«Αλλιώς, φίλε, θα μείνουμε απλήρωτοι»

«Αλλιώς, φίλε, θα μείνουμε απλήρωτοι»

«Με κατηγορούν ανοιχτά ότι είμαι στοιχηματζής. Και ποιοι τα λένε αυτά; Οι ίδιοι οι στοιχηματζήδες…». Η παραπάνω ατάκα ειπώθηκε off the record προς τον υπογράφοντα πριν από δυο τρεις μήνες από κορυφαίο παράγοντα του ελληνικού μπάσκετ. Οχι παλαίμαχο ή εξ εφέδρων, αλλά από τους εν ενεργεία. Και μοιάζει με καπνό που ως είθισται βγαίνει από εστία φωτιάς.

Οι καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ για «εγκληματική οργάνωση» που λυμαίνεται το ελληνικό μπάσκετ έγιναν ογκώδης φάκελος που κατατέθηκε στον εισαγγελέα. Λίγες ώρες νωρίτερα, ωστόσο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος είναι ο «ιθύνων νους» σε κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, «με πρωταγωνιστές πολλούς παίκτες και κυρίως σφυρίχτρες».

Ο Λιόλιος ισχυρίζεται ότι κατέθεσε μήνυση ενάντια στον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, την ίδια ώρα που ορισμένα ΜΜΕ συμφερόντων Γιαννακόπουλου αποκάλυπταν σχέσεις ευνοιοκρατίας και νεποτισμού στη διαιτησία. «Οποιος έχει στοιχεία για παρανομίες, ας τα προσκομίσει στον εισαγγελέα» σχολίασε σπασμωδικά ο διάδοχος του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Και προχώρησε σε μια φαραωνική αποστροφή την οποία θα ζήλευε και ο προκάτοχός του: «Ο θεσμός του προέδρου της ΕΟΚ δεν αγγίζεται».

Ο ασκός του Αιόλου

Τα παραπάνω τοξικά συνέβησαν με αφορμή την απόρριψη του φακέλου συμμετοχής της ΑΕΚ (και του Αρη, του Απόλλωνα και της Λάρισας) στην Μπάσκετ Λιγκ του 202223 από το κονκλάβιο της προαδειοδότησης. Η ολομέλεια του ΕΣΑΚΕ απέρριψε με ψήφους 8-4 την εισήγηση της επιτροπής που η ίδια δημιούργησε και όρισε γενική συνέλευση για την 1η Ιουλίου για να τροποποιήσει τον κανονισμό… αναδρομικά.

Ωστόσο ο ασκός του Αιόλου είχε ήδη ανοίξει. Οργισμένος από τους βυζαντινισμούς και τις μεθοδεύσεις ανθρώπων που ο ίδιος θεωρεί ανέντιμους και σχεδόν συμμορίτες, ο πρόεδρος της ΑΕΚ Μάκης Αγγελόπουλος αποφάσισε να βάλει μπουρλότο. Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας της Ενωσης περιείχε φαρμακερά υπονοούμενα για παίκτες που παριστάνουν τους τραυματίες, για ομάδες που χάνουν αγώνες (ή ημίχρονα) επίτηδες, για δημοσιογράφους που παραγοντίζουν υπέρ της «νέας τάξης πραγμάτων» και άλλα ωραία.

Στη διοίκηση της ΕΟΚ έφτασαν μέσα στη σεζόν τουλάχιστον πέντε καταγγελίες για ύποπτους αγώνες της Α2, της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής, όπου συχνά καταρρίπτονται… αστρονομικά ρεκόρ. Οι σχετικοί φάκελοι παραδόθηκαν στον γγΑ Γιώργο Μαυρωτά για διερεύνηση στο πλαίσιο της εθνικής πλατφόρμας αθλητικής ακεραιότητας ΕΠΑΘΛΑ με τη συνεργασία του ανεξάρτητου οργανισμού Sport Radar, που εποπτεύει επίσης το ελληνικό ποδόσφαιρο (χέρι χέρι με την ΕΠΟ) και άλλα σπορ.

Ουδέν μεμπτό, αλλά…

Το πόρισμα, έπειτα από ξεψάχνισμα, ήταν αρνητικό: «Δεν παρατηρήθηκαν περίεργα μοτίβα που να παραπέμπουν σε στοιχηματισμό». Ωστόσο ο γυμνός οφθαλμός του έμπειρου παρατηρητή βλέπει πολλά παράξενα.

• Εχουμε δει παίκτη της εθνικής ανδρών, από τους υπεράνω υποψίας, να κυνηγάει μετά μανίας την 100άρα σε παιχνίδι 40 πόντων, υπό το έκπληκτο βλέμμα συμπαικτών και αντιπάλων.

• Εχουμε μάθει τα αποτελέσματα αγώνων, ημίχρονο, τελικό, δεκάλεπτα και όλα τα συμπαρομαρτούντα προτού αυτοί ξεκινήσουν.

• Εχουμε ακούσει παράγοντες ομάδων σε εκλογές ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ να υπόσχονται (και τελικά να δίνουν) ψήφο στον τάδε «επειδή κάθε χρόνο μας δίνει το ματσάκι και σωζόμαστε».

• Γνωρίζουμε για προπονητή που παραιτήθηκε δέκα λεπτά πριν από το τζάμπολ επειδή το αφεντικό της ΚΑΕ απαίτησε να βγει το ματς άσος ημίχρονο, διπλό τελικό.

• Μας λένε και μας ξαναλένε για προεδράρες που στήνουν τους αγώνες των δικών τους ομάδων για να θησαυρίζουν από το στοίχημα – παράνομο ή νόμιμο, δεν γνωρίζω.

• Μαθαίνουμε για τραυματισμούς-φαντάσματα και μυστηριώδεις απουσίες παικτών (ξένων και Ελλήνων) που ωστόσο χαίρουν άκρας υγείας.

• Ξέρουμε διαχρονικά ομάδες που είναι υποχείρια συγκεκριμένων μάνατζερ (ή προέδρων) με προσοδοφόρες προσβάσεις στα κέντρα αποφάσεων του ελληνικού μπάσκετ.

• Εχουμε δει θηρία των 2,10 μ. χωρίς τρίποντο καριέρας να σουτάρουν αίφνης 0/6 τρίποντα σε ύποπτα ματς, να πασάρουν στους φωτογράφους και να αστοχούν γελώντας σε καρφώματα. «Αλλιώς, φίλε, δεν θα πληρωθούμε» ισχυρίζονται.

• Βλέπουμε παίκτες και προπονητές με περίεργη πορεία καριέρας που δεν κουμπώνει με αγωνιστικά κριτήρια αλλά κουμπώνει με απίθανα αποτελέσματα και σεσημασμένους για ύποπτες δραστηριότητες παράγοντες.

Ποια είναι η θέση της πολιτείας πάνω στο φλέγον ζήτημα; «Πάρε, κόσμε, λεφτά από το στοίχημα». Ποια είναι η θέση της ομοσπονδίας μπάσκετ; «Ανακοινώνουμε τριετή χορηγική συμφωνία με τον αιμοδότη του ελληνικού αθλητισμού ΟΠΑΠ». Ποια είναι η θέση του ΕΣΑΚΕ; «Καλώς ορίσατε στη Στοίχημαν Μπάσκετ Λιγκ».

Η κότα με τα χρυσά αυγά

Το αφήγημα για τους αντιρρησίες είναι ότι ο αθλητισμός της χώρας κινείται χάρη στο στοίχημα, οπότε δεν πρέπει να αγγίζουμε την κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι νόμιμες εταιρείες στοιχηματισμού αποφεύγουν το ελληνικό μπάσκετ όπως ο διάβολος το λιβάνι, από την εποχή του –πολέμιου του τζόγου– Βασιλακόπουλου κιόλας.

Στο κουπόνι υπάρχουν ελάχιστα στοιχήματα από αγώνες μπάσκετ παρόλο που υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν (αποτέλεσμα δεκαλέπτου, τελική διαφορά, σκοράρισμα μεμονωμένων παικτών κ.ο.κ.). Οι υπόνοιες και οι καταγγελίες αφορούν παράνομα παραμάγαζα με έδρα το εξωτερικό, ιδίως τη νοτιοανατολική Ασία, όπου ο έλεγχος είναι δυσκολότερος έως αδύνατος.

Απτόητος από τη δικαστική εμπλοκή, ο Λιόλιος δεσμεύεται να τιμήσει την αρχική υπογραφή του και να μπλοκάρει τη συμμετοχή των τεσσάρων «κομμένων» ομάδων στην Μπάσκετ Λιγκ. «Κάθε απόπειρα για αναδρομική αλλαγή των κανονισμών είναι παράνομη» ξεσπαθώνει.

Παράλληλα, όμως, ανοίγει παράθυρο νομιμοφάνειας, προσφέροντας εμμέσως πίστωση χρόνου: «Οταν έρθει η ώρα να εκλεγούν τέσσερις ομάδες για να συμπληρωθεί το πρωτάθλημα θα εισηγηθώ να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές που αποκλείστηκαν! Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται την ΑΕΚ, τον Αρη, τη Λάρισα και τον Απόλλωνα…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter