Αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Βερολίνου μετά τη διαρροή συνομιλίας αξιωματικών για την Ουκρανία

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Βερολίνου μετά τη διαρροή συνομιλίας αξιωματικών για την Ουκρανία

Σε μείζον ζήτημα ασφαλείας για την Γερμανία, όσο και διπλωματικό, έχει μετατραπεί η διαρροή ηχητικού αποσπάσματος διάρκειας 38 λεπτών στο οποίο αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας (Bundeswehr) συζητούν σχετικά με το ενδεχόμενο οι πύραυλοι Taurus που έχει ζητήσει η Ουκρανία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν (πιθανότατα) την γέφυρα του Κερτς στην προσαρτημένη από την Ρωσία Κριμαία.

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε αρχικά την Παρασκευή το βράδυ από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τα γερμανικά, έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, και σήμερα ο Γερμανός πρέσβης στην Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να παρέχει εξηγήσεις. Η ρωσική πλευρά δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντίμιτρι Πεσκόφ, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη συνομιλία αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση ανάμειξη της Δύσης και της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στην καταγεγραμμένη συνομιλία στην οποία συμμετείχαν τέσσερις αξιωματικοί (ένας εκ των οποίων είναι και στρατηγός της Bundeswehr), συζητιούνται οι λεπτομέρειες μιας πιθανής παράδοσης πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα πόσος χρόνος θα χρειαστεί, πόσα βλήματα μπορούν να παραδοθούν σε αυτόν τον χρόνο, πως θα λειτουργήσουν όταν παραδοθούν και φυσικά ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι. Σε κάποιο σημείο της συνομιλίας γίνεται αναφορά σε κάποια γέφυρα (το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για την γέφυρα του Κερτς, αφού δεν υπάρχει άλλη τόσο σημαντική γέφυρα στο πεδίο του πολέμου) και μια εκτίμηση για το πόσοι Taurus χρειάζονται για να την διαλύσουν. Στην συνομιλία οι τέσσερις τονίζουν ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια πολιτική συμφωνία για την αποστολή του συστήματος Taurus, όμως από τα συμφραζόμενα οι συνομιλητές εμφανίζονται να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει.

Την περασμένη εβδομάδα στην σύνοδο που οργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι με θέμα την Ουκρανία, διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μακρόν πίεσαν τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εγκρίνει την αποστολή Taurus στην Ουκρανία, χωρίς όμως να αποσπάσουν την συμφωνία του. Μάλιστα ο Σολτς είχε εμφανιστεί τότε καθαρά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα αναλυτές και μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι πλέον υπάρχει ρήξη μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και δυσαρμονία στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, σχετικά με την διαρροή, ότι η Ρωσία «διεξάγει πόλεμο πληροφοριών» με στόχο να προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της Γερμανίας, μάλλον υποεκτιμούν την στόχευση της διαρροής.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, που μίλησαν σε διεθνή και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμούν ότι ο στόχος της διαρροής και της Μόσχας, είναι να πιέσει την γερμανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην παράδοση των Taurus, δηλαδή να πιέσει αντίθετα από την γαλλική ηγεσία και την ηγεσία του ΝΑΤΟ, οι οποίες εμφανίζονται θετικές σε μια τέτοια αποστολή. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί την εικόνα μιας Συμμαχίας που είναι διχασμένη και θέτει υπό αμφισβήτηση την ενότητα και την αποφασιστικότητα της.

Διαβάστε επίσης: Wall Street Journal: «Ρώσοι εντοπίζονται νεκροί σε όλο τον κόσμο» – Αμερικανική «Σούπερ Τρίτη», στην Tagesspiegel

Γαλλία: H πρώτη χώρα που συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της

Τουρκία: Στο 67,1% ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter