσει αλλιώς την κοινωνία και την οικονομία, θα είναι μεγάλο εφόδιο και ατού για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού».

Μάλιστα, ο Περισσός θυμίζει ότι , όλα αυτά τα χρόνια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει βρεθεί πολλές φορές στις περιοχές των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, για να μιλήσει και για να συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ είχε αναφερθεί στον πολυήμερο πολυήμερο αγώνα εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977. Οπως σημείωνε: «Κομμάτι της 100χρονης ιστορίας μας είναι και ο μεγαλειώδης αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977, που για 110 μέρες αψήφησαν την τρομοκρατία, τη βία, τις απειλές, τις προβοκάτσιες της μεγαλοεργοδοσίας και του αστικού κράτους. Κατακτώντας πρώτα απ΄ όλα την ενότητά τους, την ταξική τους αλληλεγγύη, δρώντας ενωμένα στην πολύμηνη αυτή ταξική σύγκρουση και πάλη».

Το ΜέΡΑ25 και ο Γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, στις κατά καιρούς τοποθετήσεις τους έχουν καταγγείλει την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ που στοχεύει, μέσω της απαξίωσης της επιχείρισης να την παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η πολιτική της ΝΔ εξυπηρετεί, κατά το ΜέΡΑ25, τα συμφέροντα «μιας παρασιτικής ολιγαρχίας». Ο Γιάνης Βαρουφάκης προβάλλει την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ και ένα σχέδιο ανασυγκρότησής της , με δεδομένο όπως έχει αναφέρει, ότι πρόκειται για εν δυνάμει κερδοφόρα εταιρεία, καθώς «διαθέτει στην διεθνή αγορά δυσεύρετα ορυκτά τα οποία η υφήλιος έχει ανάγκη για τις νέες πράσινες τεχνολογίες».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter